Zilele trecute, marketerii politici ai Guvernului Ciolos, mari „specialisti” in PR, au pus la cale de un arc peste timp si ne-au gaghilat urechile intr-un mod neplacut, asa cum nu o faceau nici cei mai de seama lingusitori ai tovarasului in „epoca de aur” comunista. Pe scurt, ca sa nu pierdem vremea, au pus-o de un videoclip in care, rand pe rand, ministrii din cabinetul Ciolos se lauda cu masurile de simplificare luate de cand si-a tras Johannis guvernul lui. Apropos, are 8 minute, nu-l deschideti decat daca vreti sa va amintiti cum se laudau ministrii din guvernul Dascalaescu pe la Congresele de partid…

Rand pe rand au prestat, precum pionierii pe vremuri la vizitele tovarasului, ministrii care, chipurile, s-au ocupat cu debirocratizarea si simplificarea procedurilor institutionale. Unii o baga pe aia cu plata online, altii o baga pe ailalta ca nu mai trebuie copii legalizate, celorlalti le ramane sa spuna ca simplificarea nu se opreste aici. Multa logoree ce se doreste a fi o masura de imbunatatire a imaginii. Nu ar fi nicio problema, doar ca toata punerea in scena are caracteristicile si scopul unei manipulari politice. De ce? Doua argumente…

Filmuletul cu realizarile revolutionare a aparut fix acum, inainte de campania electorala

Nu era nicio problema, asa cum spuneam, ca Guvernul sa prezinte populatiei ce masuri se luau, pe parcursul anului, pe masura ce le luau. Faptul ca s-au ostenit fix acum, in ajun de campanie electorala, sa puna la cale de un videoclip, nu face altceva decat sa ne dovedeasca un anumit scop al demersului lor. Si, daca tot are un scop filmuletul, sa ne intrebam si care e acesta sau, mai precis, in folosul cui?

Intrebarea este fireasca – de ce un guvern tehnocrat (ca nu e tehnocrat o stim si noi, o stiu si ei, dar asta e alta poveste) are nevoie sa se laude cu realizarile la final de mandat? Scopul acestui guvern era unul cat se poate de logic: sa asigure interimatul pana la preluarea puterii de catre un guvern politic. Tehnocratii nu au nevoie de imagine, politicienii da, iar recitarile patriotice din clip ne demonstreaza ca tehnocratii sunt de fapt politicieni, in goana dupa imagine acum, in prag de alegeri.

De ce ar vrea niste tehnocrati sa isi imbunatateasca imaginea acum? Doua motive – sunt de fapt politicieni (asa cum am mai aratat) si le-a si cerut Johannis asta pentru ca electoratul sa nu ramana cu impresia ca Ciolos are zero realizari (de la fonduri europene pana la crestere economica). Guvernul lui Johannis trebuia sa arate macar el ca nu a frecat-o pe duda un an intreg, precum presedintele, nu?

Filmuletul cu realizarile patriotice abordeaza orice numai partea economica nu

Birocratia este ceva ce romanul o ia ca atare. Suntem antrenati sa mergem de la un ghiseu la altul sau sa fim trimisi la dracu’ in praznic sau doar la dracu’ de catre functionarii publici. Nu birocratia ne omoara ci scaderea puterii de cumparare, lipsa locurilor de munca si furtul banilor publici de catre functionari corupti.

Problema e alta – daca pentru Ciolos patria si natiunea sunt valori esentialmente abstracte, asa cum a scris intr-un document oficial, atunci birocratia ce altceva este? Si daca birocratia este o valoare abstracta, atunci de ce guvernul Ciolos s-a ocupat timp de un an de zile de o astfel de problema, prezentandu-ne, fix acum, niste masuri care puteau fi luate printr-o ordonata de urgenta (una singura) in prima saptamana de mandat?

Realizarile ar fi trebuit sa fie, ca sa-l parodiem pe tov. Ciolos, esentialmente economice si financiare. Pentru ca, asa cum isi scria singur Clinton pe geamul din baie ca sa nu uite si sa ii intre in cap in fiecare dimineata, „It’s the economy, stupid!”, recte, in limbaj dambovitean, „Economia conteaza, tantalaule!”. Rolul indemnului este ca zilnic, in functia de premier, sa aiba in vedere masuri economice pentru ca tara sa se puna pe picioare, pentru ca cetatenilor sa le mearga mai bine, nu sa culeaga gunoaie prin Delta sau sa faca jocuri de imagine.

