Poate unii dintre cei care cititi acest editorial considerati ca titlul este un pic iesit din context: adica, cum, lupta impotriva coruptiei este o manipulare? Cum asa? Nu e bine sa-i bage la inchisoare pe cei corupti? Nu e bine sa le confiste averile?
Ba este foarte bine si asa ceva merita sa pateasca orice functionar care face averi pe banii statului sau cerand spaga. Nu despre asta e vorba. Sa pornim de la realitatea pe care o traim zi de zi.
In primul rand, atunci cand acum cativa ani ni se promitea marea cu sarea in lupta impotriva coruptiei si ni se spunea ca bagand la zdup pe marii corupti ai tarii si pe cei imbogatiti din spagi o sa li se confiste averile, noi chiar am crezut aceste promisiuni. NU s-a intamplat acest lucru: nu am auzit sa fi ramas vreun condamnat pentru fapte de coruptie fara averea sa. Un exemplu: stiti la plata a ce suma a fost condamnat Adrian Nastase, fostul premier al Romaniei? 800.000 de Euro. O suma care, pentru cel despre care se vorbea ca a fost primul miliardar al Romaniei, reprezinta cam cat inseamna pentru oricare din voi 10 lei din salariul pe o luna. Atat. Poate chiar mai putin. E drept, nici nu l-au prins cu cine stie ce, l-au prins cu niste termopane si cu un prejudiciu de vreun milion si jumatate de Euro in dosarul Trofeul Calitatii. Un mizilic.
Ati vazut pe vreun condamnat care si-a ispasit intre timp pedeapsa ca la iesirea din inchisoare plange pentru ca nu are ce manca? Eu unul nu. Si cred ca nici voi. Si nu ma indoiesc ca toti cei care au trecut pe la inchisoare sau sunt si acum la inchisoare sau vor intra in curand la inchisoare vor fi bine merci in palatele lor construite, cum altfel, din bani publici. Va imaginati pe Elena Udrea aplicand pe e-jobs pentru vreo slujba in industria textila, daca tot am vazut ca stie sa croseteze? Vi-l imaginati pe Adriean Videanu facand cerere prin programul Prima Casa pentru ca or sa-i confiste instantele palatul si nu o sa mai aiba nici bani de chirie? Va imaginati pe d-alde Remus Truica, Printul Paul, sleahta de impresari care sta acum la zdup, Dan Diaconescu, Ioan Nicolae, George Copos si toti ceilalti care fac deliciul presei in ultimii ani in urma anchetelor declansate impotriva lor pentru fapte de coruptie sau asimilate coruptiei ca nu vor avea ce manca si unde locui atunci cand vor iesi? In niciun caz.
Acum toata lumea lauda DNA si lupta dusa de aceasta structura impotriva coruptiei. De vreo doi ani, poate mai bine, lupta s-a intensificat si vedem mereu la toate posturile tv stiri in breaking news despre cum l-au mai saltat pe vreun miliardar, pe vreun fost ministru sau pe vreun consilier de stat; aflam nu numai modalitatea in care acestia furau banii statului dar si cum si-i investeau mai apoi – unii bagau banii in arta, altii jucau pe bursa, altii isi faceau palate precum regii pe la Snagov, si tot asa. Nu trece zi aproape fara o stire in care sa vedem personaje binecunoscute care se plimba pe la DNA. Perfect!
Eficienta? Zero!
Nu pentru ca nu i-ar condamna ulterior. Nu pentru ca nu le-ar confisca mai tarziu ceva bani de buzunar. Nu pentru ca nu ar mai avea subiecte trusturile de presa. Eficienta este zero dintr-un simplu motiv: nu se simte nimic, dar absolut nimic, nici in buzunarele mele, nici in ale tale, cititorule, nici in curatenia de pe strazi, nici in modul in care se face deszapezirea (sau dezapezirea cum ii zice Liviu Dragnea), nici in calitatea asfaltului pe care se prefac firmele de constructii ca il toarna in fiecare an pe cate un tronson pe care il tin inchis cate 4-5 luni, nici in calitatea alimentelor sau in preturile legumelor din piata, nici in…nimic. Eu nu traiesc mai bine de cand au inceput astia in targ sa se lupte cu coruptia si nici alti romani. E totul o mascarada.
Sincer, suntem scarbiti de modul in care lupta impotriva coruptiei a ajuns nu numai un subiect de stiri, dar au bagat-o politicienii in platformele program ale partidelor, au preamarit-o pe la talk-show-uri si au preaslavit-o in discursurile lor. Asa, si? S-a intamplat ceva benefic pentru Romania? S-au construit mai multe scoli, mai multe spitale, mai multe gradinite? Nu ne mai ingramadim ca vitele in tramvaiele supra-aglomerate?
A crescut cumva bugetul de stat de cand au inceput sa ii bage la zdup pe astia multi si corupti?
NU. Nimic din toate acestea. Si atunci?
