Alin Caraman este reprezentantul Bon Mariage, o agentie „full service” care se ocupa de evenimente, de la nunti, botezuri pana la…Revelioane. Personajul este binecunoscut mediilor elevate ale Capitalei, el fiind cel care a organizat nunta lui Calin Popescu Tariceanu (glumind, nu stim sigur care din ele) dar si nunta lui EBA, asa cum este codificata fata cea mica a lui Basescu. Dar care este legatura intre Alin Caraman si tehnicile de manipulare sociala?

Anul acesta Alin Caraman organizeaza Revelionul la Palatul Parlamentului si, multumita legaturilor stranse pe care le are prin cunoscutii sai la B1 TV, s-a gandit ca ar fi un bun prilej sa isi mediatizeze numele, firma si evenimentul in sine. Pana aici nimic anormal, numai ca interviul pe care l-a dat postului de televiziune denota o iresponsabilitate crasa in ceea ce priveste alegerea mesajelor care se transmit prin mass-media. Daca veti avea curiozitatea sa vizionati interviul veti constata nu numai iresponsabilitatea protagonistului ci si a postului B1 TV, care si-a intitulat reportajul „Revelion in siguranta la Palat”.

De ce sa faci apologia sigurantei unui anumit loc si sa vorbesti un intreg reportaj despre cum vor fi petrecaretii paziti de sepepisti inarmati pana in dinti, cum nu se va putea infiltra nicio persoana in afara invitatilor si despre cum nu va avea nimeni voie sa intre cu arme si cutite in incita (!!!) nu intelegem, asa cum nu intelegem de ce se doreste ca in noaptea dintre ani accentul sa cada pe siguranta participantilor la petreceri si nu pe modul de organizare al petrecerii, pe concertele si pe evenimentul in sine.

Mai mult, la un moment dat Alin Caraman tine sa precizeze ca la petrecere vor veni invitati din intreaga Europa care au ales evenimentul datorita sigurantei locatiei. Credeam ca vor veni la petrecerea de Revelion pentru frumusetea Bucurestiului sau a fetelor de aici, nu ca sa se fereasca de atentatele din tarile lor.

Inducerea de teama populatiei asa cum o fac B1 TV si Alin Caraman face parte din metodele de manipulare, fie ea politica sau sociala. Ceea ce se intentioneaza este crearea unei probleme false si oferirea unei solutii la acea problema – se induce un sentiment de teama prin aluzii facute in timpul interviului, cum ar fi referirea la potentiali atacatori teroristi care ar dori sa intre la petrecere cu arme albe sau de foc si apoi se ofera si solutia: daca va e frica de atentate, veniti sa petreceti Revelionul la Palatul Parlamentului!

Problema este ca, in aceste cazuri, dupa ce tehnica de manipulare sociala va avea efect, adica se vor cumpara pe ultima suta de metri si ultimele bilete pentru o petrecere „sigura”, societatea in ansamblul ei va avea un sentiment, cat de mic, de nesiguranta in ceea ce priveste petrecerile in aer liber in noaptea dintre ani. Si asta doar pentru ca Alin Caraman sa vanda ultimele bilete la Revelion.

Teama vinde – de teama controalelor I.S.U. s-au cumparat zeci de mii de extinctoare in cateva saptamani, de teama controalelor ANAF s-au triplat numarul de role de bonuri fiscale iar de teama atentatelor mii de oameni si-au amanat calatoriile in Europa in preajma sarbatorilor.

Totusi, protagonistul interviului si al articolului nostru uita un singur lucru: desi se traieste o perioada sensibila, cu multe alerte in toata Europa, nu stim cati dintre cei care isi doresc sa petreaca in noaptea de Revelion in Bucuresti vor cauta siguranta in primul rand si apoi calitatea petrecerii.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

fourteen − six =