Politic Scam a mai abordat metoda aceasta de manipulare in cazul iesirilor la rampa ale unor politicieni, dar „limba de lemn” este specifica, iata, si altor profesii, cum ar fi, de exemplu, bancherii. Metoda este folosita indeosebi atunci cand se doreste „codificarea” mesajului de catre transmitator intr-un fel in care sa anihileze orice forma de gandire din partea receptorului mesajului, care astfel este oprit in a face opozitie la declaratia respectiva. Prin folosirea acestei tehnici de catre anumite bresle profesionale (IT-isti, avocati, doctori, politisti, etc) se incearca in primul rand situarea deasupra interlocutorului, care nu stapaneste limbajul si termenii specifici, iar in al doilea rand se incearca blocarea gandirii acestuia, care va fi obligat sa accepte concluzia celui care foloseste limba de lemn, oricare ar fi aceasta, in lipsa oricarei posibilitati de intelegere a „codului”.

Legea darii in plata a generat controverse in societatea romaneasca – pe de o parte datornicii, care incearca sa puna presiune pe Parlament, iar pe de alta parte bancherii, care incearca sa isi apere comisioanele si sa isi securizeze imprumuturile.

Astazi a venit randul si lui Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, sa isi prezinte punctul de vedere. Unul prin care, asa cum veti vedea, incearca in primul rand sa se situeze deasupra senatorilor PSD, participanti la intalnirea respectiva si in al doilea rand sa le blocheze acestora posibilitatea de deslusire a „codului”, oprindu-i in a-l contrazice cu privire la cele enuntate.

Limba de lemn a BNR:

Am prezentat argumentele care sunt în favoarea unei legi cu conotații de protecție socială, care să se adreseze debitorilor băncilor care au nevoie de această protecție socială pentru că sunt într-o situație financiară care nu le mai permite onorarea serviciului datoriei sau argumentat motivațiile pentru care statul atunci când e nevoie să intervină în economie și, iată acum intervine, dar de o manieră limitată, direcționată către grupurile vulnerabile și nu în general, către debitorii care, dintr-un motiv sau altul, sunt în jenă financiară, dar și ca urmare a unor credite pe care le-au luat, nu pentru o locuință de strictă necesitate, ci și pentru afaceri sau alte operațiuni economice.”

Si, de parca nu fusese suficient de „explicit”, oficialul BNR a continuat:

Există criterii pe care le-am propus și care pot fi diferențiate sau modulate în raport cu opțiunile parlamentare, dar care reușesc și rezolvă problema încadrării în spectrul de aplicare a legii numai a celor care sunt în nevoie socială, au o capacitate financiară redusă de plată în această perioadă, în general ca urmare a crizei financiare.”

Probabil ca saracii senatori inca incearca sa isi dea seama cum sta treaba cu criteriile modulate in raport cu optiunile parlamentare, cu spectrul de aplicare a legii dar si cu onorarea serviciului datoriei.

Asadar, limba de lemn este o tehnica ce iti permite sa folosesti intr-o conversatie sau alocutiune un anumit cod lingvistic care, pe de o parte, sa iti creeze un statut de superioritate si in al doilea rand sa limitezi orice opozitie din partea interlocutorului. Va imaginati, sper, ca niciun senator nu s-a ridicat sa ii ceara prim-viceguvernatorului explicatii cu privire la expresiile folosite, nu?

Rezultatul? Florin Georgescu si-a transmis mesajul, care impaca si capra si varza, dar nu dadea nicio solutie concreta, senatorii nu au facut opozitie la acesta intrucat pe de o parte nu au inteles mai nimic iar pe de alta parte nici nu doreau sa para sub nivelul de discurs al interlocutorului in timp ce presa a interpretat alocutiunea cam cum a crezut de cuviinta.

Asta ca sa vedeti ca metodele de manipulare politice nu sunt folosite doar de catre politicieni…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

twenty + four =