A fost nevoie sa moara oameni…

…ca dupa un an de zile o gasca de smecheri sa incerce sa isi spele imaginea de putori prezentandu-ne realizarile lor patriotice. Nicio vorba despre economie, despre nivelul de trai, despre cum a scazut imaginea guvernului in randul cetatenilor, despre cum si-au pierdut increderea in institutiile statului si in clasa politica. Nu! Ne arata ca nu mai e nevoie sa legalizam niste hartii sau sa cumparam niste timbre…

In schimb – filme, filmulete, actiuni de imagine la cules de gunoaie in Delta Vacaresti si multa gargara in dialog cu utilizatorii de Facebook, pe scurt, manipulare politica. Prostia este ca acest guvern nu a fost nicidecum dorit de cetatenii Romaniei care nu au nicio vina nici pentru ca s-au prapadit tinerii aceia nevinovati in #Colectiv pentru ca Johannis sa aiba „guvernul lui” si nici pentru ca acum, un an mai tarziu, traim chiar mai rau ca inainte.

Apropos, voi, cei care l-ati votat pe Johannis, dar nu numai – chiar credeati ca un om care nu este in stare sa isi care singur paltonul, va avea puterea sa numeasca un Guvern care sa care pe umeri o tara intreaga?

Share.

Despre Autor

Un comentariu

 1. Cu tot respectul, nu am inteles niciodata de ce fraza „A fost nevoie sa moara oameni ca acest guvern sa demisioneze” este folosita atat de des pentru a justifica o miscare oculta de debarcare a lui Ponta, de planul diabolic al lui Johannis de a se urca pe cadavrele a 64 de tineri pentru a-si impune Guvernul.

  Da, fraza suna oribil, dar recunosc ca si eu am formulat o idee asemanatoare cu un prieten cu care dezbateam protestele de dupa #Colectiv si demisia lui Ponta. Imi amintesc ca ii spuneam „Frate, omul asta s-a agățat de putere in halul asta si s-a încăpățânat să plece dupa ce si-a rupt picioarele in nenumarate feluri (plagiatul, Rosia Montana, pierderea prezidentialelor, urmarirea penala, trimiterea in judecata)…si abia acum când au murit niste tineri o face”.

  Probabil acesta a fost si sensul declaratiei lui Iohannis din 4 noiembrie 2015. „Ponta a avut obrazul atat de gros, incat a fost nevoie sa moară oameni că sa plece naibii odata.”.

  In al doilea rand, mi-as permite sa fac apologia unui sas a cărui limbă maternă nu este româna, ci germana, asadar unele constructii pot suna ciudat sau cu sens usor deraiat.

  De pilda, tin minte cum s-au inflamat unioniștii care militeaza pentru Basarabia când Johannis a spus ca „…Unirii Moldovei cu Romania mi se pare un demers putin serios, daca ne uitam in jur, problema Transnistriei, (…) este chestiunea stabilitatii economice, combaterii coruptiei, care indiferent cum o vedem se afla intr-o parte si in alta a Prutului la niveluri foarte diferite si atunci, dupa ce rezolvam aceste probleme pentru care cunoastem solutiile, putem sa abordam si problemele mai complicate si sa incepem sa discutam”. Toti au spus ca Johannis a tradat Unirea spunand ca „e un demers putin serios”, asadar a bagatelizat totul.

  Ei, acum cateva zile, Johannis a facut declaratia asta: „Unirea cu Moldova trebuie tratată serios, nu populist sau electoralist”. Toti au interpretat ca s-a schimbat viziunea la Cotroceni si au fost incantati de noua declarative. Eu, unul, cred ca este in esenta fix aceeasi declarative deoarece:

  Cand Johannis spune „Unirea este un proiect putin serios” spune de fapt „Unirea este un proiect putin cam serios / destul de serios si trebuie tratat cu grija din cauza …..”. Chiar in engleza suna asemanator: „The Union is a little bit serious issue”. Ceea ce NU se traduce in romana mot-a-mot.

  Ardeleni cu influențe germanice zgârciți la vorbă…

Lasa un raspuns

2 − one =