Militia Romana, chiar si dupa plecare celebrului Petre Toba, se dovedeste a ramane tot militie. Intr-un filmulet pe care chiar tovarasii de aici l-au publicat pe Facebook in legatura cu incidentul in care a fost implicat Cristi Boureanu, putem admira metehnele „oamenilor legii”.

In filmul postat de catre militian pe Facebook se pot deslusi:

Amenintarile militianului care il filmeaza pe Cristi Boureanu:

  • „Te scot eu frumos la stiri astazi” – militianul recunoaste prin aceasta remarca faptul ca tot ceea ce face este doar pentru spectacol, pentru a-l provoca pe fostul deputat aflat intr-o stare evidenta de ebrietate; ce-i drept, a reusit sa-l scoata la stiri si sa-l provoace. Atitudine demna de orice militian: provocare – scandal – spectacol mediatic – dosar.
  • „O sa vezi tu acum cand iti facem dosar” – amenintare tipic militieneasca, securista si provenita din anii ’50-’60 atunci cand comunistii, abia instalati la putere, luptau cu dosare impotriva burghezimii. Atitudine demna de orice militian comunist al vremurilor noastre.
  • „Ramai pe loc pentru ca asa spune politia”  din nou, spiritul de militan al militianului de la rutiera iese prin toti porii si chiar si prin sapca de militian care ii acopera tartacuta scolita sase luni la Campina. Militianul nu are alte argumente decat acest „asa spune politia” pe care l-ar folosi un copil de gradinita, nu un presupus „aparator al legii” si care are pretentia ca oamenii sa ii respecte uniforma. „Ramai pe loc pentru ca asa spune politia” suna la fel precum ai spune „Da-mi o spaga pentru ca asa spune politia” sau „Arunca-te in prapastie pentru ca asa spune politia”. Militianul nu stie sa aduca argumente, nici macar unui om beat si aflat pe scaunul din dreapta al unei masini oprite de doua ori in aceeasi noapte pentru „control de rutina”.
  • „Lasa ca o sa vina si de la Antena 3…” – militianul ameninta si el ca o sa il dea in „Scanteia” sau in „Soimii patriei”, editia princeps! Ideea e ca, daca ai bagat bine de seama la ceea ce se intampla acum in mass-media, daca te uiti la Antena 3, acestia sunt singurii care apara pe militian, spunand ca modul in care au actionat oamenii legii a fost fara cusur, in timp ce restul televiziunilor incearca sa desluseasca adevarul – este imposibil insa, de la orice televiziune ai fi, sa ascunzi faptul ca pasagerul aflat pe scaunul din dreapta al unui autoturism oprit de doua ori intr-un kilometru a fost la randul lui batut de militienii care au reactionat dupa ce fostul deputat i-a dat un genunchi in zona genitala unui purtator de uniforma (nu si de cascheta, asa cum scrie la regulament!).
  • „Te linistesc eu maine dimineata fara niciun fel de problema…” – militiene, la replica asta ce sa-ti mai spunem?

Vocabularul si remarcile idioate ale militianului care filmeaza intreaga scena

  • „(Este) intr-o stare vadita de ebrietate…uita-te si tu la el cum arata… – remarca este pur idioata: nu conteaza daca pasagerul aflat intr-o masina in mers sau stationare, militiene, este intr-o stare de ebrietate sau nu. Nu conteaza nici macar ca il filmezi tu cu petarda aia a ta de telefon mobil. Ideea este ca astfel de remarci nu dovedesc altceva decat ca militienii au ramas militieni (chiar si dupa plecarea celebrului Toba…).
  • „Dupa ce l-am legitimat pe sofer, mi-a dat la muie, m-a injurat…” – militiene, daca ti-a dat Boureanu la muie e grav. Dar asta nu presupune cumva ca si tu ai participat, pasiv, la toata aceasta situatie? Daca nu l-ai muscat macar cand ti-a dat la muie, atunci inseamna ca ai acceptat. Si, ia zi, ai inghitit sau ai scuipat in prosop? Acum ai realizat ce tampenie ai spus, nu?
  • „Nu te-ntoarce cu spatele cand vorbeste cu tine!” – militiene, se intoarce oricine cum vrea cand vorbesti cu el. Nu scrie nicaieri, in nicio lege, organica sau regulament ori norma, ca soferul trebuie sa stea cu privirea catre mecla militianului. Este pur si simplu o remarca de militian care si-ar fi dorit sa ajunga macar educator daca nu invatator la clasele primare. Mai ramanea sa il controlezi la batistuta pe sofer si sa aiba unghiile taiate.

Colac peste pupaza, postarea lui godina („celebrul” godina) de pe Facebook intareste faptul ca Militia Romana a ajuns o clica ce se incurajeaza unii pe altii in acest comportament tipic militienesc

marian godina a postat pe Facebook o incurajare la adresa politistului care l-a atacat si batut pe Boureanu:

Captura de Facebook pagina Marian Godina

„Bravo, colegule.” Halal, mariane…

Care este impresia pe care ne-o lasa intreg scandalul?

In primul rand se dovedeste inca o data ca Militia Romana nu stie sa aplice legea si nici sa se comporte sau sa vorbeasca cu cetatenii Romaniei, aflati sau nu intr-o stare de ebrietate. Militia Romana comite abuzuri peste abuzuri iar incidentul cu fostul deputat ne demonstreaza fix acest lucru.

In al doilea rand am sesizat un comportament specific de gasca al militienilor, cei care ar fi trebuit sa va protejeze, nu sa va provoace si apoi sa faca un spectacol mediatic din toata aceasta situatie. Metoda pe care o aplica in acest caz este provocare-scandal-spectacol mediatic-dosar penal, pe care au aplicat-o si in alte ocazii.

In ultimul rand am ramas cu impresia proasta in legatura cu modalitatea in care televiziunile si mass-media in general au decis sa acopere evenimentul – in timp ce unii au facut zid in jurul militianului bataus (Antena 3, pentru ca, nu-i asa, la ei sunase militianul, asa cum a amenintat si in filmulet) altii au facut zid in jurul „betivanului”. Adevarul este undeva la mijloc si pana nu vedem si eventualele si presupusele inregistrari ale lui Boureanu (sau ale prietenilor cu care era in acea seara) nu vom putea trage o concluzie corecta.

Pana una-alta insa, totul e bine cand se temrina cu bine (pentru militieni) – Boureanu a fost arestat preventiv iar militianul bataus este in libertate. Pentru ca, nu-i asa, in tara asta legile le fac politicienii dar de aplicat le aplica militienii si cu sistemul represiv. 

 

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

10 + 15 =