Scuzati expresia, dar e romaneasca – probabil le-o va traduce cineva atunci cand vor intreba toti acesti CEO, CFO, CIO, CDO, COO, CMO si toti „O”-ii si b-o-ii din multinationale, expati – „Da’ ce se intampla aici?” si li se va raspunde cu…”Sefu’, ne-am luat-o peste bot!”.

Bai, ai dracu’…

Multinationalele – aceasta Fata Morgana pentru prostimea de rand si intelectuali deopotriva

Inca din anii ’90, pe cand multinationalele inca nu isi faceau simtita prezenta iar capitalul romanesc, autohton, era stapan la el in tara, romanii au inceput sa se uite cu interes catre tot ce era occidental – intai ne-am uitat la lebedele lor (e pe bune faza, nu radeti) pentru ca ne era foame, apoi la buzunarele si casele lor, pentru ca ne trebuiau si bani de trait de pe o zi pe alta. Apoi ne-am apucat de cersit si de mancat de prin tomberoanele occidentalilor si de dormit sub cerul liber, pentru ca la noi acasa mancarea de pe masa nu avea gust bun iar acoperisul de deasupra capului ni se parea ca nu e suficient de adapostitor…

Cand au vazut occidentalii cat de inapoiati suntem (judecand dupa ce experiente aveau ei cu „romanii” din tarile lor), ce s-au gandit – „Ia hai sa cumparam tara aia la pret de nimic! Cum spuneai ca se cheama…Ro-ma-nia?”

Zis si facut – principalul mijloc prin care cumperi o tara este…banul multinationalelor. Tactica este simpla – mergi in tara respectiva, cu numele (brandul); dai anunt de angajare si se bulucesc zeci de mii de tineri la usa ta, pentru a-ti fi sclavi pe veci, doar pentru a se lauda gastii de la bloc ca „lucrez la o multinationala”. NU trebuie sa le dai un salariu mare, ci cat sa fie un pic peste ce le pot oferi patronii romani si mult sub cat valoreaza munca lor de fapt.

Dupa asta, astepti sa ti se inchine poporul tarii respective – tinerii pe care ii angajezi iti vor deveni fanatici (asa cum am vazut, acesti tineri din multinationale sunt in stare sa loveasca in propria lor tara doar sa le fie bine strainilor care ii angajeaza), acestia isi vor convinge si rudele sa sustina cauza multinationalelor si sa voteze politicienii care promit ca vor apara interesele strainilor si uite asa, din aproape in aproape, din putin in mai mult, tara respectiva ajunge sa fie cotropita economic fara prea multa bataie de cap. Daca multinationala p…ii ajunge sa te angajeze cu 2500 lei, e clar ca nu vei vrea sa muncesti pe 2300 la patronul roman, nu? Si e clar ca vei urla precum apucatul atunci cand romanii tai indraznesc sa ceara drepturi egale pentru firmele romanesti la fel ca si pentru cele straine. Un scurt remember din timpul protestelor organizate de multinationale in iarna acestui an, cu celebrul de acum „Baaaaaa, futu-ti caciula ma-tii! Ce ai cu strainii?„:

Reacție sălbatică la protestul din Piața Victoriei

Un banner care solicită ca ANAF să trateze firmele străine la fel ca cele românești este dat jos cu violență de protestatarii din Piața Victoriei în data de 8.02.2017, deoarece au fost deranjați de mesaj. Se poate observa cum, sub aparența unui protest liber și spontan împotriva corupției, există o rețea de indivizi care deține controlul total asupra mesajelor și sloganelor. Se pot recunoaște activiști USR, PNL, PDL și apropiați ai Monicăi Macovei.Imensa majoritate a participanților sinceri au impresia că toți ceilalți aflați la protest sunt ca ei și urmează mimetic, cu naivitate și euforic, comenzile primite. Au convingerea că salvează România…

Posted by Nusuntemmanipulați on 9 Februarie 2017

Iluzia plusului economic pe care il aduc aport multinationalele

Cei care au cataracta pe ochii mintii au impresia ca multinationalele aduc un plus economiei tarii pe care o cotropesc – FALS! Trei argumente, pornind de la ce s-a intamplat in Romania:

  • multinationalele angajeaza multi tineri, e drept, dar toti acesti tineri, daca nu ar fi fost angajati de multinationale, ar fi fost angajati de companii romanesti. Simplu. Nu era nevoie sa vina McDonalds sa ne hraneasca cu E-uri sau KFC, ne hraneam noi sanatos in Romania. Nu era nevoie sa vina Oracle sau dracu’ sa-i ia pe toti corporatistii, pentru ca existau firme foarte bune, romanesti, de IT, care s-ar fi dezvoltat enorm in absenta multinationalelor (vezi Bitdefender sau GeCad). E destul de simplu explicat chiar si pentru tampitii care inca mai sustin prezenta multinationalelor in Romania.
  • multinationalele fac profit urias, e drept, insa profitul merge spre companiile mama, nu spre Romania; voi chiar credeti ca ING sau NN sau Raiffeisen platesc impozit pe profit in Romania? Pe care profit daca il repatriaza, in baza unor legi anti-romanesti, „europene”, si a unor masinarii contabile corporatiste in defavoarea statului roman?
  • multinationalele sunt supuse controlului institutiilor statului, dar acestea ii favorizeaza mereu. De ce? Pentru ca…au venit investitorii, nu-i asa?

Pana azi…!

Azi, multinationalele au inceput sa si-o ia peste bot. Sefului de la NN (o anti-romanca, angajata de catre straini pe bani corporatisti) i s-a retras licenta iar fondul va trebui sa plateasca o amenda in valoare de 1% din capitalul social. Ei, nu saracesc ei, ba dimpotriva, dar macar acum, pentru prima oara in istoria post-decembrista a Romaniei, cineva are curajul sa se ia cu adevarat cu multinationalele.

Nu ne bucuram de raul nimanui, dar ne doare sufletul atunci cand vedem tara la mana strainilor, care dupa ce au cotropit-o economic, au impresia ca pot face orice cu poporul acesta. Astazi, liderii poporului roman le-au aratat ca nu e chiar asa…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

five × 1 =