Astazi, Romania Libera a aruncat o ditamai bomba – Mugur Isarescu a fost informator al Securitatii. Documentele care probeaza aceasta acuzatie grava le puteti gasi aici.

Cat este adevar si cat este manipulare?

Mugur Isarescu – informatorul „MANOLE”

Probele aduse in atentia opiniei publice de catre jurnalistii de la Romania Libera arata, negru pe alb, atat olograf cat si dactilografiat la masina de scris, ca Mugur „Manole” Isarescu a semnat intr-adevar acele note, in legatura in special cu activitatea unor diplomati straini la Bucuresti.

De ce a aparut aceasta informatie ACUM?

Nimeni nu stie. Cert este ca aceasta informatie trebuia scoasa la realitate din 1990, atunci cand trebuiau exclusi din sistem si din viata publica toti cei care au facut parte din fosta Securitate sau cei care au colaborat cu Securitatea. Adevarul este altul, asa cum stim, iar Mugur Isarescu, alaturi de alti colaboratori ai Securitatii, vechi sau actuale, s-au aflat bine merci in functii de 27 de ani incoace.

Mugur Isarescu este demnitarul cu cea mai lunga perioada de „domnie” – din 1990 si pana acum, cu o scurta intrerupere a mandatului de guvernator al BNR, atunci cand a exercitat functia de premier, Mugur Isarescu a condus destinele financiare ale Romaniei. El a girat imprumuturile externe, el a decis tiparirea de moneda, el a fixat termene de trecere al moneda unica, el a pus bancile la punct sau le-a lasat sa isi faca de cap; pe scurt, el a taiat si spanzurat in ceea ce priveste viata bancara din Romania.

Ultima verificare a lui Mugur Isarescu a avut loc in anul 2002, atunci cand CNSAS a certificat faptul ca Mugur Isarescu nu ar fi facut politie politica. Daca aveau si aceste probe sau nu, vom vedea; deocamdata, abia a explodat bomba…

Este Mugur Isarescu vinovat?

Aici trebuie facuta o diferenta – atunci cand colaborezi cu Securitatea (veche sau actuala) si o ajuti cu note informative despre strainii care actioneaza in tara noastra, noi nu vedem absolut nicio problema. 

Atunci cand in tara ta se afla americani, englezi, etc (asa cum se aflau inainte de ’89), iranieni, sirieni, etc. (asa cum se afla acum) e limpede ca orice roman ar fi trebuit sa colaboreze cu Securitatea in sensul protejarii tarii noastre. Daca Mugur Isarescu a scris note informative despre cetatenii straini aflati pe teritoriul national, atunci e perfect! Pentru noi, Mugur Isarescu si-a facut datoria.

Din acest punct de vedere, dezvaluirile din Romania Libera nu ar trebui sa stirbeasca cu nimic din prestigiul acestui personaj, destul de controversat.

Daca se va dovedi ca Mugur Isarescu isi spiona colegii de munca si „dadea in primire” cetateni romani, atunci este alta poveste iar guvernatorul BNR ar trebui sa raspunda, asa cum trebuie sa raspunda pentru multe altele (nu e momentul acum sa lansam acuzatii).

Concluzia noastra despre informatori si „politie politica”

Informatorul care da informatii despre cetatenii straini nu are nimic de-a face cu informatorul care isi toarna colegii de munca la Securitate. Una e una, alta e alta – daca esti patriot si furnizezi informatii despre strainii care actioneaza impotriva tarii tale, atunci nu are nimeni ce sa iti reproseze. Daca esti un tradator (si NU suportam deloc tradatorii, ca aproape toata lumea), atunci esti demn de dispretul public – atunci se cheama ca faci politie politica.

Opinia noastra este ca informatiile din Romania LIbera sunt reale si ca Mugur Isarescu a colaborat cu Securitatea, Departamentul de Informatii Externe (actuala SIE); totusi, niciun roman nu ar trebui sa fie „vinovat” pentru ca spioneaza cetatenii straini in favoarea tarii sale. 

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

2 + three =