Manipularea politica prin sondaj de opinie – o tehnica nu atat de noua pe plaiurile mioritice dar, din cate se pare si din pacate, destul de folosita si in prezent. Ma loveste in retina un articol pe Realitatea.net, in care cititorii sunt invitati sa raspunda unui sondaj de opinie cu o singura intrebare si raspuns liber: “Cati bani credeti ca a acumulat Victor Ponta?”

Stiti cum sta treaba cu sondajele acestea „formative”? Modul in care pui intrebarea care contine si un raspuns implicit influenteaza automat opinia publica, de aici si posibilitatea folosirii unei tehnici cce presupune manipularea prin sondaj de opinie.

Prin anii ’90, cand tara inca invata democratie (nici acum nu suntem prea departe, dar avem pretentii), in timpul unei campanii electorale, unul dintre partide a avut o idee “stralucita”, profund nedemocratica: manipularea intentiei de vot a unei anumite categorii a populatiei prin realizarea unui sondaj telefonic.

Practic, daca locuiai in Transilvania, aveai sansa sa primesti un apel in care ti se spunea sec: “Daca ati sti ca CDR doreste in cazul castigarii alegerilor sa dea Ardealul ungurilor, i-ati mai vota?”

Realizati ca fiecare dintre cei care primeau apelul, si au fost cu miile, au capatat asa, brusc, o inversunare pe cei din CDR, multora dintre ei schimbandu-li-se intentia initiala de vot.

Ideea e una singura: modul in care pui intrebarea in cadrul sondajului constituie un factor de influentare a opiniei celui caruia te adresezi. Insinuarea unui neadevar in intrebare conduce opinia publica la opinia ca neadevarul este adevarat.

Exemplu, din imaginatie: sondaj – daca ati sti ca un cunoscut prezentator tv are orientare homosexuala, v-ati mai uita la emisiunile lui?

Intrebarea de mai sus, daca este sa o luam ad literam, nu spune ca prezentatorul tv ar fi homosexual, ci doar insinueaza de o maniera care asociaza imaginea prezentatorului tv cu homosexualitatea. Mai mult, nu are nicio treaba orientarea sexuala cu modul in care prezentatorul isi face treaba in emisiune si nici nu ar trebui sa intereseze opinia publica ce face fiecare in dormitor.

Identic si la Realitatea.net“Cati bani credeti ca a acumulat Victor Ponta?” Primul gand care iti vine in minte este ca “sigur stiu cei de la Realitatea ceva, altfel nu intrebau asta” si uite asa se pricopseste fostul premier cu o imagine a unui politician care a produs bani negri la greu in mandatul sau, umplandu-si conturile. Imediat dupa ce pui intrebarea, inviti niste analisti in emisiune care isi dau cu presupusul, pentru a intari opinia publica falsa care s-a format deja: “indiferent cati bani a acumulat ii va fi greu sa ii foloseasca pentru ca DNA, etc”.

Asadar, daca ati sti ca un cunoscut prezentator tv este homosexual, v-ati mai uita la emisiunea lui? Nu am nimic cu homosexualii, nu am nimic cu prezentatorul tv, doar intrebam daca v-ati mai uita la emisiunea lui. Eu unul m-as mai uita, nu am nicio treaba cu orientarea sexuala a fiecaruia, dar daca totusi e homosexual…?

Astfel de manipulari mediatice ar trebui sa inceteze. Definitiv. Cati bani a acumulat Victor Ponta? Nu stiu, probabil ca atatia bani cat e salariul lunar al lui plus al sotiei minus cheltuielile. Daca a acumulat un leu in plus, lasa-i pe nenea si doamnele de la DNA sa-si faca treaba. Sau pe amicul tau de la SRI. Zic si eu…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

13 + fourteen =