Ne-a atras atentia o manipulare de presa (ne)intentionata pe site-ul stiripesurse.ro.

Contextul: site-ul, pe langa articolele scrise si promovate de catre redactia proprie, mai gazduieste si articole ale „invitatilor”, cum ii numesc ei pe cei care scriu si le trimit articolele proprii. Intre „invitati” regasim fel de fel de analisti, comentatori politici si politicieni care se intrec in a scrie, fiecare asa cum ii dicteaza talentul si inspiratia, articole pe diferite subiecte, majoritatea leagate, cum altfel, de politica.

Autorul: Eugen Tomac este deputat al Miscarii Populare, fost presedinte al acestei formatiuni, care si-a facut un nume in politica romaneasca indeosebi beneficiind de cei doi vectori de imagine ai miscarii, Elena Udrea si Traian Basescu.

Rezultatul: asa cum puteti vedea in imaginea de mai sus, manipularea de presa (ne)intentionata se produce in momentul in care titlul articolului este asezat automat langa fotografia autorului. Titlul, unul care deja atrage atentia, „El este invingatorul in Bucuresti”, cu fotografia lui Eugen Tomac alaturi, face o manipulare pe cinste, cititorii avand impresia, la prima vedere ca politicianul a iesit invingator in vreun sondaj pe Bucuresti in preferintele electoratului sau ceva de acest gen. De altfel este suficient sa urmariti numarul de accesari al stirii pentru ca sa realizati ca manipularea (ne)intentionata a avut efect, articolul fiind citit de un numar de trei ori mai mare decat urmatoarea cea mai citita stire din pagina.

Daca deschidem articolul aflam ca in acceptiunea autorului de fapt invingatorul la Bucuresti este deocamdata un nume necunoscut (e vorba de cel care va castiga Primaria Capitalei la alegerile de anul viitor) dar ca adevaratii invingatori vor fi bucurestenii.

Manipularea de presa se produce identic cu cea din cazul sondajelor de opinie promotionale: daca intr-un sondaj de opinie in care intrebam cetatenii despre o lista de potentiali candidati pentru Primaria Capitalei inseram, pe langa nume cunoscute, si o persoana la care cetatenii nu s-ar fi gandit absolut deloc in contextul respectiv, ii determinam pe cei carora le adresam sondajul sa ia in considerare si persoana respectiva, mai putin cunoscuta, pentru ocuparea functiei de Primar General. In contextul articolului cu pricina, chiar si dupa ce citesti articolul in cauza ramai cu un gand: oare Eugen Tomac este bun pentru a candida la functia de Primar General?

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

4 × 5 =