De ceva vreme asistam la un razboi cibernetic pe care nu l-am mai intalnit – aflam ca alegerile din SUA ar fi fost influentate in favoarea lui Trump cu ajutorul hackerilor rusi si mai aflam ca ultimul virus de tip ransomware ar fi fost lansat de hackerii din Coreea de Nord. Mai, al dracului sa fie treaba!
A! O secunda – de unde aflam toate acestea? De la americani, bineinteles…mai aveati vreo indoiala?
Cazul hackerilor rusi si influentarea alegerilor din SUA
Hackerii rusi au fost acuzati de implicare in alegerile din SUA. Mai precis, acestia ar fi spart serverele ambelor partide, republican si democrat, dar, pentru a-l ajuta pe Trump, ar fi publicat doar ceea ce aflasera din serverele democratilor. Suficient pentru FBI sa acuze interferenta rusilor in toata ecuatia alegerilor prezidentiale americane…
Dar s-a intrebat cineva daca toata povestea asta e adevarata?
Se pare ca multi si indoiala a venit in special din mass-media alternative, cele care la urma urmelor constituie opozitia la tot ceea ce inseamna stiri fabricate pentru prostime de catre mass-media conventionale. Insusi presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat cel mai bine aceasta indoiala:
„Hackerii puteau să se afle oriunde. Ei pot fi în Rusia, în Asia… chiar în America, în America Latină. De altfel, s-ar fi putut ca hackeri să se afle în SUA, care au pus foarte abil și foarte profesionist responsabilitatea pe umerii Rusiei. Conform unor calcule, era util pentru ei să publice anumite informații și atunci ei le-au publicat, citând Rusia. Vă puteți imagina așa ceva? Eu pot!”
Ati observat cum de fiecare data cand in America se intampla sa fie vreo buba in mediul online sau sa fie niscaiva servere sparte, vinovatii de serviciu sunt hackerii rusi? Care de fiecare data actioneaza atat de eficient, spargand tot ce le sta in cale, dar suficient de prost incat sa lase urme pentru ca FBI sa ii acuze. Convenabil, nu?
Cazul hackerilor nord-coreeni si virusul ransomware „WannaCry”
Atunci cand virusul informatic WannaCry a inceput sa faca victime la nivel mondial, din nou s-a cautat un tap ispasitor convenabil; pentru ca opinia publica mondiala trebuia intoxicata cu faptul ca nord-coreenii sunt niste nenorociti, in pregatirea mediatica a preconizatului razboi, aceiasi americani au descoperit niste „urme” lasate care ar fi dus la Phenian. Au aparut din senin niste „experti” si niste „defectori” care, dupa ce ar fi fugit din Coreea de Nord, ar fi marturisit ca exista acolo o retea de hackeri guvernamentali care s-ar ocupa cu raspandirea unor astfel de virusi informatici.
Recent insa, dupa studierea mesajelor pe care utilizatorii le primeau in functie de limba regiunii in care se conectau la internet, alti experti (adevarati de data asta) au observat o anomalie – mesajele presetate de rascumparare nu erau formulate adecvat decat intr-o singura limba – limba chineza, restul limbilor, inclusiv cea engleza, nefiind native pentru creatorii virusului. Despre limba coreeana, ce sa mai vorbim, aceasta era prost tradusa chiar si pentru Google Translate…
Din nou, realitatea contrazice pe asa zisii experti americani care ar fi depistat ei niste urme… Nemaivorbind de faptul ca in urma raspandirii acestui virus suma totala platita de victime s-a ridicat la vreo cateva zeci de mii de dolari (20-30.000), ceea ce este extrem de putin pentru o initiativa guvernamentala si pentru amploarea acestui virus.
E ca in bancurile de la Radio Erevan…
…cei patru hackeri rusi erau de fapt trei: John Doe si cu John Smith. Iar cei patru hackeri nord-coreeni erau de fapt trei: Ling-Ping si Xiao-Ming. Sau cum dracu’ i-o chema.
Treaba sta in felul urmator: americanilor le place al naibii de mult spectacolul mediatic si, de fiecare data cand comit o astfel de pozna in mediul online sunt pregatiti sa parasca pe altii ca au spart geamul cu mingea. In orice caz, sa nu uitam ca avem deja conturate doua tabere beligerante – americanii si chinezii, pe de o parte, si rusii pe de cealalta parte.
Facem pariurile?