In 2014 electoratul a dat un vot care a fost definit ca fiind unul anti-Ponta sau un vot care dintre doua rele a ales raul cel mai mic. La acel moment, raul cel mai mic pentru tara s-a numit Johannis, care a si obtinut 54,43% din voturile romanilor; la un an de la acel moment, raul cel mai mic a coborat undeva sub 30% ca procent de incredere, ceea ce demonstreaza inca o data ca indiferent pe cine ai alege, ajunge sa te dezamageasca in scurt timp de la momentul la care i-ai acordat votul. Lungile vacante la Miami sau pe unde si-a mai dorit presedintele intr-o viata anterioara, weekendurile prelungite petrecute la Sibiu de joi pana marti, folosirea catorva zeci de masini si personal de paza in coloanele oficiale care paralizeaza mereu Capitala si traseele de deplasare, gafele de comunicare, lipsa curajului de a lua decizii, sustinerea unor proiecte precum Marea Moschee, ipocrizia de a nu-si asuma un guvern tehnocrat pe care el l-a propus – toate acestea au coborat presedintele in ochii romanilor, din tara si din strainatate. Scrisoarea deschisa a unui membru al Diasporei catre partidele carora li s-a facut dor de romanii din strainatate in prag de alegeri este adresata inclusiv lui Johannis, un presedinte votat cu sustinerea masiva a celor care traiesc si muncesc departe de casa. Speram sa se fi trezit, macar in al treisprezecelea ceas…
Soricul gros de presedinte…
…nu i-a dat voie lui Johannis sa se abtina din a manipula electoratul inca o data, pentru a nu stiu cata oara. Bineinteles, in favoarea PNL, partidul care l-a propulsat in functie. Intr-un discurs rostit pentru a marca simbolic startul campaniei electorale, „neamtul” a silabisit urmatoarele, in stilu-i caracteristic:
„Aceste alegeri sunt foarte importante, oamenii pe care îi alegem vor fi responsabili de destinul localității în care trăim. Uitați-vă bine la candidați, gândiți-vă dacă candidatul dvs preferat este integru, să nu fie certat cu legea, dacă este un bun gospodar, pentru că va trebui să răspundă de gospodărirea localității în care trăiți. Uitaţi-vă la echipa pe care o are în spate, uitaţi-vă la echipa de consilieri cu care vine, uitaţi-vă dacă sunt oameni serioşi, uitaţi-vă la candidaţi şi întrebaţi-i dacă cunosc problemele localităţii dumneavoastră, dacă vin cu soluţii.”
Baliverne prezidentiale. Sa ne uitam bine la cine, la chipurile de pe bannerele electorale? Sa ne „gandim” daCA CAndidatul este integru? Pai la vremea la care au fost votati, toti pareau integri, domnule presedinte, asa cum pareati si dvs; abia apoi, odata ajunsi in functii publice, au inceput sa fure din banul public sau sa iasa la iveala dovezile despre faptele lor de coruptie… Daca e „bun gospodar”? Cam cat de gospodar sa fie? Cam ca dumneavoastra, cu sase sau sapte case sau ca un profesor obisnuit din provincie care isi face curat singur in apartament? Ghinion, nu…?
Sa ne uitam la echipa pe care o au in spate? Ne spuneti si noua pe cine are Nicusor Dan in spate, de pilda, la Bucuresti? Exista zvonuri, nu de alta… Sa ne uitam daca sunt oameni seriosi? Dar dumneavoastra sunteti om serios cand ne manipulati in asemenea hal?
