Traian Basescu este, fara indoiala, cel mai abil om politic din tara noastra. Asa cum va mai spuneam, analizarea unui simplu discurs sau a unei participari intr-o emisiune iti releva o sumedenie de tehnici de manipulare politica pe care fostul presedinte le pune in practica cu prilejul fiecarei aparitii publice. In timp ce altii se pricep doar sa minta, Traian Basescu manipuleaza asa cum respira…

„Gafa” lui Traian Basescu

Invitat la Realitatea TV, Traian Basescu a facut, in contextul alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, o „gafa” pe care ulterior a explicat-o si remediat-o. Astfel, fostul presedinte a afirmat nici mai mult nici mai putin ca Maia Sandu (contracandidata socialistului Dodon in alegerile de duminica) ar fi avut discutii la Departamentul de Stat American in contextul dorintei Romaniei si Moldovei de a realiza Unirea. Mai precis, Maia Sandu s-ar fi intalnit cu Victoria Nuland, adjunctul pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al secretarului de stat al SUA.

Teoretic, din punctul de vedere al telespectatorilor romani, aceasta stire ar fi fost una extrem de favorabila Maiei Sandu, cu singura precizare ca la alegerile de duminica nu voteaza romanii ci moldovenii! Acestia din urma nu numai ca nu vad cu ochi buni Unirea cu Romania dar se si impotrivesc, dovada fiind ca, in conformitate cu unele sondaje recente, un procent de peste 70% dintre moldoveni nu isi doresc ca cele doua tari surori sa redevina o singura patrie! Mai exact, doar 28% dintre moldoveni ar vota pentru Unire, restul fiind cel putin in dezacord cu acest deziderat…

Trist? Foarte, dar acesta este rezultatul politicii externe a Romaniei, duse in ultimii 27 de ani, de cand Ion Iliescu a recunoscut independenta Moldovei cu un gest care parea la acel moment unul de sustinere a Republicii Moldova dar care pe termen lung a adancit ruptura dintre Romania si tara sora de peste Prut. Independenta Moldovei nu a insemnat in niciun caz o posibilitate pentru noi de a ne cere pamantul strabunilor inapoi ci, dimpotriva, a ajutat fortele pro-ruse de la Chisinau de a distanta si mai mult politic si economic cele doua teritorii.

Insa, dupa Ion Iliescu, la conducerea Romaniei s-au perindat si alti presedinti, intre care Traian Basescu care a ocupat pozitia suprema in stat vreme de 10 ani! A facut ceva in favoarea Unirii? Noi nu ne amintim…

Efectul „gafei” lui Traian Basescu

O astfel de afirmatie a fostului presedinte al Romaniei, devenit recent si cetatean al Republicii Moldova, nu avea cum sa treaca neobservata la Chisinau, mai ales in contextul alegerilor prezidentiale, acolo unde Maia Sandu se afla la cateva procente in urma lui Dodon, candidatul pro-rusilor, cotat pana la ora redactarii acestui articol cu prima sansa in scrutinul electoral de duminica.

Stirea ca Maia Sandu s-a intalnit cu americanii pentru a pregati Unirea cu Romania a picat extrem de prost celor 72% dintre cetatenii Moldovei care nu se declara simpatizantii ideii de unificare a celor doua tari, iar candidata pro-europeana s-a grabit sa dezminta informatiile aruncate in spatiul public de catre Traian Basescu:

Un fals se referă la o presupusă întâlnire între mine şi Victoria Nuland despre unirea cu România. Vă spun cu toată responsabilitatea că nu m-am întâlnit niciodată cu Victoria Nuland şi, cu o oră înainte de conferinţa de presă a domnului Dodon, preşedintele Băsescu a lansat în spaţiul public un film în care dezminte această informaţie, corectează această informaţie.”

Da, Maia Sandu avea dreptate – cu o ora inaintea conferintei de presa a lui Dodon, in care acesta urma sa prezinte si informatia lansata in spatiul public de catre Basescu, fostul presedinte al Romaniei a publicat un video pe Facebook in care se adresa cetatenilor moldoveni spunandu-le ca a fost vorba de o confuzie in cele afirmate de el, intrucat Ana Gutu si nu Maia Sandu ar fi purtat acele discutii.

Clipul a fost vizualizat de peste 35000 de ori, totusi prea putin in comparatie cu numarul celor care deja asimilasera informatia initiala.

Manipularea mediatica prin lansarea unor stiri false si dezmintirea lor ulterioara

Lansarea intentionata in mass-media, in orice modalitate si cu scopul manipularii audientei, a unei informatii false se numeste dezinformare. Traian Basescu este insa mai abil decat orice simplu politician manipulator de mana a doua – el stie sa arunce o dezinformare ca mai apoi, dupa ce dezinformarea si-a atins efectul scontat, sa dezminta cele afirmate, pentru ca sa para ca a facut asta dintr-o eroare. Astfel, nici el nu isi pierde credibilitatea dar nici nu pericliteaza atingerea scopului sau initial.

Orice informatie care apare mai intai in mass-media este asimilata de un numar de oameni care o preiau si o considera adevarata in functie de credibilitatea celui care o transmite, persoana sau trust de presa. Fostul presedinte al Romaniei are o credibilitate destul de mare in Moldova, de aceea si furtuna pe care a starnit-o prin declaratiile sale.

Dezmintirea informatiei initiale nu mai este receptata de acelasi numar de oameni chiar daca se foloseste acelasi mediu de transmitere al informatiei, daramite daca dezmintirea este transmisa printr-un mediu diferit, mult mai putin influent! Asadar, intre informatia prezentata la Realitatea TV si dezmintirea transmisa pe contul personal de Facebook este o diferenta de influenta neta in favoarea postului tv.

De aceea, Traian Basescu si-a atins, fara indoiala, scopul initial, acela de a-l favoriza pe Dodon la alegerile de duminica. De ce ar face asta un fost presedinte care a jucat mereu rolul de prieten al Moldovei si promotor al Unirii romanilor de pe ambele maluri ale Prutului?

Ei, asta e o poveste mai lunga si tine de anumite cercuri de interese moscovite din jurul fostului presedinte. Sa ne mai miram oare ca pe vremea fostului presedinte rusii si-au consolidat prezenta economica in Romania? Sa ne mai miram oare ca un presedinte care a clamat mereu Unirea nu a ridicat un deget pentru a o face?

Nu ne mai miram, stim care este adevarul. „Traian Basescu – prietenul Moldovei” este un slogan si atat. In rest, sa se spele pe cap cu cetatenia moldoveana lui cu tot!

Sursa foto: gandul.info

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

7 − two =