Der Spiegel a descoperit acum apa calda: jurnalistii de aici au aflat, dupa studierea unor documente, ca BND, un fel de SRI al lor, spiona organizatia Interpol, pe lucratorii de aici, dar si birourile de legatura din toata lumea; identic procedase si cu Europol.

In Februarie aceiasi Der Speigel dezvaluise documente din care rezulta ca BND spionase jurnalisti din toata lumea, inclusiv BBC, New York Times si Reuters.

La fel ca si la noi, parlamentarii lor se dau de ceasul mortii ca nu au fost in stare sa controleze serviciile…

Va mira?

Traim intr-o era in care…

…toata lumea spioneaza pe toata lumea. Sa nu ne mai amagim. „Aliati” este un concept care nu mai are nicio valoare. „Aliati” este cuvantul cu care ne „alinta” si americanii pe noi – suntem „aliati” se traduce prin „ascultati tot ce va ordonam noi”, „luati deciziile pe care vi le spunem noi”, „permiteti amplasarea armelor noastre nucleare pe teritoriul vostru”, „va trimiteti fiii sa lupte departe de casa in razboaie pe care le declansam pentru interesele noastre”. Asta inseamna „aliati”. Cum sa nu ii spionezi in acest caz pe „aliati” sa vezi ce fac?

La fel si cu nemtii care isi spionau „aliatii” – de ce sa nu o faca daca la randul lor „aliatii” americani ii spionasera, inclusiv pe cancelarul Merkel? Si atunci, daca americanii isi permit sa spioneze pe oricine, de ce nu ar fi spionat si nemtii pe oricine?

Foarte probabil ca Merkel, in momentul in care a auzit ca americanii o spionasera…

…a intrebat simplu daca si BND spionasera pe americani. La raspunsul afirmativ, Merkel s-a linistit si nici nu a protestat. Daca va amintiti, la momentul izbucnirii scandalului, Merkel nu a fost deloc convingatoare in mimarea supararii la auzul vestii ca fusese interceptata.

Era si normal – atunci cand esti liderul unei tari precum Germania sau SUA, dar si lider al unor tari-vasale precum Romania (asta pentru a nu avea niciun dubiu), stii ca la nivel international spionajul se practica oriunde si oricand. Il practica si SIE romanesc, si CIA american si BND german si orice agentie de spionaj spioneaza tot ce prinde.

De ce se spioneaza „aliatii” intre ei?

Sunt 3 motive principale:

  • pentru ca toata lumea stie ca aliantele de azi declanseaza razboaiele de maine; nu ai cum sa nu realizezi ca odata nemtii si americanii incercau sa se anihileze reciproc, iar zeci de ani mai tarziu au devenit brusc „aliati”. Sau ca odata nemtii si rusii se sprijineau reciproc, apoi intr-o noapte s-au incalcat tratatele semnate iar nemtii au intrat in Rusia pentru a o cuceri, s-au omorat reciproc cu milioanele iar apoi au devenit iar „aliati”. E valabil pentru orice natiune sau „alianta” – aliatii de azi sunt dusmanii de maine si atunci de ce sa risti sa nu cunosti ce face „aliatul” care in orice clipa poate pregati ruperea aliantelor si atacare ta?
  • pentru ca fiecare membru al aliantei sa controleze daca termenii aliantei sunt respectati – e normal. Daca incheiem un tratat de alianta, e normal sa si verificam daca prevederile tratatului se respecta si, cum in lumea de azi singura sursa majora de informatii este interceptarea e-comunicatiilor, aceasta modalitate de verificare se practica pe scara larga. Simplu.
  • pentru ca membrii aliantelor cunosc faptul ca o alianta militara nu presupune si alianta economica; principala tinta a spionajului la nivel international este obtinerea informatiei economice. Aceasta este sursa bunastarii oricarui stat, economia, si de aceea tot ce presupune informatie economica primeaza – informatia tehnologica, informatii despre know-how-ul de fabricare al unor produse, informatii despre contracte incheiate intre state, informatii despre resursele naturale ale unei tari, etc.

Acum ati inteles?

Suntem spionati de americani, la fel cum si agentii nostri SIE sau SRI incearca sa obtina informatii despre viitoarele sau actualele miscari ale americanilor; suntem spionati de rusi, ucrainieni, moldoveni, sarbi, unguri (ca sa enumeram doar cativa vecini mai apropiati) la fel cum ii spionam si noi pe ei; suntem spionati de catre germani, la fel cum si germanii ne spioneaza pe noi. Toata lumea spioneaza pe toata lumea – aliati, „aliati”, „aliati strategici”, „parteneri comerciali”, etc. Nimeni nu scapa – va dati seama ca e implicita spionarea dusmanilor.

Era o vorba odata – Fereste-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma feresc si singur!

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

16 − 9 =