Ok, ca sa nu o mai lungim, aici presedintele „tuturor” romanilor, dar in special al celor imbracati in geci galbene manipuleaza electoratul bazandu-se pe ignoranta romanilor. Cei carora li se adreseaza li se pare un mesaj legitim – desigur, trebuie sa te uiti la cine este in spatele candidatului, dar cum poti vedea asta? Stia de exemplu cineva la momentul ultimelor alegeri prezidentiale ca in 2014 in spatele lui Johannis a stat SRI si Ambasada SUA la Bucuresti – daca stia, nu credem ca ar mai fi iesit preseditne, nu? Stia de exemplu cineva la momentul acela ca protestele „spontane” de dupa #Colectiv au fost organizate si folosite ca pretext pentru a se indeparta altfel decat conform legii un guvern indezirabil Occidentului – daca stiau asta, nu s-ar mai fi plimbat zeci de kilometri zilnic pe strada strigand lozinci in care nu credeau, nu? Haideti sa fim seriosi, domnule presedinte…asta cu uitatul la cine e in spatele fiecarui candidat sau la analizarea seriozitatii lui si a echipei nu se mai preteaza de mult la alegatorii care au deschis ochii si nu mai au incredere in vorbele voastre asternute frumos pe hartie de catre un consilier de imagine sau de vreun marketer politic.
Totusi…
…presedintele lucrului niciodata facut nu s-a oprit aici. Trebuia sa ii ridice si partidul sau, PNL, un pic mingea la fileu:
„Vor fi unii care vor încerca să vă spună că toate partidele sunt la fel. Nu este adevărat! Nu toţi sunt la fel. Vă amintiţi, acum şase luni, dumneavoastră şi cu mine am cerut partidelor politice să se reformeze. Unii au luat-o foarte în serios. Au început procesul de reformă internă. Alţii doar mimează reforma. Este important şi partidul din care provine candidatul. Uitaţi-vă bine!”
Da, asa cum va spunem si noi aici, pe Politic Scam – da, toate partidele sunt la fel pentru ca toate partidele manipuleaza electoratul si incearca sa va obtina voturile prin fel de fel de tertipuri: unii fac un banner mai frumos, altii concep un slogan mai destept, unii scriu un discurs mai patriotic, altii organizeaza un concert cu Delia, unii va invita la un gratar cu mici si bere, altii va dau o sacosa cu zahar si ulei langa nelipsita iconita „sfintita” la mama dracului, unii se dau mai destepti decat restul, altii…il pun pe presedinte sa rosteasca un discurs aluziv la adresa adversarilor politici.
Presedintele incearca aici sa atraga electoratul de partea PNL care, chipurile, ar fi inceput procesul de reforma. Apelul la popor („dumneavoastra si cu mine„) evoca electoratului o anumita unitate de scop – reformarea clasei politice. Presedintele uita ca totusi poporul nu a vrut reformarea clasei politice ci disparitia clasei politice! Nu mai avem nevoie de actuala clasa politica si nu intelegem reforma atat timp cat la butoanele politicii se afla aceiasi – Blaga, Dragnea, Zgonea, etc.
Aluzia la PSD se face in finalul discursului – „altii doar mimeaza reforma” pentru a justifica indemnul de la final – „Este important si partidul din care face parte candidatul„. Presedintele mai avea putin si ne indemna de la obraz sa votam candidatii PNL. Ceea ce, pentru un presedinte care ar trebui sa fie echidistant politic, nu se face decat daca ai o anumita grosime a obrazului tau prezindential, bronzat pe la Miami…
De ce absenteismul este singura solutie pentru actuala clasa politica?
Am facut mereu pledoarie pentru absenteism ca fiind singura solutie viabila ca raspuns la nesimtirea actualei clasei politice, in frunte cu reprezentantul ei de la Cotroceni. Am fost acuzati de minti bolnave ca facem nu stiu ce jocuri electorale – niste idioti. In mintea unora absenteismul ar favoriza nu stiu ce partid iar prezenta la urne alte partide; probabil uita ca la fiecare alegeri locale prezenta este in jur de 50% si nu intelegem pe cine a favorizat pana acum faptul ca jumatate dintre romani stau acasa si prefera sa protesteze astfel fata de o clasa politica incompetenta.
Exista doua palme care se pot da clasei politice: absenteismul si anularea votului.