Luni a facut o vizita in Romania Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Afaceri Europene și Eurasiatice. Care credeti ca a fost lauda adusa Guvernului? Titlul stirii: „SUA lauda progresele substantiale in lupta impotriva coruptiei.” Asa si? Acum daca ne laudati, ce credeti ca o sa facem? O sa sarim intr-un picior de bucurie ca ne-au laudat americanii cum combatem noi coruptia, nu?
Lupta impotriva coruptiei a devenit de mult un simplu pretext, un mijloc prin care poporul roman traieste cu impresia ca in Romania se face ceva. Tehnica, despre care am mai vorbit pe acest site, se numeste „inamicul impersonal”. Politicienii isi aleg cate un subiect de dezbatut si incep sa il mitralieze in discursuri din toate partile, il terfelesc, il dau cu capul de toti peretii si nu-l lasa nici cand se satura lumea de el: exact asa este si coruptia. In tot acest timp se intampla ce ne avertizeaza regula numarul unu a Decalogului Manipularii, de la Noam Chomsky citire: distragerea atentiei. Ne este distrasa atentia de la subiectele cu adevarat importante iar principalul subiect ar trebui sa fie nivelul de trai si calitatea vietii in Romania. Atat timp cat acest subiect nu este inchis iar romanii nu traiesc mai bine, degeaba inchizi toti coruptii din lume, nu numai din Romania.
Laudam eforturile si activitatea procurorilor DNA in lupta anti-coruptie, chiar daca cineva incearca sa isi construiasca imagine pe seama acestei activitati, asa cum am aratat. Dar atat timp cat, in ciuda tuturor eforturilor si anilor grei de inchisoare care ii asteapta pe cei corupti, nu se intampla nimic cu nivelul de trai al romanilor, pentru noi, cei de la Politic Scam, toata aceasta lupta impotriva coruptiei nu este altceva decat o metoda de manipulare menita sa ne distraga atentia de la ceea ce este cu adevarat important pentru acest popor.
Sa speram totusi ca la un moment dat cineva din conducerea acestei tari sau a acestui guvern se va trezi si isi va da seama ca trebuie sa se depuna eforturi si pentru a se imbunatati situatia economica a tarii si ca lupta anti-coruptie pe care ne-o servesc pe tava trusturile de media dimineata, la pranz si seara nici nu tine de foame si nici nu ne aduce un trai mai bun.
Un comentariu
„Lupta impotriva coruptiei” reprezinta un lant intreg, format din mai multe verigi. Fiecare veriga are calitatea de „sine qua non”.
1. Procurorii – trebuie sa fie profesionalisti, sa elaboreze dosare solide, sa fie incoruptibili.
Veriga lipsa: Procurori slabi, supusi abuzurilor. Procurori care primesc spaga. Procurori care fac dosare slabe.
2. Judecatorii – trebuie sa fie impartiali, la fel incoruptibili.
Veriga lipsa: Judecatori care achita inculpatii in cazuri flagrante. Judecatori care dau pedepse minime vazute in codul penal. Judecatori care nu aplica confisari, ci doar masuri de privare de libertate.
3. Parlamentarii – trebuie sa elaboreze un Cod Penal si un Cod de Procedura Penala care sa descurajeze coruptia prin pedepse mai mari, mai severe, cu posibilitatea confisarii extinse a averilor.
Veriga lipsa: Cata vreme parlamentarii aduc tot felul de amendamente codului penal, e limpede ca exista atatea portite de scapare – scrisul cartilor, eliberare conditionata dupa 1/3 din pedeapsa pentru buna purtare sau pentru varsta inaintata, cuantumul pedepselor mici, etc.
4. Comisia din penitenciare – trebuie sa fie incoruptibili.
Veriga lipsa: Acorduri emise pe banda rulanta pentru „buna purtare” dupa o spaga.
5. Functionari ANAF. Acestia fac efectiv indisponibilizarea bunurilor, licitatii ale bunurilor confiscate.
Veriga lipsa: Blocarea in birocratie, Functionari corupti / lenesi, chiar inactivarea lor daca nu e dispusa confiscarea. Ei cred ca sunt cea mai slaba veriga si ei ar trebui blamati pentru lipsa banilor la bugeul de stat adusi de la cei care au fentat / furat / devalizat / subminat statul.
5. Guvernul insusi.
Veriga lipsa: Degeaba vor functiona cele 5 verigi, daca in final coruptia la nivel guvernamental va imparti persista, sau daca sunt impartit preferential catre baronii locali.
Oricare din aceste verigi e esentiala pentru lupta anti-coruptie.
Eu unul vad un progres fata de anii ’90 sau anii 2000. Atunci aveam „coruptie fara corupti”. Toti stiam ca in Romania „se fura”, dar acuzam la gramada toti politicienii fata de care nu se atingea nimeni.
Acum stim cu nume si prenume cine a pus mana pe bani publici. Iar faptul ca la DNA mai sunt de completat vreo 7.000 de dosare ma face sa ma ingrozesc cat s-a putut fura in aceasta tara. Practic, nu cred ca exista dosar in care spaga sa fie mai mica de 1.000.000 de euro…