Nu va intrebam degeaba – ultimul Eurobarometru (mecanismul de masurare a increderii cetatenilor UE in diferite institutii nationale si europene) a indicat cea mai mare scadere de la un an la altul din intreaga istorie a acestor sondaje; Romania a reusit aceasta contra-performanta pentru criteriul increderea in justitie. Astfel, comparativ cu anul 2015, increderea in justitie a romanilor a inregistrat o scadere dramatica, de 13 procente (!!!), de la 48% la doar 35%; cu alte cuvinte, de la aproape jumatate dintre romani, acum s-a ajuns la putin peste o treime care inca mai cred in sistemul judiciar din Romania. Restul…ati inteles…isi pun sperantele in divinitate, in pile, cunostinte, relatii sau in orice altceva.

Daca e sa analizam la cald cauzele acestei scaderi dramatice a increderii romanilor in justitie…

…poate vom ajunge la aceleasi concluzie la care a ajuns presedintele UNJR (Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania), Dana Garbovan, care a subliniat ca principala vina o poarta campaniile duse de trusturile media impotriva DNA, in mintea populatiei DNA confundandu-se cu justitia. Spus altfel, pentru ca nu e prima data cand auzim teoria asta cum ca Gadea si cu Mircea Badea poarta vina pentru rezultatele Eurobarometrului intrucat ataca aproape zilnic deciziile justitiei la televizor din momentul in care fostul lor patron, Dan Voiculescu, a fost condamnat la inchisoare intr-un dosar instrumentat de subordonatii lui Kovesi.

Si totusi, coincidenta dracului este ca presedintele UNJR a emis public teoria aceasta concomitent cu prezentarea de catre aceeasi Antena 3 a cazurilor in care anchetele DNA in care initial ni s-a oferit un spectacol mediatic pe cinste, cu mascati desprinsi din filmele cu teroristi care aduceau la ancheta cu autobuzele niste functionari publici incatusati care facusera pe ei de frica, s-au terminat cu achitarea inculpatilor.

Cateva cazuri in care DNA a inregistrat achitare…
 •  dosarul vamesilor de pe OTOPENI – 20 de vamesi de pe aeroport, retinuti si arestati in 2005 si acuzati ca au luat mita in forma continuata, au fost recent achitati dupa 8 ani de anchete de catre Curtea de Apel Ploiesti. Asta dupa ce au infundat aresturile, si-au pierdut locurile de munca, au avut ganduri suicidale si unii dintre ei s-au ales cu familiile destramate.
 • dosarul ASF – Dan Radu Rusanu a fost si el achitat de catre Curtea de Apel Bucuresti dupa ce a petrecut 4 luni in arest. La randul sau si-a pierdut locul de munca, desi multi nu ii plang de mila celui care incasa la acea vreme mii de euro din salariu.
 • dosarul Camera de Comert si Industrie Bucuresti – Mihail Vlasov a fost achitat in prima faza dupa ce initial fusese acuzat ca ar fi intervenit pe langa politicieni (inclusiv Alina Gorghiu) pentru promovarea unui anumit proiect de lege.
 • dosarul Loteria II – pentru 9 inculpati din dosar Curtea de Apel Bucuresti a decis achitarea, in timp ce pentru George Copos si Camelia Voiculescu s-a decis intreruperea procesului penal pe motiv ca faptele s-au prescris. La fel, nu ii plange aproape nimeni pe Copos si pe fata lui Voiculescu pentru prejudiciul moral sau cel financiar in urma acestui proces, dar pata de pe justitia romana ramane.
 • dosarul Portul Constanta – 39 de inculpati, dintre care 28 au petrecut in total 3208 zile in arest preventiv (!!!) – achitati!

Exemplele pot continua – la inceputul anului, portalul luju.ro publica un articol in care arata ca in primele 51 de zile ale anului procurorii DNA au reusit contra-performanta de a incasa 109 achitari, dintre care cele mai multe definitive si majoritatea pentru lipsa de probe! Tot la inceputul anului, Politic Scam publica un articol in care demonstra ca lupta impotriva coruptiei devenise o simpla metoda de manipulare a opiniei publice – poporul trebuia sa fie prostit cu paine si circ, insa din pacate, in lipsa painii s-a pus mai mult accent pe circ; asta ca o dovada ca si tehnocratia are clovnii ei…

DNA a mintit poporul cu televizorul…

…si apoi se mira ca, atunci cand poporul realizeaza ca a fost manipulat, scade increderea „prostimii” in justitia romana. Pentru ca, nu-i asa, totul e doar manipulare, asa cum am vazut deseori pe Politic Scam. De ce ar face asta DNA?

