V-ati pus vreodata intrebarea? Nu, bineinteles ca nu, doar stiti prea bine (sau credeti ca stiti) raspunsul – parlamentarii, desigur!

Fals! Demonstratia falsitatii acestei impresii incepe cu un exemplu si mai clasic…

Accidentele de avion vs. accidentele de automobil

Accidentele de avion – va sperie, nu? Au cam inceput sa cada avioanele mai „recent”. Auzim ba de un Airbus prabusit intentionat in ocean de catre vreun pilot nebun, ba de un Boeing care s-a ciocnit cu un munte, ba de un avion al Emirates care a aterizat pe burta intrucat nu i s-a deschis trenul de aterizare, ba de un avion care nu se mai gaseste de vreo doi ani de zile si nici nu-l vor gasi astia prea curand… Asa e ca ati prins frica sa zburati cu avionul? E mai sigur la sol, nu?

Statistica spune ca nu…

Exista de 9,4 ori o probabilitate mai mare sa ai un accident de masina cu victime decat unul de avion. Si in privinta accidentelor fatale, statistica este de partea calatoriilor cu avionul – 0,002 morti la un milion de pasageri sau mile parcurse fata de 0,1 in cazul automobilelor.

Si totusi, daca ar fi sa aleaga, la acelasi pret al transportului, sa spunem, foarte multi dintre noi ar alege sa mearga cu masina pentru ca…e mai sigura.

Parlamentari corupti vs. medici corupti

Care era raspunsul vostru la intrebare? Desigur, parlamentarii sunt cea mai corupta categorie dintre cele doua… Si totusi, statistica nu ne da dreptate. Prin simpla lui profesie, parlamentarul nu are altceva in atributii decat sa voteze legi. E drept, unii dintre ei fac si trafic de influenta, dar acestia sunt cu mult mai putini, procentual, decat procentul medicilor care primesc „atentii”. Asadar, ca sa nu o mai lungim aici cu demonstratia, spuneti-mi un medic care sa nu ia spaga si noi va spunem 10 parlamentari care nu au facut asta.

Si totusi, impresia generala este ca parlamentarul e o specie de oameni de cea mai joasa speta, corupt pana in maduva oaselor, in timp ce medicul nu. Sau, daca sunt cateva exceptii, acelea sunt…exceptii…

Logica manipularii mediatice

Modalitatea in care iti este indus raspunsul gresit atat la prima intrebare cat si la a doua se numeste „euristica disponibilitatii„. E un termen tehnic, pompos, asa ca o sa explicam mai pe intelesul tuturor – atunci cand o anumita categorie de evenimente inunda stirile pana la refuz, esti mai tentat sa crezi ca e mai posibil ca acel gen de eveniment sa se intample mai des decat probabilitatea statistica.

Daca maine va cadea un meteorit pe Bd Kiseleff, fix pe sediul PSD, vom fi tentati sa credem ca este foarte posibil sa mai cada unul, cat de curand, si pe sediul din Modrogan al celor de la PNL, desi probabilitatea statistica pentru ca un meteorit sa cada pe Terra este extrem de redusa – pentru ca fragmentele de meteorit sa atinga solul, dupa explozia din atmosfera, ar trebui ca meteoritul sa aiba peste 10 m in diametru, iar un astfel de meteorit ajunge in atmosfera terestra o data la 10 ani (impartiti apoi totul la suprafata intregii planete si aveti raspunsul probabilitatii cu Modroganul si Kiselefful, oricat de mult ne-am dori noi sau cei mai multi dintre cititorii nostri extinctia actualei clase politice…).

Concluzie

Atunci cand avem saptamanal exemple de politicieni corupti care au luat spagi de milioane, avem tendinta sa ii bagam pe toti in aceeasi oala si sa ii consideram pe toti corupti. Dimpotriva, medicii apar mai rar pe micile ecrane, in cazul lor dimensiunea spagilor fiind mai mica (desi bob cu bob se umple sacul) iar televiziunile nu considera profitabil din punct de vedere al audientei sa iti vorbeasca dimineata, la pranz si seara de acelasi medic de la sat ce a luat spaga o rata sau o jumate de porc si un litru de palinca…

Raspunsul corect la intrebarea din titlu

Medicii, ca breasla, sunt mult mai corupti decat politicienii. Metodele lor de „furat” se duc dincolo de imaginatia noastra – plicul cu „atentie” a fost surclasat de metoda uciderii populatiei prin prescrierea unor anumite medicamente care le asigura un procent/comision substantial (vezi articolul privind medicamentele prescrise in cazul chimioterapiei bolnavilor de cancer). Rar gasesti medic care sa refuze o „atentie” sau, mai rau, care sa nu ti-o ceara, nesimtitul, de la obraz, pe cand parlamentarii (desi cazurile de coruptie in politica sunt mai spectaculoase), prin natura „meseriei” nu intra atat de des cu posibilitatile in care sa poata sa „fure”, cu toate ca elita politicii romanesti are acces la toate parghiile imbogatirii.

Asadar, daca va permiteti, zburati cu avionul si nu uitati sa luati plicul cu „atentie” atunci cand mergeti la medic – statistica spune ca avionul va duce la destinatie teferi si nevatamati mai des decat automobilul si aceeasi statistica spune ca nesimtitul ala cu halat alb este mai probabil sa va ceara de la obraz atentia decat parlamentarul. Capisci?

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

thirteen − ten =