La emisiunea de la Antena 3, acolo unde premierul Ciolos a avut curajul sa participe, acesta a facut o precizare care are legatura cu intentiile sale politice, spunand ca nu va candida in 2016 si nu are intentia de a se inscrie in vreun partid politic.

Contextul intrebarii moderatorului emisiunii era zvonul pregatirii de catre Johannis, pentru 2016, a unui asa numit partid prezidential, intentie pe care liberalii apropiati lui Johannis o neaga cu inversunare. Pentru acest partid acelasi zvon vorbeste despre faptul ca posibilul lider al acestei formatiuni va fi nimeni altul decat Dacian Ciolos, actualul premier tehnocrat; pentru ca Ciolos sa fie presedintele unui partid ar trebui insa ca acesta sa intre in politica, ceea ce deocamdata, macar la nivel declarativ, premierul neaga.

Cei care au citit despre NLP (programare neuro-lingvistica) stiu cat de importanta este negatia intr-o propozitie sau discurs. Pe scurt, pentru cei nefamiliarizati cu conceptul, creierul nu recunoaste negatia – cuvantul „NU” se pare ca nu exista pentru subconstient. Asadar, intelegem cand ni se spune „Nu fa asta!”, dar mesajul perceput de subconstient este exact opusul.

Un exemplu pe care l-am intalnit in cartile despre NLP este urmatorul: atunci cand cineva iti spune – „NU te gandi la canguri!” ce animal iti vine in minte? Sau: „NU te gandi la pinguini!” – asa e ca iti danseaza pinguinul in fata ochilor?

Pentru ca sa mergem cu exemplele mai in profunzime un pic, sa ne gandim de ce oare este atat de adevarat acel proverb cu „De ce te feresti, de aceea nu scapi!” Explicatia tine tot de aceasta negatie pe care subconstientul nostru nu o recunoaste: atunci cand te feresti de o imprejurare care iti poate cauza mult rau de obicei te gandesti ajutandu-te de o negatie – sa NU mi se intample asta! Subconstientul percepe intregul mesaj mai putin negatia si atunci comanda pe care o transmite creierului va fi „sa mi se intample asta!” Involuntar, o persoana care gandeste asa va cauta, independent de vointa lui, toate caile posibile sa i se intample evenimentul negativ.

De aceea, sfatul specialistilor in NLP este sa gandim in termeni pozitivi, de exemplu: „sa ajung cu bine cu masina la destinatie!” in loc de „sa nu fac accident!”.

Revenind, avem un premier tehnocrat care ne spune ca „NU intentioneaza sa intre in politica”. Mesajul este transmis in acest caz catre subconstientul alegatorilor, nu al celui care emite mesajul, iar propozitia, in mintea celor pentru care o spune devine o afirmatie si nu o negatie.

Am inteles, Dacian Ciolos: e clar ca (NU) intentionezi sa intri in politica. Vom vedea cat iti va reusi.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

20 + fifteen =