Ieri Google a anuntat lansarea unei noi etichete care va da batai de cap webmasterilor din lumea intreaga dar nu numai – Google fact check label. Suna impresionant, nu? Asa si este si in articolul de azi veti vedea de ce este Google fact check un precedent periculos si cum se pot decredibiliza sursele de informare alternative prin folosirea acestei noi etichete.

Fact Check – ce este si ce presupune?

Exista, conform unor surse, la nivel mondial vreo suta de site-uri care se ocupa cu „fact-checking”, adica cu verificarea informatiilor pe care le furnizeaza sursele de stiri, televiziunile sau chiar politicienii. Aceasta inseamna ca, de exemplu, un astfel de proiect de fact check ar putea sa ia articolul nostru, de pilda, si sa il verifice din punct de vedere al acuratetii informatiilor prezentate. Am afirmat ca exista „vreo suta de site-uri care se ocupa cu „fact-checking” la nivel mondial? Vine site-ul de fact-checking si se apuca de verificat toate sursele de informatii posibile si credibile si vor confirma sau infirma aceasta afirmatie; ca o paranteza, in cazul de fata o vor confirma pentru ca la randul nostru am luat informatia dintr-o sursa credibila, citata inclusiv de Google in ceea ce priveste numarul proiectelor de fact check la nivel mondial – reporterslab.org.

Acesta este un caz fericit pentru proprietarul de mass-media alternative; sa spunem insa ca sunteti un politician si afirmati ca ati lasat, cand ati plecat de la guvernare, o tara care a adus vreo 17 miliarde de Euro din fonduri europene, asa cum a afirmat Dragnea. Ghinion! Vine proiectul romanesc de fact-check si te contrazice – PSD nu a lasat cand a plecat de la guvernare o tara care a adus 17 miliarde din fonduri ci vreo 3-4 miliarde. Oricum e destul fata de cat a reusit sa absoarba tehnocratia, dar nu e adevarat sau e partial adevarat, ca sa spunem asa.

La noi in tara exista un astfel de proiect, gasibil pe site-ul www.factual.ro, care se straduieste sa faca aproximativ ce facem si noi, dar la un nivel mult mai simplist si mai tehnic – se iau afirmatiile politicienilor, asa cum i s-a luat afirmatia lui Dragnea, si li se verifica folosindu-se diferite surse. I-am fi recomandat cu mare drag insa avem rezervele noastre in ceea ce ne priveste, din cauza unei experiente neplacute pe care am avut-o in urma incercarii de a dialoga cu acestia. Esecul in a dialoga cu ei nu l-am inteles de prima data dar acum, dupa lansarea de catre Google a fact check label am realizat despre ce este vorba in toata aceasta ecuatie – despre ce altceva decat despre manipularea opiniei publice?

Google Fact Check Label – ce este si de ce este periculos?

Google a anuntat pe blogul propriu lansarea acestei noi etichete pentru site-urile de stiri – google fact check label. Conform anuntului amintit, Google intentioneaza, prin aceasta eticheta, sa indice faptul ca informatia cuprinsa in articolul respectiv a fost verificata si confirmata de o astfel de entitate sau site care se ocupa cu „fact checking„-ul la nivel local sau mondial sau ca site-ul de stiri respectiv are implementat un algoritm de verificare a informatiei de tipul fact check. Un exemplu puteti vedea in imaginea de mai jos:

Fact Checked Site

La prima vedere pare frumos si viata incepe sa para dintr-odata roz – cum ar fi daca toata informatia de pe internet ar fi verificata din surse credibile, astfel incat articolele credibile si verificate sa aiba aceasta eticheta? Ar fi bine sau nu prea?

Opinia noastra este ca Google, alaturi de proiectele de fact-check din intreaga lume, desi declarativ au intentii bune, nu fac altceva decat sa manipuleze opinia publica internauta prin omisiune ceea ce presupune o selectare arbitrara a informatiilor care se iau la verificat.

E ca atunci cand, sa spunem, esti un critic de arta si vorbesti auditoriului care s-a adunat la una din conferintele tale despre lucrarea lui Brancusi, sa luam un exemplu la intamplare, „Cumintenia Pamantului”. Nu-i asa ca pleci de acolo imbatat de semnificatiile ascunse ale lucrarii si de simbolistica pe care maestrul a folosit-o cand si-a faurit opera? Nu-i asa ca ti se va parea Brancusi drept unicul sculptor de talie mondiala? Teoretic, nici criticul de arta nu a gresit, intrucat el si-a propus sa vorbeasca doar despre Brancusi, dar nici audienta nu are nicio vina pentru ca din pledoaria pentru arta criticul a omis sa mentioneze nume celebre precum Donatello sau Rodin. Daca intrebi criticul de ce nu a cuprins si o pledoarie despre ultimii doi, iti va raspunde ca nu a avut timp sau ca nu avea in vedere sa vorbeasca despre ei. Ce vina are, nu-i asa?

