Un articol publicat de EurActiv.com si preluat de EurActiv.ro, articol care prelueaza „o sursa” necunoscuta, a starnit rumoare in Romania si nu numai: conform informatiilor pe care le furnizeaza „sursa”, americanii ar fi inceput deja sa mute armele nucleare stationate in baza de la Incirlik catre baza militara de la Deveselu. Reactia ministerelor romanesti de externe si al apararii a fost una categorica – informatia a fost dezmintita categoric! Si totusi, sa credem sau nu oficialii romani in ceea ce priveste posibila mutarea a unor arme nucleare pe teritoriul romanesc?

Istoria minciunilor autoritatilor romanesti in ceea ce-i priveste pe americani

La acest capitol este suficient sa vorbim despre modalitatea in care poporul roman a fost mintit in doua ocazii: una ce tine de domeniul militar, alta ce tine de domeniul civil.

Inchisoarea CIA din Romania

A trecut aproape neobservata in tara noastra (doar nu credeati ca mass-media se dezice, in cea mai mare parte a ei, de americani, nu?) o stire care venea de la CEDO si care a facut inconjurul planetei: in procesul intentat de Abd al-Rahim Al Nashiri, un cetatean arab care sustine ca a fost torturat intr-o inchisoare secreta a CIA in Romania pe motivul ca ar fi fost suspect de terorism, s-a vehiculat informatia conform careia Serviciul Roman de Informatii a primit in 2003 de la CIA 18 milioane de dolari pentru a permite functionarea unui asemenea centru de detentie secret in tara noastra. Mita si existenta centrului sunt confirmate si de catre alte surse, americane de aceasta data, inclusiv un raport al Senatului american consemnand ca guvernul roman a aprobat in schimbul banilor functionarea inchisorii. Se pare ca si Ion Iliescu, presedintele Romaniei de la acea vreme, a recunoscut ca ar fi aprobat CIA amenajarea unei asemenea locatii pe teritoriul tarii noastre. Cazul ramane in continuare unul in care exista mai mult decat suspiciunea ca poporului roman i s-a spus altceva decat realitatea in fapt – cu sa fara motiv, se numeste ca opinia publica a fost manipulata prin negarea de catre oficialii romani a informatiilor aparute in presa americana si ulterior cea europeana.

Cazul Bechtel – autostrada cvasi-inexistenta care duce catre nicaieri

Un alt caz in care opinia publica a fost manipulata – constructia autostrazii Transilvania de catre firma Bechtel. Statul roman a trambitat trompetele victoriei cand a semnat cu americanii in 2003, pe vremea cand premier era Adrian Nastase, prezentand contractul ca pe unul care avea sa dea startul prosperitatii in Romania si al constructiei de autostrazi. Rezultatul? 52 de kilometri de autostrada finalizati pe care guvernul a platit 1,6 miliarde de Euro, cu tot cu penalitati – cu banii astia se construiau, la standarde europene, in jur de 600 de kilometri de autostrada, dupa calculele specialistilor.

Ce au in comun cele doua contracte – cel pentru constructia inchisorii CIA si cel cu Bechtel?

Cu precizarea faptului ca CEDO inca nu a dat o decizie definitiva in cazul inchisorii CIA, dar ca toate dovezile duc la aceeasi concluzie, ambele contracte au in comun dorinta guvernului Romaniei de la acea vreme de a accede in NATO, sens in care era musai sa faca americanilor niste favoruri. De altfel, multi jurnalisti si analisti politici considera acele contracte „spaga” Romaniei platita americanilor pentru a ne accepta in Alianta, asa cum acum platim „spagi” tarilor membre pentru ca ne-au acceptat milogeala de a fi stat membru al Uniunii Europene (contractele pe care italienii, francezii sau germanii le au pentru „utilitati” – Apa Nova, GDF Suez (Engie), etc.).

In plus, ambele contracte au in comun maniera in care populatia Romaniei a fost mintita in acele privinte de catre guvernele respective si cele care s-au succedat ulterior.

Mutarea armelor nucleare americane de la Incirlik, Turcia, la Deveselu, Romania – manipulare sau adevar?

Avand in vedere precedentele pe care Romania le are atunci cand vine vorba de americani, guvernele fiind obisnuite sa ascunda mizeria sub pres si sa prezinte prostimii altceva decat ceea ce se intampla cu adevarat, o mare parte dintre jurnalisti si politicieni pun la indoiala comunicatele Ministerelor Apararii si ale celui de Externe care neaga informatiile prezentate in articolul EurActiv.com. Exista suspiciunea ca intr-adevar acele arme nucleare sunt deja sau vor fi mutate pe teritoriul Romaniei. Noi insa tindem sa credem de aceasta data comunicatele oficiale care neaga acest lucru, avand in vedere urmatoarele:

  • mutarea armelor nucleare din Turcia ar presupune un gest care ar rupe definitiv relatia SUA – Turcia iar americanii si aliatii lor din NATO inca fac eforturi pentru a lamuri pe cale diplomatica neintelegerile cu Erdogan. Prezenta americana pe teritoriul turc inca mai da sperante partii americane ca totul se va rezolva pana la urma pe cale pasnica.
  • mutarea armelor nucleare ar da curaj turcilor de a cere desfiintarea cu totul a bazei americane de pe teritoriul lor ceea ce nu ar fi in avantajul americanilor. Asadar, nu sunt americanii atat de prosti sa dea apa la moara lui Erdogan si sa inceapa sa isi mute cazemata de la Incirlik – ar urma foarte posibil excluderea Turciei din NATO si cine are acum tupeul sa faca acest pas?
  • mutarea armelor nucleare in Romania ar face ca jumatate din „scutul anti-racheta” sa fie neoperational – scutul este gandit sa aiba mai multe componente dintre care un sistem de avertizare timpurie care se afla in acest moment in Turcia! Eliminarea acestei componente face ca rachetele dinspre Iran sa nu mai poata declansa alerta timpurie, ceea ce va face si scutul de la Deveselu sa fie cvasi-neoperational.
  • mutarea armelor nucleare in Romania ar face ca Rusia sa isi mute la randul ei armele nucleare cat mai aproape de teritoriul Romaniei, fapt care ar duce la o escaladare fara precedent a Razboiului Rece. Nu credem ca vreuna din partile care pretind acum de ochii planetei ca se afla in conflict ar comite un asemenea gest
  • mutarea armelor nucleare in Romania la baza de la Deveselu ar „pune la adapost” de turci, in eventualitatea in care se preconizeaza un gest necugetat al lui Erdogan, doar 20 (dupa unii 50) de focoase nucleare. La arsenalul american de mii de ogive, nu credem ca americanii ar plange dupa 20 de rachete pe care le pot oricum face neutre mult mai simplu decat prin mutarea unei intregi baze militare.
Concluzie

Cu toate ca in istoria recenta guvernul Romaniei a manipulat deseori opinia publica romaneasca si internationala scotand cu mana castanele din foc de dragul americanilor, in acest moment suntem circumspecti in legatura cu realitatea informatiilor prezentate de EurActiv.com – pentru noi, in acest moment, informatiile reprezinta o manipulare a opiniei publice internationale, facuta probabil in scopuri diplomatice si militare care ne depasesc. Nu excludem insa, in urma unei eventuale escaladari a conflictului diplomatic americano-turc ca americanii sa fi luat deja in calcul si o asemenea ipoteza intr-un anumit scenariu de conflict.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

1 × 5 =