De ce plagiatul lui Toba face parte, incepand de acu’ cateva zile, din exemplele de manipulare pe care deja ni le serveste rand pe rand acest guvern „tehnocrat”?

Pentru ca in acest caz s-au folosit doua strategii de manipulare clasice, pe care le intalnim si in Decalogul lui Chomsky: strategia distragerii atentiei si strategia generarii unei probleme false pentru a oferi imediat solutii.

Reluam filmul evenimentelor: Petre Toba, fostul inspector general al politiei romane este numit ministru de interne. Pe criterii, chipurile, tehnocrate – el nu a fost sustinut niciodata de un partid politic, nici gura nu-i miroase. Se bea sampania inscaunarii la Cotroceni, dupa care nici bine nu apuca domnul chestor sa se lase pe spate in fotoliul de ministru din cladirea unde odata functiona Comitetul Central al Partidului Comunist Roman ca izbucneste scandalul – Petre Toba a plagiat vreo cateva sute de pagini ale lucrarii de doctorat, preluand cuvant cu cuvant din tezele unor predecesori ai sai in ale doctoratului, recte Ionel Tucmuruz, un personaj despre care ziarele au scris mai mult decat putea sa indure obrazul gros de politist al fostului adjunct al Sectiei 14 Politie devenit intre timp afacerist.

Revenim: scandalul a declansat alarma in randurile celor care sustin la acest moment guvernul Ciolos, miza fiind una politica – daca rand pe rand ministrii guvernului sunt indepartati pe diferite criterii de moralitate (cum a fost cazul manechinului propus la Sanatate, cel care poza in chiloti), de competenta (cum a fost Guseth la Justitie) sau de plagiat (cum urma sa fie Toba), atunci credibilitatea deciziei presedintelui Iohannis de a alege un guvern tehnocrat ar fi avut de suferit.

Atunci, care era solutia optima pentru a se trece peste acest moment? Cel mai simplu era sa se inventeze o problema si sa se ofere o solutie.  Practic, s-a prezentat in fata opiniei publice faptul ca exista o problema grava: modalitatea in care isi desfasura activitatea Consiliul National de Etica nu mai garanta obiectivitatea in luarea deciziilor iar activitatea acestui consiliu nu era fundamentata pe principii de functionare solide. Motiv pentru care s-a oferit imediat solutia: se desfiinteaza Consiliul National de Etica pana la noi ordine. Capisci?

Urmarea: desi plagiatul lui Toba este mai vizibil decat plagiatul lui Ponta sau al altor predecesori in ale plagiatului, pana cand se va infiinta din nou Consiliul de Etica si pana cand va fi acesta sesizat din nou cu privire la acest plagiat, va mai trece cel putin un an, timp in care Petre Toba isi va fi facut treaba pentru care a fost desemnat sa conduca vremelnic destinele Ministerului de Interne.

In orice caz, un lucru bun ramane din toata aceasta manipulare – suntem siguri ca plagiatul lui Toba i-a incheiat acestuia potentiala activitate politica. Ii gaseste venerabilul alta activitate in structuri, nu va faceti griji…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

15 + 6 =