America. Acest jandarm mondial care duce neincetat lupte pentru „democratizarea” tarilor care nu vor sa se auto-democratizeze – dupa ce au „democratizat” Irakul, Egiptul si Libia, au vrut sa „democratizeze” si Siria, insa au probleme acolo, pentru ca pe fir au intrat rusii.

Acum, americanii se pregatesc sa „democratizeze” Coreea de Nord si sa lupte pentru instaurarea „democratiei” chiar si in Rusia daca va fi nevoie.

Ce era Irakul inainte de „democratizarea” americana? Ce era Libia inainte de „democratizarea” americana? Ce era Egiptul inainte de „democratizarea” americana? Ce era Siria inainte ca americanii sa incerce sa o „democratizeze”?

V-ati prins? Inlocuiti in toate frazele de mai sus „democratizare” cu „distrugere” si vedeti daca va iese intelesul frazelor…

In orice caz…

…despre „democratizarea” americana am mai vorbit. Astazi vom vorbi despre un subiect cu totul si cu totul nou – dupa parerea voastra, cam cate fronturi credeti ca isi permit americanii sa deschida? 

Serios – vorbim despre o senzatie pe care jandarmul mondial o lasa omenirii: acela ca se poate „lupta pentru democratie” in orice colt al lumii, cu oricati inamici si ca este atot-puternic. Il vedem si in Afganistan, il vedem si in Irak, il vedem si in Siria, acum il vedem si pe la noi prin tara si il vom vedea cat de curand si prin Coreea de Nord; si totusi…

Cate fronturi deschise pot tine americanii?

Raspunsul la aceasta intrebare este foarte simplu si ni-l da istoria – unul singur. Ne referim aici, bineinteles, de front deschis cu sanse de a castiga respectivul razboi, nu de mici trupe parasutate prin muntii Afganistanului, incercand sa ii localizeze si sa se lupte cu talibanii.

In istoria lor, SUA nu au deschis niciodata mai mult de un singur front! Uneori au castigat, uneori au pierdut (vezi Afganistan sau Vietnam), insa niciodata nu au deschis mai multe fronturi. La drept vorbind, nici nu ar avea cum…

Imaginati-va acum o situatie in care americanii ar trebui sa lupte in Coreea de Nord, cu armata de 1 milion de oameni a lui Kim Jong-un si in Rusia (un exemplu la intamplare) cu armata rosie a „tarului” Putin. Va inchipuiti ca ar reusi americanii pe ambele fronturi? In niciun caz…

Imaginati-va alta situatie, doua fronturi – Coreea de Nord si Siria. Cum ar putea americanii sa lupte pe ambele? Nu ar putea…

Alta situatie – Coreea de Nord si Iran. Din nou, exclus…

E drept, tot ce pot face americanii este sa isi ia aliati – din NATO sau din afara NATO care sa lupte pentru ei pe unul din cele doua fronturi sau mai multe fronturi, insa niciodata nu vor putea tine mai multe fronturi deschise si sa fie eficienti.

Manipularea pe care o practica americanii cu omenirea…

…are stransa legatura cu teroarea, cu frica de arma nucleara, cu teama de a nu fi ochit si distrus de catre cel puternic. Este aceeasi teama care face cirezile de bivoli sa alerge speriate atunci cand forta lor unita ar putea calca in picioare, la propriu, grupul de lei. Aceeasi teama pe care o au si leii la circ atunci cand asculta, dresati, de un omulet cu un bici in mana. Aceeasi teama pe care o are multimea oprimata atunci cand vad 3 barbati in uniforma care se uita amenintatori la ea.

Manipularea prin teroare se practica din cele mai vechi timpuri, pe oameni si pe animale. La animale se numeste „dresura”; la oameni se numeste „inocularea fricii”, desi, la urma urmelor, omul este un animal social. Omului caruia ii este frica iti este mult mai usor sa ii poruncesti, sa ii ingradesti drepturile, sa il supui – la fel si animalelor.

In loc de concluzie

Leii nu sunt puternici decat daca bivolii sunt lasi. In momentul in care bivolii sunt curajosi, leii si-o iau pe cocoasa… La fel cum, atunci cand hienele se apropie de prada leilor, leii o iau la fuga. Unde-s multi, puterea creste, cum spune proverbul acela pe care, se pare, oamenii l-au uitat.

Pentru final, urmariti acest clip scurt, de 1 minut si jumatate…va lamuriti pe deplin:

Respect!

Share.

Despre Autor

4 comentarii

    • Nu au luptat singuri, au luptat cu „aliati”. Asta in primul rand. In al doilea rand, in Pacific, intrucat riscau sa aiba un soi de Vietnam (desi Vietnamul avea sa apara ani buni mai tarziu), au decis sa ii puna capat prin aruncarea bombelor nucleare peste orasele japoneze. Din acest punct de vedere, in prezent, un astfel de deznodamant este aproape imposibil; nu ne imaginam, cat ar fi ei de americani, ca ar fi in stare sa mai arunce bombe nucleare peste orasele lumii.

Lasa un raspuns

six + 2 =