Vi se spune ca planeta se „globalizeaza”? Ca tindem sa fim mai transparenti, mai deschisi, mai lipsititi de prejudecati, mai liberi in a traversa frontierele?

Haideti sa facem o analiza a situatiei pe mapamond si sa intelegem cum stam de fapt…

Uniunea Europeana a Gardurilor Ghimpate

In Uniunea Europeana, pana nu de mult, se pleda pentru un spatiu economic si administrativ comun in care toti europenii puteau munci, se puteau deplasa si puteau sa isi duca viata linistiti. Daca viata in UE nu ne-o mai putem duce de mult linistiti, din cauza nenumaratelor probleme cu care se confrunta Uniunea (criza refugiatilor, problemele economice si financiare din Grecia, confiscarea banilor europenilor din conturile cipriote, etc.) iata ca nici dreptul la munca si dreptul de a te deplasa liber prin spatiul Uniunii nu iti mai sunt garantate.

Faimosul acord Schengen este suspendat unilateral de tot mai multe state

Rand pe rand Austria, Italia si alte state din UE au reintrodus controlul obligatoriu la granite pentru toate persoanele, suspendand „temporar” acest acord. In plus, Romania si Bulgaria nu sunt primite in Schengen, chiar daca, cel putin Romania, indeplineste criteriile de aderare iar aceste doua situatii fac ca acordul Schengen sa cada in desuetudine…

Gardurile ghimpate intre granitele UE au inceput sa rasara precum ciupercile dupa ploaie

In Padurea Europa, dupa fiecare ploaie nu cresc ciuperci ci garduri de sarma la granitele comune. Vreti sa stiti cate astfel de garduri se construiesc sau sunt deja batute in cuie pentru a fi ridicate?

  1. Gardul de la granita Norvegia-Rusia – Norvegienii s-au gandit sa se apere de rusi prin construirea unui gard…stati asa, nu sunt singurii…
  2. Gardul de la granita Lituania-Rusia (Kaliningrad) – lituanienii vor finaliza la sfarsitul acestui an un gard de 2 metri, metalic, pe distanta a 130 de km a granitei cu Rusia. Vor face tanchistii rusi pe ei la vederea gardului cand vor veni sa cucereasca Lituania, zau…
  3. Gardul de la granita Ungaria-Serbia – aici, chipurile, ungurii intentioneaza sa se apere de imigrantii clandestini. Uite de asta nu isi mai luau cu ei patente si clesti cei care isi doresc sa ajunga in Occident…
  4. Gardul de la granita Ungaria-Romania – desi imigrantii sirieni nu isi doresc sa ajunga neaparat in Romania, ba chiar unii dintre ei bocesc de isi rup hainele cand constata ca au ajuns aici, Viktor Orban ridica un gard si aici – preventiv, probabil pentru a nu ne mai atarna noi inca o data opincile pe varful cladirii Parlamentului maghiar.
  5. Gardul de la granita Slovenia-Croatia – ca si in cazul gardului de la granita Ungaria-Romania, gardul dintre Slovenia si Croatia priveste doua tari membre UE. Uniunea devine mai puternica si mai unita ca niciodata…
  6. Gardul de la granita Austria-Slovenia – austriecii invoca, la fel ca si altii, imigratia atunci cand anunta intentia construirii acestui gard. Sa mai spui ca nu au justificare!
  7. Gardul de la granita Austria-Ungaria – aici nu mai e nevoie de justificare iar ungurii s-ar bucura ca austriecii le vor construi o mare parte din gardul cu care vor sa se auto-izoleze in tara lor.

Statele Unite ale Marelui Gard de Beton

Tarile Uniunii Europene nu sunt singurele care s-au gandit sa se apere cu garduri – SUA au gandit la fel si au demarat deja lucrarile la Marele Gard de Beton care se va intinde pe sute de kilometri la granita cu Mexic. Intrebati fiind de catre reporteri ce vor face acum daca Trump construieste un zid inalt, mexicanii au raspuns transant – ne vom construi scari mai mari pentru a-l escalada!

Mda…asta da vointa.

Planeta albastra cu garduri inalte si multe

Aveti impresia ca urmam un trend al globalizarii? Poate doar in mediul online. In mediul fizic in niciun caz, ba dimpotriva, ne auto-izolam la nivel de natiuni si tari.

Pe Marte o fi la fel?

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

15 − 10 =