Anularea votului – anularea votului presupune sa mergi la vot dar sa iti anulezi in orice fel votul – unii scriu ANULAT pe buletinul de vot, altii pun zece stampile pe toata foaia, altii scriu injurii la adresa politicienilor, fiecare se manifesta cum considera pentru a i se anula votul. La ultimele alegeri, cele prezidentiale, in primul tur au fost 2,44% voturi nule, in al doilea au fost 1,41% voturi nule. Asadar, anularea votului este o modalitate prin care aproximativ 237 000 de romani au ales sa isi anuleze votul in primul tur si 166 000 in al doilea. E mult, e putin? Daca o luam in cifre absolute, e mult – sunt sute de mii de romani, nu? Daca o luam in procente, este foarte putin, mai ales daca ne gandim ca 9 000 000 de romani au fost la vot in primul tur si peste 11 000 000 in al doilea (64,10%). Efectul? Zero! Romanii s-au inghesuit la urne, chiar daca unii si-au anulat votul, restul s-au calcat in picioare sa voteze pe presedintele lucrului niciodata facut, raul cel mai mic devenit intre timp obrazul cel mai gros, recte Klaus Johannis. Prezenta masiva la vot a fost interpretata de toti observatorii politici, romani si straini, ca pe un interes maxim al electoratului fata de actuala clasa politica, in acest fel legitimand-o.
Concluzie? Cu o participare la vot de 64,10%, nicio clasa politica din lume nu considera ca nu mai e dorita de catre poporul sau! Va continua sa fure, sa minta, sa ne manipuleze pentru a obtine voturile apoi iar sa fure in noile functii!
Absenteismul – a doua solutie, pentru care inclinam noi. Este mai logica: atunci cand citesti zilnic pe Politic Scam ce tehnici de manipulare politica folosesc partidele si politicienii, ce indoieli sa mai ai ca absenteismul este singura solutie? De ce ar folosi politicienii astfel de tertipuri daca ar avea fapte prin care sa isi demonstreze competenta? Si atunci, presupunand ca romanii ar decide masiv (peste 10-20%) sa dea un semnal politicienilor si sa isi anuleze votul – de ce, prin prezenta ta la urne, sa le dai impresia politicienilor ca esti acolo pentru ca ai cu cine vota? De ce sa cresti artificial numarul romanilor care au votat? De ce, prin prezenta ta la urne, care constituie o dovada sociala, sa atragi artificial la vot pe cei care nu ar fi avut de gand sa voteze? De ce sa legitimezi, prin prezenta ta acolo, o clasa politica incompetenta? De ce sa transmiti observatorilor straini ca romanii sunt interesati de actuala clasa politica? Pentru ca exact acesta este mesajul – romanii au iesit masiv la vot! Nimeni nu va mai baga de seama cele 10 sau 20% luate ca exemplu de romani care si-au anulat voturile, toti vor fi focusati pe castigatorul alegerilor si pe participarea masiva la vot. Pentru ca, daca brusc, toti romanii care doresc sa trimita un semnal clasei politice si sa nu mearga la vot, ar face-o pentru a-si anula votul, ar creste artifical, prin simplul exemplu social, si numarul celor nehotarati care s-ar prezenta la urne. Si de aici, o alta clasa politica incompetenta care ar fi legitimata de prezenta masiva la urne.
Manifest pentru absenteism
Nu mergeti la vot. Nu legitimati prin prezenta voastra o clasa politica ce isi bate joc de noi. Nu validati pe toti acesti politicieni care ne mint de 27 de ani incoace. Nu va lasati manipulati de bannere, sloganuri, sacose, discursuri, concerte, falsi patrioti, partide „reformate”, partide „noi”, „independenti”, „nemti”, „americani”, „acoperiti”, „auto-descoperiti” sau politicieni cu obrazul gros. Altfel, indiferent pe cine ati vota, in cateva luni, ca de fiecare data pana acum, veti fi la fel de dezamagiti si vom incepe alti 27 de ani…intre timp obosim, imbatranim si murim, dar nu vom mai reusi sa schimbam Romania.
2 comentarii
Felicitari pentru articol . Baricada Rezistentei impartaseste aceeasi opinie cu dumneavoastra.
Respect!