Romania este una dintre tarile care si-au dat seama ca vor avea mari probleme in ceea ce priveste acordarea pensiilor milioanelor de pensionari care se tot inmultesc si nu mai mor odata sa scape dracului statul de-o povara (speram ca ati sesizat ironia si cui ii e adresata). De aceea, Romania a adoptat o balmajeala de pachet legislativ in care raspunderea statului s-a diluat si la nivelul altor actori, indeosebi cei privati. Mai mult, cotizantul (fraierul care a muncit o viata intreaga) este si el raspunzator de alegerea pe care o face – iti alegi pilonul I, iti alegi pilonul II, iti alegi pilonul III?

Pensia? Ca la LOTO!

Vrei sa iei pensie de la statul roman? Ia mai linge-te dumneata pe bot! Pensionarii s-au inmultit precum ciupercile dupa ploaie iar fraierii care muncesc sunt din ce in ce mai putini. Statul nu poa’ sa dea in cap pensionarilor, sa crape odata, si nici sa angajeze mai multi tineri pentru ca…nu prea e rost de locuri de munca! Bun, i-ar fi angajat el statul in aparatul bugetar pe toti puturosii care nu isi gasesc unde sa lucreze, da’ au observat idiotii aia de la Uniunea Europeana ca Romania si-a umflat iar numarul de angajati din ministere, agentii, departamente si oficii si ne-a cam tras de ureche, pe buna dreptate.

In plus, la cati bugetari sunt in Romania (1,2 milioane, cam un sfert din numarul total de angajati) si la ce salarii de nababi au, a mari numarul angajatilor la stat (degeaba) nu ar fi insemnat decat sa se creeze o noua gaura neagra in bugetul de stat.

Statul a realizat ca nu are alta sansa decat sa pacaleasca cumva pe milioanele de cetateni activi, angrenati in economie, si nu putea face asta decat inventand pachete legislative complicate si pasand responsabilitatea in sarcina contribuabililor.

Vrei sa iti adminstreze statul contributia si sa primesti pensie de la stat? Nu mai bine ai tu alternativa pensiilor private?

Faptul ca statul te impinge sa cotizezi la privati poate parea un gest sinucigas pentru sistemul de pensii, dar nu e – in acest fel statul isi ia de pe cap milioane de cetateni activi in campul muncii care in cativa ani urmau sa bata statului la usa cersind pensie. Asa, statul ii va trimite, cu un sut in dos, la administratorii privati de pensii si le va indica si unde sa ciocane la usa pentru a-si primi bruma de bani.

In plus, fondurile private de pensii mai dau faliment, mai au cate o sincopa; aici pensia poate doar scadea, de crescut nu poate pentru ca ar insemna sa se diminueze profitul celor care administreaza fondul respectiv si ei nu isi doresc asta.

Il va durea la basca pe statul roman in momentul in care vor da faliment gigantii pe care ii amenda in primavara pentru ca atentionau sute de mii de romani asupra a ce se va intampla cu pensia lor.

Azi am aflat ca pilonul II de pensii va disparea! Ba nu, ca disparitia pilonului II este o prostie! Ba, care dracu’ guverneaza tara asta?

Azi, la audierile din comisii, ministrul desemnat al Finantelor, Ionut Misa, a scapat porumbelul din gura – statul renunta la pilonul II de pensii, ala hibrid. Ar ramane doar pilonul I si III.

Dupa asta a intervenit Dragnea care, intrebat fiind de cele anuntate de ministrul propus, l-a facut pe ala prost, spunand ca tot ce a declarat ministrul propus e o prostie.

Acum cetatenii Romaniei mai au doua solutii:

  1. Sa isi blesteme soarta de a avea o asemenea clasa politica si sa indure inca 27 de ani, precum turmele, ca doar-doar s-or schimba ciobanii.
  2. Sa isi ia singuri soarta in maini si sa dea singura palma pe care o mai pot da alegatorii actualei clase politice – sa nu participe la vot! Absenteismul este singura cale prin care aceasta clasa politica incompetenta va putea fi schimbata din temelii. Prezenta la vot 0, absenteism 100%.

Romania…vai de pensia ta si de viitorul copiilor tai!

Share.

Despre Autor

Un comentariu

  1. Chair daca depozitarul pilonuiui 2 este o banca privata, iar administratorul este privat , banii sunt publici, fiind colectati la buget si virati administratorului. Deci nu se pot „nationaliza” intrucat sunt deja bani publici. Pilonul 2 este o strutocamila din punct de vedere al unei economii de piata, fiind garantati prin lege de statul roman care statueaza in legea 411/2004 ca „depozitele fondurilor de pensii administrate privat nu pot face obiectul niciunei actiuni de impunere sau executare silita asupra bancii depozitare”. Aceste fonduri sunt garantate in cuantum egal cu valoarea contributiei efective minus comisioane. De lamurit ramane doar aspectul eficientei administrarii acestora in mod real, in momentul in care 70% din aceste fonduri sunt investite in titluri de stat, lucru pentru care administratorii primesc aditional 2,5% comisioane de administrare ( valoarea maxima permisa bieninteles ). Cotizantul este incantat de faptul ca fondul functioneaza la un randament superior unui depozit bancar, dar, multe se pot intampla in cazul unui astfel de randament – scriptic pana la scandenta – in special in momentul in care aceste depozite pot fi oricand grevate de comisioane si sau provizioane/pierderi.
    O alta modalitate de a se evidentia capacitatea reala manageriala a administratorilor ar fi ca cei din Comisia de supraveghere sa decida diminuarea plafonului maxim admisibil pentru investitii in titluri de stat. Acest lucru ar arata cat de bine sunt de fapt administrate investitiile pilonului 2. In acest moment, repet, administratorii percep comisioane de 2,5% pentru a baga banii tot la stat, chestiune pe care ar putea oricand s-o faca chiar statul intr-un regim transparent ( daca ar exista vointa ). Numai adaugarea acestui 2,5 % pe langa dobanda titlurilor de stat ar produce o dobanda sesizabil mai mare pentru deponenti. My 5 cents 🙂

Lasa un raspuns

fourteen − 14 =