Pe 22 iunie 1941, noaptea, la ora 4.45 trupele AXEI, din care faceau parte Germania nazista, Italia fascista si Romania, cu un total de 4 milioane de militari, au atacat Uniunea Sovietica, incalcand intelegerea de neagresiune stabilita intre germani si sovietici in 1939 prin Pactul Ribbentrop-Molotov.

Acum, in anul de gratie 2016, dupa trei sferturi de veac, apare o stire pe mass-media alternative de limba franceza care anunta ca Bundeswehr (armata Germaniei) se pregateste de un nou razboi cu Ruskaya Armiya (armata Rusiei).

Cat este manipulare si cat adevar in aceasta stire care probabil ca va ajunge la un moment dat si in mass-media traditionale?

Razboiul Germania vs. Rusia – context economic

Cele doua tari au o relatie speciala. Dupa caderea Zidului Berlinului relatiile intre ele s-au apropiat foarte mult (nu ca nu ar fi fost si pana atunci o relatie de „apropiere” (ocupatie) a Germaniei „Democrate” de catre sovietici) in special datorita resurselor naturale pe care Rusia le furniza contra cost Germaniei si vorbim aici in special de gaze naturale. Sa nu uitam ca aceasta relatie si dependenta a nemtilor fata de gazul rusesc a facut ca inclusiv unul dintre cancelarii lor, si il avem in vedere aici pe Gerhard Schroeder, sa capete functia de presedinte al comitetului actionarilor in cadrul Nord Stream AG, o firma controlata de gigantul rus Gazprom. Cam cum la noi Ponta ar capata functia de director al Kaz Munai Gaz sau gasiti voi alt exemplu de acest gen…

Asadar, prietenia germano-rusa este atat de stransa incat cancelarii germani au asigurate pozitii importante in cadrul companiei de stat rusesti sau in cadrul subsidiarelor acesteia dupa terminarea mandatului. Nu ne-ar mira ca Merkel sa fie si ea cooptata in vreun comitet sau consiliu director in cadrul Gazprom dupa ce va pleca din functie, aceasta, bineinteles, daca nu o vor linsa nemtii inainte pentru vina de a le fi adus teroristi in tara prin acel celebru indemn „lasati teroristii sa vina la mine”.

Razboiul Germania vs. Rusia – dimensiunea militara

Aici nu are rost sa dezbatem prea mult. Rusia este net superioara ca inzestrare si ca numar de combatanti, nemaivorbind de arsenalul nuclear. Astfel, in timp ce Ruskaya Armiya are peste 2.000.000 de militari dintre care 1.200.000 de militari activi, nemtii au pana in 250.000 de militari dintre care pana in 200.000 activi (profesionisti). O diferenta de 6:1 in favoarea Rusiei care ii copleseste apoi in ceea ce priveste dotarea si armamentul nuclear. Intr-un articol precedent remarcam faptul ca Rusia detine suprematia militara mondiala in ceea ce priveste aceste arme neconventionale, cu peste 8.000 de ogive nucleare, in timp ce nemtii nu se regasesc pe lista:

arsenalul lumii

Razboiul Rusia vs. Germania/NATO

Pentru a exista o astfel de confruntare ar trebui ori ca rusii sa atace primii, ceea ce ei nu o vor face, ori ca Germania sa atace prima, ceea ce la randul ei nu o va face pentru ca nu isi permite din punct de vedere militar. In plus, daca Germania ataca prima, tratatul NATO este inaplicabil in ceea ce priveste prevederile art. 5. Restul manipularilor mediatice, cum ca rusii dupa Crimeea (pe care o facusera cadou ucrainienilor si acum si-au luat-o inapoi) vor dori sa anexeze si alte parti ale Europei este doar un pretext pentru inceperea unui nou razboi rece – cursa inarmarilor este extrem de profitabila si acum cele doua mari super-puteri, Rusia si SUA, profita din plin in timp ce analistii militari si geo-strategii se intrec in a construi scenarii pentru prostime la tv.

Un pic de strategie militara defensiva

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu notiunile de strategie militara vom spune doar ca armata fiecarui stat are pregatite scenarii defensive pentru o serie intreaga de situatii. De exemplu, Romania are pregatite scenarii de razboi in care am fi atacati din aer, de pe mare sau din orice directie/punct cardinal ar veni atacul. Astfel, desi nu se specifica concret in cartile militare, pentru a nu genera neintelegeri cu alte state si nici animozitati cu etnicii din cadrul armatei, avem pregatite scenarii defensive de razboi in cazul in care am fi atacati dinspre Vest (Ungaria, va mira?), dinspre Nord (Ucraina, ocupata/ajutata de Rusia, intr-unul din scenariile vechi ale armatei) si chiar dinspre Dunare (unde nu se specifica concret Bulgaria sau Serbia ci se mentioneaza un inamic oarecare ce ar ataca dinspre Sudul sau Sud-Vestul tarii). Mai mult, avem un scenariu pregatit si pentru cazurile in care inamicul s-ar infiltra pe teritoriul national si ar pregati/declansa un razboi de gherila.

Si da, avem pregatit un scenariu aparte de razboi in eventualitatea in care am fi atacati dinspre Est – Rusia, eternul nostru dusman. De altfel, fiecare tara NATO, in special dupa inceperea razboiului rece intre cei doi giganti mondiali, are pregatite scenarii defensive si contra-ofensive pentru situatia in care ar fi atacate de Rusia. De aceea, faptul ca mass-media alternative anunta acum ca fortele armate germane se pregatesc de un razboi cu Rusia este la fel de adevarat si la fel de manipulator ca atunci cand ar fi anuntat ca fortele armatei romane se pregatesc de un razboi cu Ungaria – la fel de adevarat pentru ca informatia este reala si la fel de manipulator pentru ca nu ofera toata informatia.

Germania se pregateste de razboi cu Rusia – tehnica de manipulare „jumatate de adevar”

Am mai prezentat-o si nu mai reluam decat esenta – o jumatate de adevar este mai periculoasa decat o minciuna intreaga, cum spunea cineva. Pentru ca intr-adevar Germania se pregateste de un eventual razboi cu Rusia, dar in acelasi timp Germania se pregateste de razboi cu multe alte state in cadrul a o sumedenie de scenarii posibile. Totodata, Germania, ca stat membru NATO, este obligata sa aiba, in actualul context geo-strategic, un scenariu de razboi cu Rusia, la fel ca Romania si orice alt stat care face parte din alianta.

Asadar – Germania se pregateste de razboi cu Rusia, desi este o afirmatie adevarata, este doar o parte de adevar iar prezentarea limitata a acestei parti de adevar are „darul” de a manipula audienta.

Post-scriptum: bineinteles, si Rusia se pregateste de o eventuala confruntare cu fortele NATO, dar asta nu inseamna ca maine vreuna din forte va ataca.

Sursa foto: bbc.com

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

2 × three =