Totusi, atunci cand cei care au asistat la conferinta vor ajunge acasa si vor cauta pe internet, vor elimina din cautarile lor operele lui Rodin sau Donatello pentru ca criticul de arta le-a vorbit doar de Cumintenia Pamantului a lui Brancusi, pentru care se vor si repezi sa faca o donatie prin sms… Ati inteles?

La fel, niciun site sau proiect de fact chek din Romania sau din lume nu va putea verifica toata informatia de pe net. Nu sta nimeni sa ia la verificat aberatiile spuse de intreaga clasa politica, ci doar anumite declaratii ale anumitor politicieni care fac parte din anumite partide politice si atunci vor crea o anumita impresie cititorilor. Astfel, daca intram pe Factual observam pe prima pagina o sumedenie de declaratii etichetate ca false ale politicienilor PSD (Liviu Dragnea, Gabriela Vranceanu Firea sau Ana Birchal) si cateva declaratii etichetate ca adevarate ale Alinei Gorghiu, Laurei Codruta Kovesi si Liviu Iolu (politicieni si personaje „tehnocrate” care apartin vizibil celeilalte tabere politice).

Factual Fact Check

Asadar, un demers care manipuleaza opinia publica prin omisiunea verificarii tuturor declaratiilor politice – nu ne indoim de faptul ca politicienii tuturor partidelor mint sau spun adevarul in proportii aproximativ egale; totusi, daca intri pe Factual, ramai cu impresia ca astia de la PSD mint de fac iarna sa inghete apele in timp ce penelistii si cu tehnocratii nu mai stiu cum sa le dezghete spre primavara…

De ce este asadar periculoasa etichetarea site-urilor de stiri sau a declaratiilor politice prin proceduri de fact check? Pentru ca niciodata nu se vor putea verifica toate declaratiile politice sau publice (din lipsa de personal, de timp si de acces la informatii). Aceasta duce la procedura, deloc de dorit, a alegerii arbitrare a partidelor sau politicienilor – nu-i asa ca daca umpli pagina Factual de informatii false debitate de politicienii unui anumit partid lasi o anumita impresie in legatura cu acel partid?

De ce Google Fact Check este periculos pentru mass-media alternative?

Ceea ce va prezinta proiectele de mass-media alternative nu sunt informatii care se vor gasi usor in surse „credibile” de informare. Asadar, nu veti gasi niciodata pe site-ul Guvernului Romaniei vreo informatie privind pregatirile de razboi, de exemplu; si atunci, cum vor verifica practicienii de fact check aceste informatii pe care le regasim in mass-media alternative? Nu au cum! Insa, un astfel de articol nu va primi eticheta „fact check” cu atributul „adevarat” iar internautii vor considera mai credibil un alt articol, care prezinta o varianta oficiala a adevarului dar ale carui informatii se regasesc in comunicate de presa guvernamentale.

Intre un articol care spune adevarul dar nu poate fi verificat din „surse credibile” si un articol care deformeaza adevarul dar care reprezinta pozitia oficiala a guvernului si mai are si eticheta „fact check”, nu e asa ca veti crede pe cei care au scris articolul manipulator?

Un exemplu mai la indemana – avem doua articole, despre vaccinarea obligatorie: unul prezinta informatia in varianta „vaccinul va genera cancer, nu va vaccinati!” si al doilea prezinta informatia in varianta cu „vaccinul va fereste de boli deci vaccinati-va!” – care dintre cele doua articole credeti ca va primi eticheta „fact check” cu atributul „informatie adevarata” si care va ramane neverificat sau va prezenta eticheta cu „informatie falsa”? Si atunci, cititorii pe care dintre articole le vor prefera? Pe cele care au eticheta manipulatoare „fact check”, ce spune parca „citeste-ma pe mine, eu sunt adevarul, lumina si viata!” sau pe cele care nu au aceasta eticheta sau desi au fost verificate, neputand fi confirmate din alte „surse credibile” au primit atributul „informatie falsa”?

Concluzie – fact check label este o manipulare la nivel mondial prin metoda omisiunii

Daca ati crezut vreo clipa ca Google s-a oprit din manipularea internautilor, v-ati inselat – tocmai se pregateste sa o faca la scara mondiala, bazandu-se pe niste unii care acum isi freaca mainile prin birouri, bucurosi ca i-a bagat si pe ei Google in seama cu proiectele lor de „fact check”! Si care de maine vor lua la puricat proiectele de mass-media alternative si va vor spune, voua si implicit lui nea Goagal, ca nu au putut verifica informatia despre potentialul periculos al vaccinurilor sau despre faptele de coruptie in care este implicat Johannis, de exemplu – in primul caz pentru ca agentiile guvernamentale recomanda vaccinarea si in al doilea pentru ca Johannis nu a fost condamnat in niciun dosar pana in acest moment.

O intrebare de final tuturor celor care fac parte din categoria celor care fac „fact check” – ultima data cand v-ati verificat mamele prin procedura „fact check” erau mandre ca faceti parte dintr-un proiect mondial de eliminare a credibilitatii surselor de informare alternative in favoarea celor controlabile, guvernamentale? Ei, daca erau mandre de asta, noi unii nu mai avem ce comenta…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

fifteen − eleven =