Era clar ca cei de la PSD vor face tot ce le va sta in putinta astfel incat poporul sa simta ca noul guvern nu este precum impotentii tehnocrati si ca iarna n-o fi ea ca vara dar nici nu e de neinvins. Si totusi, au reusit rezolvarea tuturor problemelor care au aparut din cauza frigului si viscolului?

Situatia in Bucuresti

Primarul Gabriela Firea nu numai ca si-a asumat ca strazile vor fi curatate, dar a mai si spus-o public, inainte de viscol, ca acestea vor fi, in Centrul orasului, ca si cum n-ar fi nins. E drept, aceasta era, desigur, atat o declaratie politica dar mai ales una care sa incurajeze si sa responsabilizeze personalul din administratia publica locala a Capitalei. A reusit?

Se pare ca DA – principalele strazi ale Bucurestiului au fost incredibil de repede curatate de zapada, inca de la primele semne ale viscolului, iar utilajele au lucrat din plin inca de joi seara si pana acum. Strazile sunt curatate iar circulatia este rezonabila – timpii de intarziere nu sunt mari si se circula relativ bine, chiar daca in conditii de iarna. Ce s-a omis (sau poate nu s-a luat in calcul intentionat, din motive ce tin de legile locale privind responsabilitatea civica) a fost curatarea trotuarelor, dar aici legea este inca neclara – bun, cureti trotuarele din dreptul „cazematei” unde locuiesti, dar trotuarele de langa strada cine la curata?

Acest lucru l-a observat si ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, care a postat aceasta fotografie pe Twitter:

Paul Brummel Twitter

Fotografia era insotita de mesajul: „Strazile principale din Bucuresti au fost curatate impresionant de repede in Bucuresti dupa ninsorile din seara precedenta. Pietonii au insa de suferit…”.

Asa e – in Bucuresti strazile au fost curatate, dar trotuarele nu. Cand spunem ca strazile au fost curatate inseamna ca au fost curatate, asa cum se vede in poza ambasadorului, iar cand spunem ca trotuarele nu, inseamna ca deloc. Sau doar cat au dat cetatenii in fata blocului sau proprietarii de magazine in fata dughenelor la lopata. Simplu.

In plus, faptul ca mai marii RATB si-au pus mana in fund si au plecat in concediu cam cum pleca nea’ Adriean Videanu odata in tarile calde pe o vreme asemanatoare si ne pacalea ca e in Bucuresti, a prilejuit demiterea acestora de catre primarul Gabi Firea.

Situatia in tara

In tara situatia este mai…complexa si are multe fatete, cum ar spune un personaj dintr-un film romanesc. Astfel, un bilant al situatiilor dificile suna cam asa:

  • 51 de persoane evacuate din autoturismele ramase in nameti
  • o comuna din Constanta izolata complet de 60 de ore
  • 26 de localitati din Constanta fara curent electric.

Problemele, la care nu s-a gasit atat de repede rezolvare, au prilejuit din partea premierului cererea demiterii sefului CNAIR, iar din partea ministrului de interne cererea demiterii prefectului de Giurgiu, care n-a raspuns vreo 2 ore pe un numar vechi de telefon.

Mofturi mioritice

E drept, in ciuda eforturilor autoritatilor, au aparut si mofturi (romanesti) cu iz de emigranti intorsi in tara: un sofer ramas pe A2 s-a plans ca in Germania, intr-o situatie similara, s-a intervenit si cu un WC mobil (!!!) iar altul s-a plans ca autoutilitara de pompieri cu care a fost extras din nameti si transportat doua ore pana la primul punct de ajutor nu avea…caldura si aer conditionat si/sau fotolii cu masaj (!!!).

Concluzia momentului?

Iarna nu-i ca vara – o stiu si polonezii, carora le-au murit de frig vreo 10 concetateni, o stiu si alte tari unde viscolul si temperaturile polare au facut prapad.

In Romania s-au miscat cat de cat lucrurile. In Bucuresti s-a circulat normal iar in tara s-au inchis drumurile pe care nu s-a putut circula. Problemele grave sunt cu acele localitati ramase de ceva timp fara curent electric.

Totusi, depinde si la ce televiziune privesti stirile – in timp ce unele (Realitatea TV, Antena 3) scot in evidenta interventia prompta a autoritatilor si chiar indulcesc situatia, altele (Digi TV) iti prezinta doar cealalta latura a situatiei – cetateni nemultumiti ca nu li s-a adus olita incalzita sa faca pipilica sau nu au fost pusi intr-un baldachin sa faca nani in masina pompierilor pana ajung acasa. 

Bilantul final il vom avea probabil in cateva zile. O concluzie pozitiva se poate trage insa – autoritatile (indiferent de partid, nu vorbim aici de partide) au invatat ca in aceste momente isi arata masura competentei sau incompetentei. Si, de la an la an, s-a observat o oarecare imbunatatire.

E drept, mai e pana sa ii aduca fitosului aluia pe camp veceu mobil sau sa asigure un jacuzzi in cabina pompierului pentru inconstientul celalalt care s-a aventurat la drum pe viscol si apoi era nemultumit ca nu gaseste in transportorul senilat niste cadane topless sa-i faca lui la poponet si in alte locuri intime un masaj cu final fericit. Totusi, una peste alta, lucrurile incep sa se miste.

Cam atat, revenim dupa ce trece viscolul cu bilantul final…

Sursa foto: vlad eftenie

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

sixteen − eight =