Se spune despre Romania ca este o mamaliga care nu explodeaza niciodata, indiferent cat o calca in picioare strainii. Si la ce mod o calca…stim cu totii: tara aceasta a fost jefuita, cumparata la pret de nimic, distrusa, amanetata si vanduta de atat de multe ori de-a lungul istoriei recente incat nici noi nu mai stim care sunt ultimii stapani ai Romaniei – or fi nemtii, or fi francezii, or fi americanii, or fi evreii sau or fi toti la un loc? In orice caz, un lucru e sigur: din ce in ce mai multi romani s-au saturat de ocupatia economica a tarii noastre si isi doresc independenta financiara, economica si energetica – cu cat mai repede, cu atat mai bine.
In toata aceasta revolta sociala in care romanii urla din toti plamanii „independenta pentru Romania!”, vine o voce de fost premier care ne aplica o tehnica de manipulare – tehnica falsei alegeri. Despre aceasta am mai vorbit si cu alte ocazii, asa ca nu o vom relua in amanunt. Spunem doar ca presupune insinuarea de catre cel care manipuleaza a unor „unice” optiuni (de regula doua, dintre care una mai avantajoasa), astfel incat cel manipulat sa aleaga o anumita optiune, pe cea care este mai avantajoasa, la prima vedere. Bineinteles, pe langa acele optiuni mai sunt multe altele, dar agentul manipulator nu doreste ca acest lucru sa fie vizibil si ascunde acele optiuni dupa imperativul – alege acum ce vrei, A sau B? Astfel, optiunea C, care ar fi fost cea mai dorita sau cea mai avantajoasa de catre cel manipulat, ii este ascunsa. „Fraierul” alege aproape cu ochii inchisi una din optiunile A sau B, de regula cea pe care i-o induce agentul manipulator.
Tehnica falsei alegeri in varianta aplicata de Dacian Ciolos
Dacian Ciolos a fost premier al Romaniei. A fost si comisar european pentru agricultura, ce-i drept, dar lucrul acesta nu l-a ajutat prea mult si nici nu a ajutat tara noastra sa absoarba, de pilda, mai multe fonduri europene anul trecut. Si nici nu a ajutat, in perioada cat a fost premier, fermierii romani sa beneficieze de o politica ceva mai coerenta in acest sector.
In orice caz, dupa unii omul a fost catastrofal, poate cel mai catastrofal premier din intreaga istorie a Romaniei (luand aici in calcul si perioada comunista). Dupa altii, omul a fost un premier bun, unul care a reusit sa pacaleasca mai multe zeci de mii de romani cum ca bunul simt inseamna competenta.
Tipul s-a apucat acum de politica. A inceput sa apara mai des pe la emisiuni de radio sau TV, iar mai nou s-a apucat sa scrie ca si contributor la Hotnews. Bine, doar nu si-o fi dorit sa ajunga contributor la Politic Scam, un site care i-a dezvaluit timp de 1 an de zile toate tertipurile politicianiste si toate minciunile pe care le-a debitat in functia de premier.
In orice caz, e clar – Ciolos devine pe zi ce trece un politician. Deocamdata s-a apucat sa il copieze in metehne si discursuri politice pe Dragnea. Vedem pana unde vrea sa evolueze…
Astfel, acum 1 an semnalam faptul ca Dragnea folosea tehnica falsei alegeri intr-un discurs in care spunea:
„Romanii trebuie să se hotărască dacă în loc de o alimentare cu apă preferă un denunţ, dacă în loc de o şcoală preferă un dosar sau în loc de o pâine mai bună preferă nişte cătuşe.”
Ei bine, Dragnea oferea romanilor doua variante – ori vreti paine, ori vreti aplicarea legii? Manipularea consta in faptul ca de fapt romanii isi doreau si paine si aplicarea legii, dar abilitatea politicianului depaseste un anumit nivel al manipularii in comunicare si stie sa impinga atentia publica spre o anumita directie.
In aceeasi maniera, Ciolos ne spune acum, in articolul sau de pe Hotnews: „Romania, in UE sau in bratele marelui urs!”.
Unde „greseste” intentionat Dacian Ciolos
Fostul premier „tehnocrat” al Romaniei aplica aceasta metoda de manipulare, aceea a falsei alegeri, si o combina cu o alta tehnica, aceea a fricilor colective – daca nu facem asta, vine bau-bau din Rusia si va inghite! Cum ar veni, ceva de genul – ba, popor roman, ia alegeti: ori vreti in UE, ori vreti in afara UE, dar sa stiti ca daca vreti in afara UE, vine rusul peste voi!
Inocularea fricii de Rusia face parte dintr-o tema mai larga a manipularii popoarelor din Estul Europei – rand pe rand romanii, polonezii ba chiar si lituanienii (acestora din urma li s-a inoculat o asemenea frica de rusi incat vor sa construiasca un zid la granita cu Rusia!) au inghitit minciuna cu „Rusia ne ataca”. In tot acest timp pe rusi ii durea la basca atat de polonezi cat si de romani sau lituanieni. Desigur, ii interesa maxim subiectul Crimeea, intrucat abia si-o luasera inapoi de la ucrainieni, dar mai mult…nu prea!
Bineinteles, de frica aceasta colectiva de rusi au profitat la maxim americanii, care si-au stabilit bastioane de influenta in aceasta parte a Europei. Mai mult, si-au amplasat si tehnica militara si rachete (nucleare, zic unii).
Ciolos nu face acum altceva decat sa preia mingea ridicata la fileu de americani (in legatura cu fricile colective ale romanilor in fata rusilor), sa preia si discursul pro-unionist de la nivel european si sa creeze cea mai frumoasa manipulare sociala si politica din toate cele pe care le-a incercat pana acum; la drept vorbind, a incercat una singura, „omul simplu”, de vreo 4 ori…
Ciolos – lupu’si schimba parul, dar naravul, ba!
Ciolos, in calitate de fost premier al Romaniei, nu avea voie sa nu spuna romanilor ca se pot descurca foarte bine si singuri! Nu avea voie sa nu aduca in discutie potentialul Romaniei de a iesi din sclavia aceasta economica si financiara! Nu avea voie sa prezinte UE ca pe unica sansa de salvare a acestei tari!
Scolit pe-afara si primit cu bratele deschise de straini, Julien nu a uitat ca a papat o paine bunicica de la Bruxelles; am sesizat si noi afinitatea sa pentru structurile europene atunci cand a fost premier, o sesizam si acum, dupa ce omul a plecat din functie.
Totusi, sa spui „Cine își închipuie că România se descurcă singură în lumea de azi se înșeală amarnic. Orice încercare de a ne slăbi poziția în Europa ne aruncă în brațele marelui urs”, denota o intentie clara de manipulare a compatriotilor.
Norocul romanilor este ca articolul sau, de altfel extrem de lung si de documentat dintr-o anumita perspectiva, nu a prea trezit interes intre internauti – doar 450 de cititori, „maestre”? Pai…cam putin, nu crezi?