Dupa campania prezidentiala din Statele Unite au aparut acuzatii la adresa taberei care il sustine pe Trump, acestora reprosandu-li-se ca au tinut legatura cu hackeri rusi care i-ar fi ajutat in castigarea alegerilor. De altfel, Trump si ai lui fac acum obiectul unei investigatii, confirmate de catre FBI, in legatura cu presupusa manipulare a intentiei de vot a americanilor prin intermediul hackerilor rusi.

Acum au aparut informatii despre cum Rusia s-ar fi implicat si la vecinii nostri bulgari, in timpul campaniei electorale prezidentiale de anul trecut. Duminica urmeaza alegerile parlamentare in Bulgaria.

Credeti ca rusii s-au potolit?

Rusia si ajutorul dat lui Donald Trump

In acest caz este vorba despre o acuzatie, care este acum investigata de agentii federali, conform careia hackerii rusi ar fi spart serverele celor din tabara democrata si au publicat informatii confidentiale privind strategii, intentii si alte secrete care au pus-o intr-o lumina defavorabila pe Hillary Clinton si partidul care o sustinea. In acelasi timp, desi hackerii ar fi procedat in aceeasi maniera si cu serverele care gazduiau secretele republicanilor, nu ar fi procedat la publicarea informatiilor obtinute.

Se poate numi ca a fost ajutat Trump sa castige alegerile? Probabil ca da. Daca la aceasta mai punem la socoteala si informatiile distribuite de pe site-uri precum endingthefed.com (cel care apartine romanului Drobota), avem o imagine clara a modului in care Trump a beneficiat de o oarecare sustinere pentru a castiga. In acelasi timp insa, nu trebuie sa uitam ca Hillary a beneficiat de un suport enorm din partea mass-media, de la CNN si pana la posturile mai mici de televiziune, care spalau creierul americanilor zilnic pentru a o ajuta pe sotia domnului cu trabucul introdus in domnisoara Lewinsky sa castige alegerile.

Rusia si actiunile ei in Bulgaria

In contextul alegerilor parlamentare bulgare de duminica, au aparut informatii conform carora Rusia s-ar implica pentru ajutarea socialistilor bulgari, pe care i-ar fi ajutat si anul trecut, cu ocazia alegerilor prezidentiale. Concret, anul trecut, un fost spion al Moscovei (astia ies vreodata din sistem?) ar fi predat socialistilor un document care continea o strategie de manipulare a votului alegatorilor prin folosirea tehnicii sondajelor de opinie si prin publicarea unor stiri false.

Despre tehnica sondajelor de opinie am mai vorbit – una dintre modalitatile de manipulare a electoratului, trasata de Moscova, era „umflarea” procentelor candidatilor socialisti in sondajele de opinie dinaintea alegerilor. Aceasta duce, asa cum am mai vazut, la doua efecte – in primul rand efectul de magnetism a masei de nehotarati, acestia avand tendinta de a vota cu candidatul cu cele mai mari sanse, care este cel mai apreciat de catre ceilalti alegatori; in al doilea rand, efectul de descurajare a celor care intentionau sa voteze cu oponentii candidatului socialist.

Tehnica publicarii unor stiri false, care se aplica de multe ori si la noi, are darul de a intoxica cititorii articolelor respective cu informatii care sunt de natura a-i intr-o anumita directie politica, prin crearea unor emotii negative sau pozitive, in functie de circumstantele cerute. Rusii indicau socialistilor, suplimentar, si modul de propagare a acestor informatii – la inceput prin intermediul blogurilor si site-urilor mai obscure, ca mai apoi, cu efect de bulgare de zapada, informatiile sa fie preluate cat mai la varful presei centrale.

(Si) urmare a tehnicilor de manipulare aplicate la indicatiile rusilor, socialistii bulgari au castigat anul trecut postul de presedinte. Simplu, nu?

Acum se pare ca rusii si-au bagat din nou coada. Vor reusi sa ii ajute sa castige din nou alegerile pe socialisti? Noi opinam ca da…

Concluzie

Am spus-o, o spunem din nou si o vom spune pana intra in cap si celor 39% care inca mai merg la vot in Romania…

Aveti impresia ca votati pe cine vreti voi? NU! Votati pe cine va manipuleaza ei. Si, partea haioasa, e ca de cele mai multe ori aflam despre astfel de manipulari politice la ani de zile dupa acel moment. Aceasta presupune ca, daca nu ai fi fost intoxicat cu acele informatii la acel moment, ai fi votat altfel.

Singura modalitate de a te proteja de astfel de manipulari? NU iesi la vot! Simplu.

Abia atunci cand oamenii vor intelege ca a iesi la vot inseamna a legitima in functii aceeasi clasa politica meschina si corupta, atunci se vor opri in manipulat si din furat. Imaginati-va niste alegeri in care ies la vot doar 3% dintre alegatori, doar dintre cei cu carnet de partid. Asa e ca ar fi de vis?

Share.

Despre Autor

2 comentarii

Lasa un raspuns

17 + nineteen =