Prin anii ’70 psihologul american George Gerbner studia un fenomen pe care el avea sa il numeasca „sindromul lumii rele” (mean world syndrom) – pe scurt, cu cat suntem expusi unor emisiuni care prezinta violenta, cu atat vom avea impresia ca societatea este mai violenta si ca spatiul public este mai periculos. Cam asa sta treaba cu fenomenul stirilor de la ora 17, dar aceeasi logica a manipularii se aplica si situatiilor in care un anumit fenomen este prezentat excesiv la tv, asa cum este fenomenul coruptiei – daca DNA ne indeasa imagini cu corupti sau asa zisi corupti pana cand ne intra globii oculari in creier, bineinteles ca vom avea impresia ca societatea este corupta, ca mediul de afaceri este corupt, ca totul in tara asta nu mergea bine si ca nimeni nu era cinstit pana nu a venit sa faca ordine madam Kovesi si haita de procurori. In fapt, totul este o manipulare – prostimea trebuie sa stie ca sistemul isi face treaba…

Concluzie

Scaderea increderii populatiei in justitie are loc pe fondul manipularii tv? Nu. Cei care au incercat sa ne manipuleze au fost cei de la DNA, prezentandu-ne cu mare spectacol cazuri pe care chipurile le instrumentau si le probau. Rand pe rand, vinovati sau nu, au fost plimbati cu catuse prin fata camerelor de luat vederi fel de fel de personaje, mai mult sau mai putin cinstite in viata de zi cu zi. O foarte mare parte dintre ei au fost achitati de justitie care acum arata cu degetul catre televiziuni ca au indraznit sa prezinte poporului esecurile subordonatilor lui Kovesi.

Manipulare? Nu. Poporul a inceput sa priceapa cum sta treaba cu DNA-ul, cu justitia, cu politia, cu Securitatea. Restul sunt vorbe goale.

Share.

Despre Autor

4 comentarii

 1. Catalin Nistor pe

  E ca la cocaina, daca prizezi prea mult mori. Aici este putin diferit, daca insisti cu aceasi prostie devine absurd.

  Sistemul a functionat din cele mai vechi timpuri cu principiul „ordine din haos”, haosul fiind mimat (mai ales in politica) doar ca sa justifice existenta sistemului si perpetuarea acestuia. De ce la lucrurile astea li se spun „teatru politic”, „teatru de razboi”, „teatru mediatic”?

  Pai pentru ca este teatru, sunt actiuni facute in mod voit de catre „actorii politici” astfel, ca noi centatenii ca „spectatori” sa legitiam si sa cerem perpetuarea sistemul.

  Oamenii devin dependenti de aceasta „cocaina”, adica de „spectacolul dramatic” prezentat in fiecare zi la TV.
  La un moment dat va trebui sa gasim un centru in care sa ne recuperam din aceasta dependenta (si neaparat nu unul de stat).

  Boala psihologica cred ca este si mai adanca. Noi oamenii cred ca suferim de abandon parental si de aceea prin faptul ca ne „conectam” la acest „spectacol” cautam acele figuri materne sau paterne, probabil reprezentate de „autoritati”.

  Figuri paterne in „statul autoritar, spion, polietenesc dar protector” si figuri materne in „statul social, hranitor, pentru asa-zisii asistatii social, minoritati, etnii etc.” Constructiile astea psihologice se nasc din frica, probabil o frica viitoare, perceputa ca fiind iminenta (de aici si stilul alarmist al felului in care sunt prezentate stirile).

  Dar bineinteles ca si lucrurile astea au o limita, si cu cat sunt „jucate” mai des pe „scena” mai mult apare efectul opus, al plictisului, poate ura sau chiar cel mai indicat absurdul.

  Einstien a spus urmatorul lucru:
  „Nebunia inseamna sa faci acelasi lucru in mod repetat si sa te astepti sa obtii alt rezultat.”

  Ei bine noi asta facem prin acest „sistem” bazat pe „scene” si „scenete”, in loc sa ne traim viata si sa construim propria noastra realitate, fara acesti „ei”.

 2. Viorel Muha pe

  Romania este o tara defecta ! Curata-ti Corpul Judecatorilor!

