De ce ar ridiculiza mass-media un politician care, in sfarsit, spune adevarul? Nu este un adevar pe care nu il cunoasteti – am scris despre el, l-ati citit la noi pe pagina sau pe alte pagini de multe ori. Din pacate, mass-media traditionale ridiculizeaza pe oricine indrazneste sa vorbeasca despre el.

De ce?

Simplu – pentru ca manipularea politica si sociala sa functioneze iar voi sa aveti in minte ca democratia este un model de succes si ca votand oameni in functii publice puteti duce Romania pe cele mai inalte culmi ale dezvoltarii.

Care este acest adevar?

Niciun demnitar nu poate sa traiasca cu 1000 de Euro pe luna!

Cam asta a spus Remus Borza, controversatul politician al ALDE, fost administrator special al Hidroelectrica. Omul a declarat public, cu nonsalanta – pe acest salariu, in Parlament, vin doar hotii si incompententii si niciun demnitar nu poate sa traiasca sau sa lucreze eficient cu 1000 de Euro pe luna.

Stati asa, nu va grabiti sa calculati si sa comparati cu salariul vostru. Un demnitar are alte cheltuieli…la modul cel mai serios!

Un calcul simplu, pe care il face succint si Remus Borza in reportajul care incearca sa il discrediteze pentru ca rosteste un adevar…

Asadar, luam leafa de parlamentar si o inmultim cu 12 luni – 12.000 de Euro. Par bani multi, asa e? Nu sunt… Din acesti 12.000 de Euro, cel putin 2000 de Euro se duc pe cel putin 4 costume (cu camasi aferente, cu cravate, etc) care sa nu ti se rupa in fund cand te asezi pe scaun, doua de vara si doua de iarna; presupunem ca nu iti iei costumele de la Apaca ci ti le iei de la un producator care face stofe ceva mai de calitate, in care sa nu te incingi vara si sa nu iti inghete si sufletul in tine iarna. Stim ca le-ati dori sa mearga in niste costume de naylon in care sa duhneasca vara, dar pur si simplu duhoarea din Parlament (cea fizica nu cea metaforica) ar fi prea puternica pentru a mai rezista cineva inauntru… Revenim.

Bun, raman, 10.000 Euro pe an…cel mult!

Din acesti bani, scadem si cel putin 4-6 perechi de incaltaminte – 2-3 pentru vara si 2-3 pentru iarna. Stim ca le-ati dori sa mearga cu niste pantofi rupti prin care sa le iasa degetele, dar demnitari se mai intalnesc si cu reprezentanti ai unor ambasade, mai merg si pe la reuniuni, se mai intalnesc si cu cetatenii si trebuie sa fie cat de cat imbracati in mod adecvat… Aceste perechi mai aduna inca vreo 1200 de Euro anual.

Raman 8800 de Euro pe an…cel mult!

Din acesti bani scadem eventuale cheltuieli personale lunare – probabil undeva in jur de 300-400 de Euro care merg lunar pe cumparaturi precum periuta de dinti, pasta de dinti, gel de dus, sampon, detergent, deodorant, parfum, aftershave, crema de pantofi, lenjerie intima, etc.

Raman vreo 5000 de Euro pe an…cel mult!

Din acesti bani scadem eventuale cheltuieli pe care oricine ajuns la un anumit nivel financiar (clasa medie din Romania) le are pe concediile anuale – 1 sau 2 concedii presupun undeva intre 800-1200 de Euro, ambele, presupunand ca demnitarul alege sa mearga la Navodari sau la Vama Veche, cu cortul, vara, si iarna la munte la Sinaia.

Raman vreo 4000 de Euro pe an…cel mult!

Din acesti bani scadem eventualele rate pe care demnitarii, la fel ca 99% dintre romani, le au de platit pentru imprumuturi; unii au imprumuturi de sute de mii de Euro (sau chiar milioane), altii au imprumuturi de zeci de mii de Euro. Sa luam in calcul o medie lunara de 300 – 500 de Euro rata (desi sunt romani obisnuiti care platesc mult mai mult la banci, lunar) si ajungem la un total anual mediu in jur de 4000 de Euro, bani care merg pe plata unor credite/datorii/imprumuturi/leasing, etc.

Raman in jur de…zero Euro pe an…cel mult!

Demnitarul asta al nostru mai are si el o iubita, o nevasta, un copil (da, stim, nenorocitul de politician are si el familie); daca ii iei pe fiecare saptamana sotiei un buchet de flori sau copilului in fiecare zi o bomboana, tot se aduna. Dar, na, tu esti demnitar, familia are asteptari de la tine, poate si prietenii cand e ziua lor de nastere…tot se aduna pana in vreo mie – doua de Euro intr-un an pe „nimicuri” – flori, bomboane, cadouri, mici „atentii” pentru cei dragi.

Ramai cu 1000-2000 de Euro datorie…cel putin!

Nu am pus la cheltuiala chirie, mancare, cheltuieli cu transportul, cheltuieli cu telefonul sau plata intretinerii, acestea sunt de regula sume decontate/subventionate de la buget, de la demnitar la demnitar (nu pentru toti).

In orice caz…

Un calcul minimalist ne dezvaluie faptul ca un demnitar al statului roman, care trebuie sa reprezinte statul in raport cu cetatenii sai si uneori cu reprezentanti ai altor state (ambasadori, secretari ai ambasadelor, oameni de afaceri straini, etc.) are toate sansele sa ramana fara bani in portofel si fara sa poata spune ca a cheltuit banii pe prostii. Si atunci, ce facem cu demnitarii? Ii lasam in seama nevestelor, sa ii intretina ele? Poate ca de aceea multi si-au angajat nevestele la cabinetele lor…

Lasand gluma la o parte, ceea ce a spus Remus Borza reprezinta un mare adevar – nu exista demnitar care sa traiasca si sa lucreze eficient cu 1000 de Euro lunar, atunci cand, asa cum am vazut, din acesti 1000 de Euro nu ii raman nici macar 100 la final de luna, ba dimpotriva, ar ramane dator…

E limpede ca, cine ajunge intr-o functie publica, nu o face pentru acel salariu si nici nu traieste din acel salariu de 1000 de Euro, nu?

V-am mai intrebat…

Voi chiar credeti ca ministrii se inghesuie sa prinda o functie pentru leafa de 1000 de Euro lunar? Chiar credeti ca partidele se bat pentru ministere pentru a-si pune oamenii in functii de raspundere unde acestia sa castige 1000 de Euro lunar, din care sa nu le ramana la final nici macar 100 de Euro pe luna? Chiar credeti ca toti acei demnitari care ocupa pozitii importante in statul roman isi platesc cele necesare traiului zilnic, lor si familiei, din salariu?

Pentru noi, Remus Borza reprezinta unul dintre acei whistle-blowers care merita sprijiniti si nu ridiculizati cu intrebari de genul „da’ cat ai vrea dom-le sa castigi ca sa fii parlamentar?”.

Manipularea pe care o pun in practica televiziunile in acest caz denota faptul ca se doreste ca cetatenii romani sa traiasca cu falsa impresie ca demnitarii isi asigura traiul zilnic din salariu, ba ca acest salariu este indestulator. Asta pentru ca toti acei „hoti si incompetenti” la care se refera Remus Borza, sa poata trai linistiti si sa isi poata vedea de hotiile lor in Parlament sau in locurile caldute din ministere.

Trist dar adevarat…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

3 × one =