Am ales sa prezentam doua metode de manipulare impreuna pentru ca de multe ori ele sunt utilizate la pachet de catre politicieni pentru a-si discredita adversarii; in plus, se completeaza perfect reciproc: metoda “omul de paie” si metoda “contaminarii negative”.
Asadar, tehnica “omul de paie” presupune prezentarea unui politician ca fiind incapabil sau in imposibilitate sa ia singur decizii si atunci este de fapt un interpus, un om care executa ce ii dicteaza altii. Am auzit deseori in politica romaneasca expresia: “Iliescu e omul rusilor”, cum spunea CDR sau “Mihai Razvan Ungureanu este spion evreu” cum inca sustin anumite persoane care nu sunt de acord cu numirea lui MRU la SIE; din acelasi repertoriu face parte si expresia “Geoana e omul lui Sorin Ovidiu Vantu” asa cum sustinea Basescu in campania din 2009 si exemplele pot continua.
Omul de paie are, pe langa incompententa definita in expresie, o piatra de moara atarnata permanent de gatul lui: executa ordinele altora, indiferent ca acestia sunt puteri straine sau grupuri de interese straine de interesul national.
Metoda “contaminarii negative” presupune, contrar metodei “contaminarii pozitive” sau “transferului pozitiv de imagine”, pe care am descris-o intr-un articol precendent, o asociere intre persoana vizata si o entitate, o idee sau un subiect de renume negativ. Exemplu – “Ponta e un carlan”, cum ii spunea Iliescu acum ceva vreme fostului premier sau “Johannis e mai rau decat Basescu” asa cum sustineau in campanie pesedistii.
Asocierea persoanei vizate cu un personaj, idee sau entitate negative ajung sa erodeze imaginea celui vizat de aceasta tehnica si in timp in constiinta publica se inoculeaza o anumita perceptie negativa despre politicianul in cauza.
Sa ne amintim cat rau i-a facut lui Mircea Geoana, inaintea confruntarii finale de la prezidentialele din 2009, vizita la Sorin Ovidiu Vantu, personaj perceput negativ la acea vreme de majoritatea populatiei in contextul prabusirii FNI (Fondul National de Investitii)? Acea vizita i-a dat prilejul lui Basescu sa il acuze pe Mircea Geoana ca este omul lui Vantu si ca i-ar fi promis acestuia ca ii va da Posta Romana si minele de sare dupa alegeri, o gogomanie care insa a prins din plin la romani. Acum se pare ca noua generatie s-a mai luminat si nu mai cade atat de usor in plasa tentativelor de manipulare ale clasei politice; spun asta privind cate persoane urmaresc pagina de facebook a lui SOV si cate persoane distribuie clipurile sale in care acesta se adreseaza tinerilor, invatandu-i principiile antreprenoriatului.
Revenim: recent, plimbandu-ma prin Piata Unirii, vad un panou aproape electoral (nu pot sa il numesc electoral pentru ca nu a inceput campania electorala inca) al vesnicului candidat independent (oare?) la Primaria Capitalei, recte Nicusor Dan. Fara sa intram in dedesubturile candidaturii acestuia sau in dedesubturile finantarii campaniilor sale electorale de “candidat independent”, ma voi opri doar asupra a ceea ce se incearca de catre adversarii sai politici: discreditarea imaginii de independent a acestuia si etichetarea lui ca “om de paie” prin metoda “contaminarii negative”.
Asa cum puteti vedea si pe imaginea de mai sus, pe fruntea lui Nicusor Dan a aparut un inscris, exact ca o eticheta pusa personajului: SRI.
Acum, sa fim bine intelesi, nu avem nimic cu SRI-ul, doar ca acesta institutie este perceputa negativ in contextul in care exista problema, nelamurita inca, a prezentei ofiterilor acoperiti in structurile statului, in redactiile marilor publicatii, in mediul de afaceri si oriunde exista un dram de pericol la adresa democratiei si interesului national, asa cum le percepe institutia in sine.
A fi omul SRI-ului este o eticheta negativa; SRI inca nu a reusit sa se debaraseze la nivel de imagine de fosta Securitate, iar metodele pe care le foloseste si teroarea pe care a reusit, voit sau nu, sa o genereze la nivelul populatiei prin interceptarea pe scara larga a telefoanelor, interceptarile ambientale, scurgerile de informatii catre presa, toate acestea la un loc au erodat serios imaginea institutiei.
Nicusor Dan – un ofiter acoperit. Daca il votati pe el, votati de fapt SRI-ul. Acesta este mesajul real pe care il transmite eticheta “SRI” scrisa pe fruntea personajului.
Vom vedea care va fi efectul pe termen lung. Pana la “locale” mai e doar jumatate de an…
Un comentariu
Toti au un om de paie, un interes comun, miza cea mare este autoritatea. Tu greseti cand vorbesti sau se vorbeste de democratie, Romania este o republica iar poporul este suveran, nu exista dictatura majoritatii adica democratia, asta cel putin pe hartie. In realitate si in concordanta cu ce se intampla in ziua de azi, da este o democratie si anume democratia capitalului. E mascata de aia nu o vezi. Cine detine cel mai mult capital ala castiga si va detine si mai mult capital si va putea sa influenteze. Asta e tot si nimic mai mult, tot ce se discuta este o mare palavrageala, o piesa de teatru, fictiune, mascarada, vrajeala de tinut oamenii in fata tv-ului sau de atras click-uri pe site. Statul de drept e o fictiune, atata timp cat apar cat mai multe legi care erodeaza sever drepturile si libertatile. Asa ca hai sa ne trezim si hai sa reparam mizeria sau daca nu hai sa dormim dar sa nu ne mai plagem ca visam urat si nu pot sa zic decat doamne fereste de un cosmar. Sanatate multa si pace!