  Ne trebuie justitie televizata pana avem o justitie cinstita si dreapta! Daca vreti ca Romania sa fie o tara normala, curata-ti Corpul Judecatorilor si verificatile sentintele date. Judecatoarele prin pedespsele date marilor talhari, cu milioane de euro furate, albesc pe acestia. Ani … prea multi, 26 de ani de jaf! Corpul Judecatorilor este sanitarul si doctorul unei natiuni. Judecatorii sunt ultimul medicament care pot vindeca o societate. In Romania de 26 de ani, Corpul Judecatorilor, dar mai ales judecatoare, a/au participat din plin la cel mai mare jaf din istoria Romaniei. Corpul Judecatorilor a luptat sa-si castige independenta, nu pentru a judeca conform legii, ci pentru a ascunde zecile de mii de sentinte date in afara legii, mai ales in procesele civile privind dreptul la proprietate, succesiune, etc. Acest Corp al Judecatorilor a dorit o independenta totala, pentru a nu fi identificate judecatoarele corupte, etc. Ei au luptat si au pastrat judecatorii corupti mai departe in sistem. Acest corp formeaza o incregatura de neimaginat. Un judecator, actulmente in CSM, fost membru SoJust, in 2006 afirma ca peste 95/100 dintre judecatori sunt corupti!

  Independentra totala, cine este independent total si necontrolat, nesupravegheat, neverificat, constituie o dictatura. De ce le este frica celor din Corpul Judecatorilor de supravegherea SRI, de datele din arhiva SIPA? Nimeni nu are pofta de a vedea cum face dragoste o judecatoare in patul ei, sunt pline chioscurile cu reviste porno, etc. Apoi daca au fost filmati in patul lor si sanajati (nu vad elementul de santaj decat daca sunt imorali, etc) au oricand posibilitatea sa se adreseze organelor statului, public, etc. SRI-ul trebuie sa obtina, tot de la un judecator autorizare de supraveghere si limitele acesteia! Cum postul de judecator are o importanta vitala, pentru o tara, supravegherea acestuia este la fel de necesara. Intr-un litigiu privind bunuri materiale de valoare imensa, in patul unui judecator poate ajunge o femeie care sa influenteze sentinta data de catre acesta.

  Un judecator cand alege sa devina judecator, nimeni nu la fortat de a fi judecator, are beneficii uriase fata de ceilalti membrii ai societatii, onoruri, respect, etc. iar in aceasta situatie trebuie sa admita ca trebuie sa fie un exemplu de comportament, de cinste in familie si societate, ca poate fi supravegheat de presa si alte institutii ale statului. Toti cetatenii au acelesi drepturi si obligatii. Adica Ion si Maricica, crescatori de oi, pot fi supravegheti de catre SRI, insa un judecator, NU! Absurd.

  Judecatorul, inaltul functionar public, etc. trebuiesc supravegheati daca sunt prezumtii ca pot savarsi fapte necompatibile cu functia ocupata. Acesta-i normalitatea intr-o tara normala. Sperietoarea cu fosta “Securitate” dupa 26 de ani de talharie la care au participant multi judecatori, este cel mai stupid aspect a ceritelor acestui Corp. Corpul judecatorilor este plin de corupti cu beneficii uriase iar cei care au iesit la pensie, au pensii uriase la fel ca si alte bunuri materiale, toti participantI din plin la Marele Jaf !

  Exemple

  Cum poate sa mai ocupe un post de judecator un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti, care a confirmat o sentinta la fond, care la randul ei a confirmat decizia primarului localitatii Dobroesti-Fundeni, Condu Valentin Lauretiu, fost primar, actualmente condamnat penal, hot de proprietati, fost primar care a motivat judecatorului de la fond ca succesoarea nu are dreptul sa vada dosarul de succesiune intocmit de catre primarie pentru ca va vedea datele tatalui sau de pe copia buletinului depusa la dosar? Primarul nu a dat bani judecatorului?

  Cum de a fost posibil ca directoarea OCPI, (cadastru) Ilfov sa intabuleze un teren la manevrele aceluiasi primar, Condu Valentin Laurentiu, localitatea Dobroesti-Fundeni, Ilfov, in baza unui act de vanzare care s-a incheiat peste trei zile, in conditiile in care la procesul de intabulare a contribuit si un judecator? Valoarea trenului care a fost furat este de sute de mii de euro? Judecatorul nu a luat bani si cu directoarea OCPI? Ei nu constituie o incregatura? SRI nu trebuie sa se ocupe de incregaturile … judecatori – primari si alti inalti functionari publici?

  https://www.facebook.com/dana.girbovan.5/posts/1123069741072806

Lasa un raspuns

three + eleven =