Am mai vazut odata filmul asta

In 2008 fata cea mare a presedintelui, Ioana Basescu, era asaltata cu intrebarile de catre ziaristii care descoperisera ca aceasta avea un penthouse in complexul rezidential al lui Puiu Popoviciu. Scandalul era pe cale sa ia amploare cand, deodata, atentia presei a fost captata de un alt eveniment, iesit din comun la vremea aceea: renumitul Gigi Becali, patronul Stelei, a fost retinut si ulterior arestat. Asta da stire! Toata suflarea jurnalistilor a uitat de penthouse-ul de peste un milion de Euro, de fata lui Basescu care se lafaia in sutele de metri patrati in ditamai locuinta, de Puiu Popoviciu si s-a focusat pe arestarea lui Becali… MANIPULAREA A FUNCTIONAT CA LA CARTE!

Acum, daca intrebi, nu isi mai aminteste nimeni de locuinta Ioanei Basescu, dar de arestarea lui Gigi Becali isi amintesc toti.

Decalogul lui Chomsky

Prima din cele zece reguli ale decalogului manipularii al lui Noam Chomsky este „strategia distragerii atentiei„. Functioneaza perfect atunci cand oferi poporului circ pentru a-si lua gandul de la lipsa painii, dar merge si atunci cand vrei sa iesi elegant dintr-un scandal din care altfel nu ai avea iesire: inventezi unul sau profiti de altul care ar face o si mai mare amploare.

Isi mai aminteste cineva ce scandal era pe cale sa ia amploare inainte de scandalul Antene – ANAF?

Nu prea multi, intrucat proportiile celui prezent au depasit cu mult mugurii celui dintai. In orice caz, iti este foarte greu sa identifici ce scandal care se prefigura a fi unul urias a fost stins cu actualul.

Raspunsul? Pe 10 Februarie, la cateva zile dupa ce pupila presedintelui Johannis, Alina Gorghiu, anunta fericita ca este insarcinata, ca se casatorise in secret si chiar aparea in primele fotografii cu verigheta pe deget, Lucian Isar, sotul acesteia, era chemat la DNA. Sursele jurnalistilor si fostul premier Victor Ponta insinuau ca citarea acestuia la DNA are legatura cu incercarea lui Lucian Isar de a face trafic de influenta pentru anumite companii americane din tara noastra pe vremea cand ocupa un fotoliu de ministru in Guvernul Ponta. Lucian Isar a negat zvonurile si a declarat ca are calitatea de martor, ba chiar a lasat sa se inteleaga ca a facut el insusi un denunt impotriva altor persoane.

Asadar, pe 10 Februarie, miercuri, aveam breaking-news cu Lucian Isar, sotul Alinei Gorghiu, la DNA. A doua zi Alina Gorghiu a inceput sa isi apere partenerul de viata apeland la prezumtia de nevinovatie, prezumtie pe care nu o mai invocase cand fusese vorba de pesedisti aflati in aceeasi situatie. Joi si vineri atentia mass-media a continuat sa acopere acest subiect, care se anunta unul ce avea sa genereze un mic cutremur in partid. Venea week-endul insa scandalul nu se stinsese. Incepea o noua saptamana in care Isar si Gorghiu aveau sa tina cap de afis, cand…

Luni, 15 Februarie, aveam actiunea in forta a ANAF la sediul Antenelor. Noul scandal are dimensiuni monstruoase in comparatie cu primul, asa ca acum mass-media si telespectatorii au dat uitarii prezenta lui Isar la DNA si au fost acaparati de situatia ivita in urma descinderilor ANAF, descinderi despre care aflam ca au loc la o distanta de timp impresionanta de momentul in care decizia instantei a ramas definitiva si irevocabila.

Ramane intrebarea: de ce ACUM?

Nu ne va raspunde nimeni la aceasta intrebare. Insa, asa cum s-au intamplat lucrurile, situatia ii convine de minune Alinei Gorghiu, care de la inceputul crizei la Antena 3 nu a mai aparut cu nicio declaratie vizibila in spatiul public, lui Lucian Isar, care a scapat de atentia presei, ba chiar si presedintelui Johannis, care s-ar fi vazut pus intr-o situatie deloc placuta de a fi girat la conducerea PNL pe sotia unui politician anchetat de catre DNA. Poate de aceea si raspunsul neinteles de catre unii al presedintelui referitor la legalitatea actiunilor inspectorilor ANAF, declaratie care a incins si mai mult spiritele in social media si a pus paie pe foc, generand un nou subiect controversat.

Concluzia?

O trage fiecare dupa cum crede de cuviinta…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

eight − three =