Un reportaj al ProTv, preluat de revistablogurilor.ro, ni-l infatiseaza pe Johannis la Iasi in dialog cu un localnic, dupa cum pare cel care l-a interpelat pe presedintele statului. Dincolo de prestatia jalnica de la Iasi generata atat de discursul bombastic in care presedintele se prezenta ca o reincarnare a lui Alexandru Ioan Cuza cat si de „inspiratia” de a purta o caciula asemanatoare cu cea purtata de Nicolae Ceausescu la ultimul discurs, replica data de Johannis ieseanului a nascut vii comentarii pe forumuri.

Pe scurt, atunci cand incerca sa faca o baie de multime pentru a demonstra ca are priza la popor, presedintele Romaniei a fost admonestat de un barbat care i-a spus: „Johannis, ai ajuns sluga americanilor, ma!„, la care presedintele, fara sa incerce sa nege cumva cele spuse se iesean a replicat: „Decat a rusilor, tot e mai bine asa„.

Johannis – sluga americanilor. Este mai complicat decat s-ar crede la prima vedere sa identifici tehnica folosita aici, cel mai probabil involuntar, de catre barbatul respectiv, desi daca il ascultam pe Cosmin Gusa, care vede strategii si manipulari peste tot, ai crede ca incidentul a fost planificat de catre adversarii politici ai presedintelui.

Pentru cititorii Politic Scam, o situatie asemanatoare a fost prezentata intr-un articol despre cum se incearca crearea imaginii lui Nicusor Dan ca „om al SRI”: tehnica „omul de paie” combinata cu metoda „contaminarii negative”. Identic, acum, Johannis este prezentat ca fiind „omul de paie” sau marioneta americanilor, un presedinte care nu mai este lider in tara lui ci indeplineste o formalitate, executand ordinele venite de la Washington via Ambasada S.U.A. la Bucuresti.

De ce spunem ca este dificil sa identifici corect tehnica folosita? Pentru ca, vorba lui Johannis, a fi „omul americanilor” este mai bine vazut decat a fi „omul rusilor” si atunci presedintele ar fi jignit doar de apelativul sau postura de sluga in care a fost portretizat. Si totusi, apropos de replica presedintelui, oare este atat de bine sa fii „sluga americanilor”? Daca este sa facem un sondaj, majoritatea romanilor vor raspunde probabil ca da, este mai bine sa fii sluga americanilor decat a rusilor, dar la fel de probabil vor raspunde ca nu, presedintele Romaniei nu trebuie sa fie sluga niciunei alte natii, indiferent ca vorbim de americani, rusi, englezi sau civilizatii de reptilieni sau alti extraterestri.

Ce ne mira insa este nonsalanta cu care presedintele Romaniei a recunoscut apelativul cu care a fost etichetat. Ca e bine, ca e rau, asta doar istoria ne-o va lamuri, dar nu noua ci generatiilor care vor veni dupa noi.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

2 + three =