V-ati intrebat vreodata de cand sunt scosi din jobenul elitelor oamenii pentru functii publice? Perceptia este ca ei sunt numiti atunci, ori in urma unei inspiratii de moment a decidentului, ori in urma unor procese absolut democratice cum ar fi cel ce presupune consultarea partidelor pentru identificarea unui viitor premier.

FALS!

Vom lua doua exemple, unul de anul trecut, unul de anul acesta pentru a va convinge ca uneori oamenii sunt pregatiti si cu cate un an inainte pentru o anumita pozitie, nemaivorbind de culisele in care se decide eliminarea ocupantilor de drept – titularii acelor functii.

Ciolos, „premierul strazii”

Jurnalisti respectabili au scris ca se stia de mult timp ca Ciolos urma sa fie „premierul guvernului meu” si ca lucrurile nu s-au intamplat cum crede lumea. Perceptia opiniei publice a ramas insa aceea ca lucrurile au evoluat dupa secventa: #Colectiv – proteste – demisia guvernului Ponta – solicitarea strazii pentru un premier apolitic – numirea de catre Johannis, la cererea strazii, a lui Ciolos ca prim-ministru. In realitate, lucrurile s-au intamplat un pic pe dos, dat fiind faptul ca presa stia dinainte de proteste ca Ciolos urma sa fie desemnat premier, mai precis, inca din 22 Octombrie 2015 (data la care a anuntat Rares Bogdan numele viitorului prim-ministru)! Prin urmare lucrurile au evoluat dupa secventa: identificarea lui Ciolos ca viitor premier (cel tarziu la 22 octombrie, cand anuntase Rares Bogdan informatia) – incidentul din #Colectiv (30 octombrie) – proteste – solicitarea strazii pentru un premier apolitic (iar aici, avand in vedere ca Ciolos era desemnat in culise premier inca dinainte de #Colectiv, putem sa ne gandim la modul in care au fost dirijate vocile strazii) – numirea oficiala a lui Ciolos care a parut in acel moment venit la propunerea strazii.

Mascarada organizata de Johannis si elitele politice interne si externe care au decis impunerea lui Ciolos a atins punctul culminant in momentul in care protestatarii si reprezentantii unor asociatii non-guvernamentale au fost invitati la Cotroceni pentru consultari, pentru a se da impresia deplinei transparente si ascultarii vocilor strazii in desemnarea noului premier, insa ora programata pentru consultari era mai tarzie decat ora la care Johannis anuntase deja premierul!

Asadar, in logica demonstratiei de mai sus, Ponta si toti cei care si-au aratat neincrederea in modalitatea in care un incendiu s-a extins cu o asemenea repeziciune au dreptate sa se intrebe daca nu cumva a existat o mana criminala (alta decat artificierii tembeli) in cazul #Colectiv.

Jurnalistul Vlad Mixich – noul vicepresedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului

Zilele acestea jurnalistul de la HotNews a fost numit intr-o functie publica de mare raspundere – nu e usor sa ai sute de milioane de Euro anual in varful penitei stiloului cu care aprobi sau nu anumite medicamente pe lista compensatelor, de pilda, nu? Cu tot respectul pentru Mixich si urandu-i succes in activitatea sa in slujba medicamentelor (sic!), nu putem sa nu luam din nou succesiunea evenimentelor care au condus la numirea sa in aceasta functie publica.

Asadar, acum un an de zile, Vlad Mixich pleca la cursuri la Londra, unde a inceput sa studieze fix…politicile de sanatate si farmaco-economia, dupa cum se lauda singur pe pagina de Facebook:

„In ultimii ani, inclusiv in cel petrecut la London School of Economics, mi-am concentrat 90% din energie si timp domeniului politicilor de sanatate si farmacoeconomiei. M-am intors acasa asa cum am promis si, de maine, voi continua la Agentia Nationala a Medicamentului (din postura de vicepresedinte). E una din cele mai tehnice institutii din sistemul medical romanesc si ma bucur ca pot sa aplic aici, acasa nu altundeva, ce am invatat de la cei mai buni din Europa in acest domeniu.”

Bun, insa numirea sa imediat dupa momentul intoarcerii in tara pe o pozitie care se preteaza noului sau CV ne da de gandit… Daca ne mai aducem aminte si faptul ca pozitia pe care o ocupa Mixich acum a fost vacantata fix pe 23 August in urma unui flagrant organizat de DNA fostului vice de la ANM, asa e ca se impute treaba cu numirea asta pe functii? Si daca ne mai trece prin cap si ca HotNews este vazut ca „oficiosul DNA”, asa e ca incepi sa iti dai seama de anumite lucruri?

Asadar, secventa numirii lui Mixich la Agentia Nationala a Medicamentului devine urmatoarea: desemnarea lui ca viitor vice la ANM (la acel moment ocupata) – plecat la studii la Londra – vacantat pozitia de vice la ANM cu ajutorul DNA in august – intoarcerea lui Mixich in tara dupa o luna si numirea sa in octombrie pe functie.

Manipularea opiniei publice

Desigur, nu trebuie sa stie prostimea toate jocurile de culise aferente numirilor in functii publice. Totusi, in momentul in care anumite persoane, asa cum sunt cele doua de mai sus, sunt pregatite pentru anumite functii publice care la acel moment sunt ocupate de alti titulari si impunerea acestor persoane pe functiile respective se face in urma unor incidente si nu ca urmare a expirarii mandatului titularilor pe functii, atunci avem dreptul sa ne intrebam de aceste jocuri de culise, in special cand vizeaza astfel de pozitii in stat.

Respect, #Colectiv, suntem siguri acum ca vinovatii nu ii vei afla niciodata! 

Sursa foto: scoop.it

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

16 + five =