Una dintre metodele de manipulare mass-media este cea realizata prin atribuirea de catre jurnalist, prin specularea ignorantei cititorilor, a unui atribut pozitiv sau negativ unei persoane. Jurnalistul nu face altceva decat sa profite de necunoasterea publicului larg care, de cele mai multe ori, nu este informat in legatura cu atributele sau calitatile persoanei vizate si nici cu ultimele stiri despre un anumit context.

Jurnalistul sau trustul de presa isi permite astfel sa manipuleze opinia publica si sa prezinte orice varianta a adevarului pe care o doresc, iar din pacate de cele mai multe ori adevarul este ceea ce ajunge sa accepte ca adevar majoritatea celor manipulati si nu realitatea in sine.

Dacian Ciolos accepta PROVOCAREA: Merge la Antena 3

Acest titlu de  stire ar fi fost intr-adevar corect daca ne-am fi aflat in contextul de acum ceva timp, atunci cand Antena 3 se afla intr-o coalitie vizibila alaturi de PSD, promovand intens pe Victor Ponta si criticand toti liberalii, de la Alina Gorghiu la Klaus Johannis (da, stim, este apolitic acum, dar tot de la PNL provine).

Intre timp, Antena 3 si-a schimbat subit atitudinea, a inceput sa invite in studio pe Alina Gorghiu, pe Cristian Busoi (prezumatul candidat al PNL la Primaria Capitalei) si acum, iata, pe premierul Ciolos care, chiar daca este tehnocrat, face coalitie stransa cu liberalii si cu presedintele Johannis.

Daca spui „Ciolos accepta provocarea si merge la Antena 3” induci cititorilor ideea falsa ca premierul face un mare act de curaj si infrunta pe temutul prezentator Mihai Gadea intr-o emisiune care se anunta cel putin la fel de furtunoasa precum a fost aceea in care Mihai Razvan Ungureanu, pe vremea cand era premier, a acceptat provocarea de a se prezenta la invitatia Antena 3, un post de televiziune care l acel moment il manca la figurat pe paine, dimineata, la pranz si seara, criticandu-l pentru orice discurs sau actiune. Atunci intr-adevar a avut loc o adevarata confruntare intre MRU si Mihai Gadea, ramasa in memoria telespectatorilor mult timp dupa aceea.

Acum nu mai e cazul. Antena 3 a trecut de partea actualei puteri prezidentiale sau tehnocrate, iar invitatia in studioul emisiunii moderate de Mihai Gadea nu este decat un gest normal venit dupa ce Alina Gorghiu si Cristian Busoi au facut introducerea promovarii liberalilor prin intermediul postului din Baneasa.

Asadar, „Ciolos accepta invitatia: Merge la Antena 3” ar fi fost un titlu corect, prin care nici nu i se atribuiau lui Ciolos niste calitati pe care nu negam ca le-ar avea dar nu este cazul in acest context si nici nu s-ar fi indus in eroare cititorii doar pentru a face rating Antenelor.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

two × 1 =