Atunci cand am luat decizia infiintarii acestui proiect, Politic Scam, cu scopul de a dezvalui metodele de manipulare politica, sociala si mediatica folosite in spatiul public, nu ne gandeam ca atat de multi alti romani, cititori ai articolelor noastre sau nu, sunt deranjati de folosirea tot mai agresiva a tehnicilor de manipulare de catre politicieni, parlamentari, personalitati publice, jurnalisti sau sefi de institutii publice. Am sesizat, din feedback-ul obtinut pana acum referitor la aparitia in mediul online a site-ului nostru, ca era necesar un astfel de demers obiectiv si echidistant. Am mai inteles inca un lucru, foarte important: faptul ca cititorii nostri fac parte din marea parte a romanilor care simteau nevoia cunoasterii exemplificative a tehnicilor de manipulare si persuasiune agresiva astfel incat sa stie cum sa nu le cada in plasa politicienilor sau trusturilor media.

Asa cum spuneam, este un an dificil din acest punct de vedere si vom fi cu totii martorii unei desfasurari impresionante de eforturi pentru crearea de imagine politicienilor si partidelor politice, dupa interesul fiecarui trust media in parte.

In acest context, citim astazi doua articole care ne prezinta manipularea media din perspectiva unor jurnalisti: „Metoda Dacian Ciolos de a rata o simpla actiune de imagine” si „Mircea Badea anunta schimbari dramatice in 2016„, ambele de pe site-ul stiripesurse.ro.

In primul articol jurnalistul Laurentiu Popa prezinta scenariul unei manipulari mediatice pe care trebuia sa il puna in practica premierul Dacian Ciolos dupa urmatoarea strategie: acestuia i se adusesera la Palatul Victoria, pe holul ce duce spre sala de sedinte a Guvernului, mai multe fotografii facute de-a lungul vremii, la concerte, de unii din cei care au pierit in incendiul de la Clubul Colectiv; era vorba in fapt de o adevarata expozitie care a fost mutata din Centrul Vechi special pentru ca, fix la doua luni de la comemorarea tragediei, fotografiile sa foloseasca imaginii premierului. In momentul in care acesta si-a facut aparitia pe holul respectiv si toti jurnalistii il asteptau, dupa scenariu, sa ajunga in dreptul fotografiilor, sa se opreasca, sa le priveasca marcat de tragedia care se intamplase si sa plece apoi fara sa spuna niciun cuvant pentru a marca sobrietatea momentului, acesta a ratat actiunea, probabil uitand ce ii spusesera specialistii de P.R., si s-a dus glont catre sala de sedinte. Actiune ratata complet, de unde si nedumerirea jurnalistului: „ne intrebam cu totii daca mai vine o data sa se uite la poze”. Concluzia jurnalistului este ca se astepta la manipulari politice din partea altora si daca tot este sa se faca, macar sa se faca asa cum trebuie, nu de mantuiala. Articolul pe larg, pe care vi-l recomand pentru a intelege cum se face imagine oricarui politician in ziua de azi, il gasiti aici.

Al doilea articol preia un post de pe blogul lui Mircea Badea – chiar el; jurnalistul isi exprima pe site-ul propriu indignarea pentru ca romanilor le place sa se lase manipulati si ca in aceste conditii nu se mai opune (n.r. prin modul in care realizeaza emisiunea) acestei placeri. Mircea Badea se declara ingrozit de ce anume va urma in noul an (aici probabil facand referire la anul extrem de delicat prin prisma alegerilor locale si parlamentare) si ca s-a saturat sa vorbeasca despre anumite lucruri „acute si evidente pentru oricine cu creier in cap, nu cu terci propagandistic”. In acest context, jurnalistul anunta si schimbarea in mod radical a emisiunii sale, „In gura presei„. Articolul sau il gasiti aici.

Acum incercam sa intelegem si noi, ca simpli cititori, ceva din cele doua mesaje, ambele preluate de stiripesurse.ro: avem de-a face cu o revolta a jurnalistilor impotriva tehnicilor de manipulare politica folosite de…jurnalisti? Oare nu jurnalistii recurg la aceste tehnici asa cum le dicteaza interesul personal sau al patronului trustului? De ce avem de-a face cu televiziuni care, in intregimea redactiei, trag intr-o anumita directie politica? Vi s-a intamplat sa vedeti la vreunul din posturile tv aservite puterii, in orice guvernare, vreo stire impotriva Guvernului de la acel moment? Ati fost martori la vreun reportaj favorabil puterii la posturile tv care sustineau opozitia?

Ce fac jurnalistii? Exact ce au invatat: influenteaza, manipuleaza, va conving de veridicitatea variantei proprii de adevar, astfel incat concluzia pe care o veti trage in urma vizionarii emisiunii sau reportajului sa fie favorabila directiei politice dorite.

Mircea Badea, chiar el, se revolta si se declara nemultumit de faptul ca romanilor le place sa fie manipulati? Noi suntem convinsi ca nu romanilor le place sa fie manipulati ci patronilor de trusturi media si clasei politice le place sa vada ca le ies ca la carte manipularile. E drept, uneori mai apar si sincope, asa cum ne-a prezentat extrem de sincer jurnalistul Laurentiu Popa.

Manipularea politica este un exercitiu atat de obisnuit incat jurnalistii nici nu se mai feresc sa o recunoasca, chiar daca uneori povestesc dspre ea sub forma unor articole hazlii. Iar atunci cand te oripileaza romanii care se lasa prea usor manipulati, mai degraba ai lua tu in primul rand initiativa de creste gradul de obiectivitate al emisiunii proprii si abia mai apoi sa arunci cu pietre in ceilalti.

Suntem curiosi cum isi va schimba drastic reputatul jurnalist emisunea…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

two + nine =