Din consideratie pentru numerosii nostri cititori de bun simt (dar si pentru si mai numerosii nostri cititori porniti impotriva sistemului) am ales astazi sa cenzuram un cuvant din titlu. Unii ne-ar fi criticat, spunand ca ne exprimam pleonastic, altii ne-ar fi felicitat pentru o repetitie poetica. In orice caz, completati voi cu ce cuvant credeti ca se potriveste – nu are importanta.

Important este altceva…

Parlamentul Romaniei vs. Congresul SUA

Nu suntem fani ai SUA sau ai sistemului de control de acolo, ba dimpotriva; asa cum am spus-o de atatea ori, nu ne plac americanii de nicio culoare. Nici cotropitorii militari ai tarii, dar asta e alta poveste (sau e tot aia…).

In orice caz, am ales sa facem comparatia intrucat tot mai multi deontologi, pseudo-deontologi si politologi aleg sa raporteze Romania la sistemul american – atunci cand ies oamenii pe strada pentru a rasturna guvernul, e bine, pentru ca asa e in America; atunci cand se iau decizii impotriva cursului firesc al legilor romanesti, e bine, pentru ca asa vor americanii. Ati inteles…

Daca tot e sa ne raportam la America, trebuie sa spunem de la bun inceput ca aici Congresul este bicameral, ca si in Romania, iar cele doua camere se numesc Camera Reprezentantilor si Senat, echivalentul Camerei Deputatilor si Senatului de la noi. Pana aici toate bune si frumoase, numai ca la americani Congresul lor chiar conteaza spre deosebire de Parlamentul Romaniei.

Cum se comporta demnitarii americani cand sunt chemati la audieri in Congres?

Nu cracnesc si se prezinta urgent, indiferent ca pozitia pe care o ocupa se numeste „sef al FBI” sau „presedinte al SUA”. In Congresul american au fost audiati presedinti de stat, sefi de institutii publice, vedete sau muritori de rand si nu a contat niciodata cum ii cheama, ce rang aveau sau ce trabuc bagasera indiferent cui si indiferent unde.

La americani Congresul ancheteaza indiferent ce situatie doreste si, pentru a o intelege mai bine, cheama la audieri in comisiile de ancheta pe oricine. Dupa ce audiaza toate persoanele implicate si verifica probele, iau o decizie in vederea sanctionarii sau imbunatatirii legislatiei americane astfel incat pe viitor anumite probleme sa nu se mai repete.

Cum se comporta demnitarii romani cand sunt chemati la audieri in Parlamentul p…ii?

Ii doare fix acolo. Sau putin mai incolo, in dos. Refuza sa se prezinte. Aduc argumente juridice cum ca nu trebuie sa se prezinte. Scot decizii ale Curtii Constitutionale de la pastrare si justifica absenta lor. Promit ca vor aduce probe mai multe la tv. Declara ca de fapt chemarea in Parlament spre audiere este un gest politic. Invoca audieri sau anchete penale sau ale altor institutii.

Orice numai sa scape.

Ce face Parlamentul p…ii atunci cand demnitarii romani nu se prezinta la audieri?

Nimic. Doar de aceea este Parlamentul p…ii.

Nu are nicio putere. Doar de aceea este Parlamentul p…ii.

Nu are sprijinul niciunei institutii si nici al populatiei. Doar de aceea este Parlamentul p…ii.

Ce nu stiu insa demnitarii care nu se prezinta la audieri…

…este ca tocmai astfel de gesturi il vor determina pe Parlamentul p…ii sa schimbe legislatia si sa oblige pe orice roman sa se prezinte la audieri sub sanctiuni din ce in ce mai aspre.

Punem pariu?

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

fourteen + 14 =