Mai, copii, v-am crescut ca o mama!” Va mai amintiti cine si in ce context a folosit aceasta expresie?

La „Revolutie”, dupa ce cuplul prezidential a fost condamnat la moarte, intr-o parodie de proces, sentinta fiind pronuntata cu executare imediata, soldatii s-au repezit sa lege la spate mainile celor doi Ceausesti; Elena, pe care poporul o ura mai mult decat pe „tovarasul”, a simtit brutalitatea cu care soldatii ii prinsesera mainile si, in timp ce o legau, a rostit, intr-o incercare de a-i indupleca: „Nu ne rupeti mainile, ma, copii. E rusine! V-am crescut ca o mama, dati-mi drumul la maini, imi rupeti mana, dati-mi drumul, aoleo, mai, baiatule, ma!

Nu rostea aceste vorbe pentru a scapa de executie, acest lucru era imposibil, ci pentru a beneficia macar de demnitatea de a nu-i fi legate mainile la spate, de a muri libera si nu ca un animal.

Nu s-a tinut cont de dorinta ei, iar sentinta a fost dusa la indeplinire conform ordinului.

Mi-a venit in minte acest episod atunci cand am vazut pe Ioan Oltean care, aflat in postura Elenei Ceausescu de acum 25 de ani, se vede pus in situatia de a-i fi legate mainile la spate de catre DNA si face un apel la clementa catre procurori, un apel care suna exact la fel.

Ioan Oltean: „Este un mare adevar. Fac parte sau sunt victima unui sistem pe care partidul din care am facut parte l-a construit si l-a consolidat. Si nu doar eu. Chiar altii, mai mari decat mine, sunt victime ale aceluiasi sistem pentru ca ei l-au creat.”

Adica, un fel de…”Mai, copii, v-am crescut ca o mama…nu ma legati!

Acum, pentru un cititor neavizat, decizia de a-i fi ridicata lui Ioan Oltean imunitatea parlamentara ar intra in teoria conspiratiei nationale descrisa de Radu Tudor in urma cu cateva zile; totusi, pentru ca suntem cititori avizati stim ca ceea ce se intampla se intampla acum pentru ca acum au putut fi probate anumite infractiuni, acum s-au adus anumite probe si acum s-au decis anumiti martori sa vorbeasca. Simplu.

Ce ma consterneaza este cat de repede ii apuca pe politicienii romani plansul si muierismele atunci cand e vorba sa plateasca pentru ce au facut. Ritzi, Udrea, Vosganian, Sova, Oltean sunt doar cateva nume dintre cei care au folosit strategia jucarii rolului de victima pentru a obtine mila si compasiunea celor care urmeaza sa ii lege cu mainile la spate. Este o tehnica simpla ce implica uneori si umezirea ochilor pentru o mai mare credibilitate a jocului de victima iar la acest lucru se pricep foarte bine atat Vosganian cat si Sova.

Cat despre Oltean, postura aceasta de Elena Ceausescu nu prea il prinde bine deloc. Din politicianul acela falnic care incerca sa-si scoata broscoiul care ii ramasese in gat, chiar sa nu mai fi ramas nimic?

Ii mai lipseste baticul de pe cap, zau asa…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

twelve + thirteen =