Citim un comunicat emis de preacucernicul, preamaritul, preasfantul si preateoctistul sau cum Doamne iarta-ma isi mai spune Daniel Ciobotea, cel care conduce institutia numita B.O.R. (Biserica Ortodoxa Romana); comunicatul suna cam asa:

În aceste zile în care din cauza viscolului şi a căderilor masive de zăpadă multe comunităţi rurale au rămas izolate mai ales în Sud-estul ţării, facem un apel către Centrele eparhiale, clerul şi credincioşii de la parohiile din zonele afectate să ofere sprijin familiilor şi persoanelor singure care au nevoie urgentă de ajutor la deszăpezirea gospodăriilor. În acelaşi timp, îndemnăm preoţii de la parohii ca prin implicarea Consiliilor şi Comitetelor parohiale să îi ajute pe cei vârstnici, singuri şi fără ajutor cu apă, ceai şi alimente pentru a depăşi momentele dificile cauzate de condiţiile meteo severe din aceste zile.

Ce reprezinta de fapt acest comunicat de presa? Pai sa vedem…nimic altceva decat un comunicat de presa. A! Uitam – si o incercare disperata a lui Ciobotea de a repara din imaginea bisericii ortodoxe dupa dezastrul de imagine urmare a modalitatii de comunicare dupa evenimentele din Colectiv, atunci cand patriarhul s-a trezit vorbind din cartile sfinte cum ca rockerii din club au cam meritat ce li s-a intamplat pe motiv ca ascultau muzica satanica. Doar Arsenie Boca si prietenii stiu de ce…

De ce si cum incearca prin acest comunicat sa manipuleze BOR opinia publica?

Simplu: in primul rand, comunicatul de presa care se doreste a fi un apel catre preoti si enoriasi nu are absolut nicio valoare practica intrucat este emis prea tarziu. Daca preafericitul transmitea apelul Sambata sau Duminica, la slujba saptamanala, inca mai credeam ca este bine intentionat, intrucat comunicatul urma sa fie citit de catre preoti la sfarsitul liturghiei, asa cum se mai obisnuieste cu apelurile catre credinciosi. Dar Luni? Luni degeaba mai transmiti apeluri catre preoti, ca doar nu s-o apuca preotul sa mai cheme oamenii la biserica sa faca apel la ei, si nici nu cred ca incepe preotul sa sune de pe telefonul parohiei sa consume impulsuri pentru a chema lumea la deszapezit.

In al doilea rand, purtatorul de cuvant al patriarhiei, pe numele sau Vasile Banescu, ne explica ce intentioneaza Daniel Ciobotea prin acest comunicat:

„Îndemnul pe care Patriarhia Română îl adresează tuturor preoţilor din parohiile din zonele afectate este să se implice în vederea organizării unor ajutoare concrete, prin participarea efectivă la deszăpezirea bătrânilor, oferirea de hrană, ceai cald, alimente. Ajutorul se va ramifica concret prin implicarea preoţilor din parohiile respective, care i-ar putea mobiliza pe credincioşi.”

Din neatentie sau din alt motiv, purtatorul de cuvant da in vileag ce doreste de fapt patriarhul: nu sa-i puna pe preoti la treaba ci chipurile sa ii puna preotii la treaba pe binecredinciosi. Asadar, nu e suficient ca enoriasii merg la biserica si platesc pentru botez, cununie, lumanari, impartasanie, spovedanie, acatiste si alte scrisorele, trebuie sa mai raspunda si apelurilor B.O.R. si sa dea la lopata pe ulitele satului la comanda – Daniele, nu te obosi, tata, dau ei si singuri zapada si isi ajuta consatenii aflati in dificultate, nu trebuie sa faca cineva apel la ei pentru asta.

Tehnica manipularii in acest caz: B.O.R se foloseste de un eveniment cu conotatii emotionale (inzapezirea catorva zeci de localitati in Sud-Estul Romaniei) si emit un comunicat de presa ca exercitiu de P.R. pentru a-si repara imaginea sifonata dupa evenimentul din Colectiv. In urma acestui comunicat telespectatorii trebuie sa ramana cu imaginea unei biserici ortodoxe careia ii pasa de cei aflati in dificultate. Mai ramane acum sa ne prezinte B.O.R. vreo filmare din arhiva proprie in care apare cate un preot care da la lopata zapada din fata bisericii ca sa fie tacamul complet…

Sa ne intelegem: nu putem sa nu il banuim pe patriarhul Daniel, cel care a propagat „fenomenul” Trinitas in intreaga Romanie, de nestiinta in ale P.R.-ului, doar ca la Colectiv a sarit calul cu satanistii iar acum incearca sa o dreaga din mers, din pacate pentru el intr-o maniera foarte stangace si nelalocul ei.

Apropos – stiati carui electorat se adreseaza cu preponderenta B.O.R? Despre asta intr-un articol viitor…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

twenty − nine =