A aparut o informatie care ar trebui sa cutremure orice cetatean roman responsabil cu siguranta nationala si nu numai –  Coldea (fostul sef operativ al SRI) si Toba (fostul ministru de interne) au mers sa se spovedeasca la Muntele Athos.

Vi se pare ok? Noua nu – haideti sa va spunem de ce…

Muntele Athos si importanta sa geo-politica

Muntele Athos este cel mai renumit loc de pelerinaj pentru intreaga crestinatate ortodoxa. Muntele Athos este de fapt o regiune autonoma din Grecia formata dintr-un munte, inalt de peste 2000 m, si o peninsula, totul pe o suprafata de 360 de km patrati.

Pentru ca sa ajungi aici in pelerinaj nu poti patrunde decat pe cale maritima, de regula cu feribotul. Restrictiile sunt majore – ajungi aici doar daca ai un fel de viza (semnata de patru secretari ai manastirilor de pe munte) si daca esti barbat.

Pe Sfantul Munte, cum ii spun grecii, sunt construite in acest moment 20 de manastiri, 12 schituri si numeroase chilii ale calugarilor; nu sunt doar grecii reprezentati aici ci si celelalte popoare ortodoxe din regiune – rusii, bulgarii, sarbii si romanii. In legatura cu romanii, trebuie sa spunem ca pe munte exista doua schituri si o manastire unde locuiesc si slujesc exclusiv calugari romani.

De-a lungul anilor cel mai vizibil personaj de la noi care a facut un spectacol din pelerinajul la Muntele Athos a fost Gigi Becali. Fara legatura cu acesta, intram direct in subiectul articolului…

Trebuie sa ne ingrijoram sau sa ne bucuram cand seful serviciilor secrete romanesti merge sa se spovedeasca la Muntele Athos?

Aceasta este de fapt intrebarea – bun, Coldea si cu Toba ar fi mers la muntele Athos: e motiv de ingrijorare sau de mare bucurie crestineasca?

Noi opinam pentru prima varianta – ne ingrijoreaza o astfel de vizita si spovedanie si argumentam:

  • un sef de serviciu secret nu are voie sa se spovedeasca unor civili – indiferent cat duh sfant sau cum s-o chema el exista in anumiti monahi, seful serviciului secret romanesc nu are voie sa se destainuie nimanui, ziarist, preot, amanta, nevasta. Sau poate ca traim noi intr-o alta realitate…
  • un sef de serviciu secret romanesc nu avea voie sa mearga la Muntele Athos si in niciun alt loc din lume facand din acest pelerinaj un asemenea spectacol – bun, Coldea si Toba nu si-or fi dorit sa stie tot poporul ca s-au spovedit la calugarii de acolo, dar nici nu trebuiau sa bata apa in piua (sau in toba, cum era?) ca merg unde au mers. Mai ales sa afle si Marian Vanghelie, un tip cunoscut pentru „discretia sa” in materie de secrete…
  • un sef de serviciu secret romanesc trebuia sa stie ca muntele Athos este un loc in care spionajul rusesc si-a bagat de mult coada (desigur, si spionajul romanesc, dar asta nu scuza lucrurile…). Daca cei doi, Coldea si Toba, au ajuns aici pentru a se spovedi (ca doar nu aveau sa mearga la prea-fericitul Daniel), atunci este grav – asta presupune ca este extrem de posibil ca FSB (fostul KGB) sa cunoasca acum o parte din „pacatele” comise cu voie sau fara voie, cu gandul sau cu fapta de catre cei doi. Iar o parte dintre aceste „pacate” privesc strict chestiuni de siguranta nationala.

Credeti ca aceasta vizita era deja in vizorul contra-spionajului din cadrul SRI?

Credeti ca fostii subalterni ai lui Coldea au monitorizat aceasta escapada a fostului lor sef? Teoretic acestia ar fi trebuit sa se preocupe de tot ce ar putea insemna risc din interior la adresa institutiei si a sigurantei nationale, inclusiv riscul ca unele date ce privesc strict securitatea nationala sa ajunga in alte tabere. Si, daca tot ne prea-curvim cu americanii in aceleasi asternuturi, acum ne apucam sa prea-curvim si cu rusii?

Chiar, cum o fi sunat spovedania lui Coldea? Si credeti ca intrebarile „duhovnicului” priveau generalitati sau l-a intrebat si chestiuni ce pot fi clasificate drept „secrete de stat” sau, fereasca cel sfant (nu preotul „cel sfant” de pe munte!), secrete de stat de importanta deosebita? O fi raspuns cum trebuie Coldea la intrebari? O fi avut preotul destula „banda” sa inregistreze toata spovedania sau s-o fi lungit Coldea pe vreo cateva ore la cate pacate avea pe suflet?

Si cel mai important – l-o fi iertat Dumnezeu pe Coldea?

Cu siguranta ca nu putem afla decat intr-un singur fel – il suna careva pe Jesus? Aveti mai jos numarul, asa cum si l-a postat pe banner, la Universitate – 0726BIBLIA…si-a luat si el numar preferential, mare scofala!

0726BIBLIA

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

seventeen − 15 =