Astazi ne-am propus sa va aratam maniera in care in Serbia se duce lupta anti-sistem, asta pentru a nu crede ca doar in Romania se intampla acest lucru… Totusi, modalitatea in care un student sarb a ales sa lupte impotriva clasei politice sarbesti este atat inovativa, cat si inspirationala pentru toti cei care vor sa dea o palma clasei politice romanesti.

Am fost mereu adeptii si promotorii absenteismului la alegeri…

…dar astazi am primit o lectie din Serbia care ne demonstreaza ca putem lupta impotriva clasei politice prin inca o metoda – parodia!

Absenteismul este o metoda extrem de eficienta si pana acum in Romania s-a ajuns la un procent de 61% de romani cu drept de vot care au ales sa protesteze prin absenteism impotriva nesimtirii si nepasarii clasei politice. E un procent incurajator dar care nu inseamna inca destul si, in special pentru cei care au asteptat 27 de ani o schimbare si au constatat ca Romania se afla inca in dictatura sistemului, acest procent este cu totul si cu totul nesatisfacator. Intrebarea pe care ne-o pun cei mai multi dintre cititori este – ce faceti cu cei care inca voteaza? Raspunsul nostru a fost ceva de genul: „ii convingem si pe acestia sa nu mai mearga la vot!”.

Astazi le mai dam o solutie: parodia.

Alegerile prezidentiale din Serbia – cum se poate duce lupta anti-sistem cu ajutorul parodiei

Astazi a avut loc primul tur al scrutinului prezidential din Serbia, in care se lupta premierul Aleksandar Vucic, fostul avocat al poporului sarb, Sasa Jankovic, fostul ministru de externe Vuk Jeremic si Vojislav Seselj, judecat pentru crime de razboi (pentru „vina” de a fi fost luptator impotriva celor care doreau destramarea Jugoslaviei). Pe langa acesti politicieni, fara indoiala oameni ai sistemului din Serbia, s-a inscris in lupta electorala si eroul nostru, un student, pe numele lui Luka Maksimovic.

Ce are atat de special acest student? Ei bine, nu face parte din clasa politica si nici nu da semne ca ar vrea sa faca parte. S-a inscris in alegerile prezidentiale cu un singur scop – sa parodieze politicienii sarbi si sa ii faca pe oameni sa inteleaga ca de fapt voteaza acelasi tip de personaj, indiferent pe cine ar vota.

Maksimovici se imbraca intentionat opulent, cu bijuterii uriase si coboara la adunarile publice din parodii ale Mercedesurilor cu care se plimba polticienii sarbi. Atitudinea lui, tinuta, gestica, discursurile spun – votati-ma pe mine, voi fi cel mai corupt, ma va durea cel mai tare in fund de voi si voi fi cel mai incompetent. Acestea sunt cuvintele sale, mot-a-mot.

Sansele lui Luka Maksimovici in Serbia?

Sa fie presedinte – aproape de zero…de fapt vreo 10%, dar in contextul in care Vucinic a iesit deja presedinte, conform exit-pollurilor, cu 58% din voturi, nu mai conteaza ca un student a atras voturile a 10% din sarbi…

Si totusi, Maksimovic a trezit la viata pe sarbi si a dat o noua varianta a expresiei „lupta anti-sistem”. Maksimovic parodiaza nu numai clasa politica sarba, ci intreaga clasa politica a fostelor republici sarbesti si, de ce nu, toate clasele politice ale statelor din regiune. La drept vorbind, un astfel de personaj ar avea maxim succes si in Ungaria, Grecia, Bulgaria dar si in Romania…

Ar fi eficienta o astfel de abordare in Romania?

Orice modalitate care duce la trezirea natiunii este eficienta si merita abordata. Daca parodia a mers la sarbi si a facut dintr-un student necunoscut un candidat la presedintie care obtine peste 10% din voturi, atunci inseamna ca ar fi mers si la noi.

Din acest punct de vedere, facem astazi un indemn si o promisiune.

Indemnul

Cei care va doriti sa luptati anti-sistem, o puteti face exact cum a facut-o studentul sarb – parodiind. Nu stim cate semnaturi trebuie sa aiba un candidat la presedintie in tara vecina, insa stim ca la noi incep sustinatorii cate unui candidat sa falsifice semnaturi cu mult timp inainte de alegeri pentru a aduna cele cateva sute de mii de sustineri necesare depunerii candidaturii. Indemnul este sa va inscrieti cati mai multi la alegeri, la orice alegeri, daca credeti ca este natura voastra si ca prin parodie puteti atrage atentia natiunii asupra a ceea ce se intampla. Lupta anti-sistem se duce nu numai dupa blocuri sau dupa bloguri, ci se duce si luptand impotriva lor cu armele lor. Apropos, Maksimovic beneficia conform sondajelor de opinie de al doilea grup de susinatori, ca numar, dintre toti candidatii.

Promisiunea

Promitem ca vom sustine pe toti cei care se vor inscrie la alegeri cu scopul de a parodia clasa politica si de a atrage atentia lumii intregi in legatura cu nepasarea politicienilor din Romania. Apropos, BBC News relata mai devreme despre curajul studentului sarb si creativitatea de care a dat dovata in a crea acest personaj…e clar ca astfel de personaje nu vor duce lipsa de notorietate.

Vom pune si noi umarul la a castiga cat mai multe procente din randul celor 39% care inca mai cred ca tara asta se poate face bine cu stampila de vot in mana… Singura conditie ar fi aceea ca respectivul sau respectiva sa confirme in scris ca in cazul castigarii alegerilor vor refuza orice functie publica.

 

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

four + seventeen =