Motivul pentru care bilantul SRI nu s-a mai tinut Sambata ci ieri a fost, din cate spun unii, ca in weekend sarbatorea Johannis nu stiu ce zi religioasa si a luat si domnia sa o binemeritata pauza dupa un concediu atat de indelungat. Totusi, bilantul ne-a demonstrat cat de mult ne mint autoritatile statului speculand necunostinta publicului larg in materie de securitate nationala.

Bilantul SRI, o adevarata lectie despre cum sa speculezi ignoranta publica

Dai multe cifre seci care nu spun nimic. Mormai multa vorbarie goala, generalitati, nimic concret. Lauzi activitati care nu s-au derulat, ridici aiurea in slavi lucratorii serviciului si iti pui si televiziunile partenere sa te ajute cu niscaiva materiale pentru o expunere mediatica de impact. Apoi (in cateva zile va veti convinge) comanzi un sondaj de opinie sa ti se spuna ce multa incredere au romanii in tine, ca serviciu secret. O lectie perfecta de manipulare prin specularea ignorantei publice, o tehnica mediatica folosita, dupa cate vedem, si de SRI.

A inceput Johannis, presedintele lucrului nefacut: „reforma nu poate intarzia”, „absenta unei legislatii in materie de siguranta ramane o tema sensibila”, „SRI si-a facut datoria” – multa vrajeala, multa sforaiala si mult plictis, in stilul care l-a consacrat – spune putine si fa si mai putine.

De cealalta parte, Hellvig, directorul SRI, a venit cu laude de sine: „suntem performanti dar nu suntem perfecti” – cum ar veni, serviciul duduie de actiune precum duduia economia Romaniei odata, dar lucratorii de aici nu sunt multumiti intrucat, chipurile, tind spre perfectiune; „Romania este azi o reduta de securitate” – pentru prostime, SRI furnizeaza securitate in zona, pentru cei cunoscatori e vorba de acel centru de cyberintel despre care am mai scris si am aratat ca nu este destinat furnizarii de securitate ci spionarii propriului popor; „avem o reputatie solida in lumea intelligence-ului” – bine, Hellvig, numai ca inca nu ati ajuns la performantele Securitatii lui Ceausescu, desi stim cu totii ca aici tindeti prin metodele voastre comuniste de a controla populatia.

Apoi Hellvig a venit cu cifre: „In 2015 nu am permis (intrarea) sau am expulzat 340 de persoane cu risc terorist” – pai, concret, cati ati expulzat si cati nu ati permis sa intre? Erau teroristi pe teritoriul national? Asteptau la vama sa intre in tara cu explozibilul in sacosa? In plus, doar nu vreti sa credem ca au stat securistii la granita, precum colegii lor de pe vremea lui Ceausescu, si nu au permis unor teroristi sa intre in tara…munca au facut-o tot lucratorii de la Politia de Frontiera. „Avem in vedere alte 9000 de persoane care nu au acces pe teritoriul national” – din nou, doar nu crede cineva ca stau securistii pe brazda sa ii pandeasca pe cei 9000… Mai mult, cei 9000 nu sunt interzisi doar la noi in tara ci in intreaga Uniune Europeana si sunt introdusi intr-un sistem de alerta, transmis si la Frontiera, la Ministerul de Interne si altor structuri. Nu inseamna ca i-au identificat SRI ci colegii lor din Uniunea Europeana. Incheiem aici cu exemplele ca ne apuca noaptea…

SRI a prevenit sau a evitat atentate teroriste? Hotarati-va!

Cea mai socanta declaratie a sefului SRI, o declaratie pe care Realitatea.net a preluat-o intr-un fel dar i-a dat alt titlu si alt inteles, este insa cea in care Hellvig afirma: „Suntem performanti pentru ca am evitat atentate teroriste”. Declaratia este preluata de postul tv mentionat, care insa ii da titlul „SRI şi-a prezentat bilanțul. Iohannis: România, ţară sigură. Hellvig: Am prevenit atentate teroriste„. Pai, ati evitat sau ati prevenit, ca nu-i totuna…

Va mai spuneam intr-un articol ca exista un soi de comunicare institutionala, de tip win-win, regasibila la BNR, MAI sau SRI, in care acestia avertizeaza asupra unui potential pericol iar apoi, daca pericolul se concretizeaza dau vina pe oricine altcineva desi era de datoria lor sa il previna si spun „noi v-am avertizat” iar daca nu se concretizeaza, desi nu au facut nimic, se lauda ca l-au prevenit. Nu ai cum sa pierzi intr-o astfel de comunicare, de aceea, din cand in cand, exponentii SRI mai lanseaza cate un avertisment populatiei, cum ca suntem vizati si  noi, ca sa avem grija, ca ar mai trebui schimbata legislatia si alte prostii de gen, ca apoi sa se laude ca nu s-a intamplat nimic pentru ca au prevenit ei bine.

Inadvertenta 

Intre „a evita” un atentat terorist si „a preveni” e cale lunga, domnilor de la SRI si de la Realitatea.net. Stim ca va intelegeti de minune, fiind de notorietate prietenia dintre Cosmin Gusa, Rares Bogdan si Edward Hellvig. Totusi, a evita nu implica meritul tau, ba duce cu gandul la o anumita pasivitate in materie de prevenire; poti sa eviti un gainat de porumbel pentru ca te-ai deplasat un metru mai incolo, fara sa stii ca porumbelul sta deasupra ta. Ai evitat. A preveni denota o actiune pro-activa, inseamna ca ai facut ceva pentru asta: inseamna ca ai tras cu prastia dupa porumbel si nu a mai apucat sa te gainateze. Hellvig, daca a declarat ca SRI „a evitat” nu inseamna totuna cu „SRI a prevenit”; in materie de atentate teroriste, prevenirea unui atentat inseamna ca cineva il pregatea si tu l-ai impiedicat sa il comita. Daca doar „ai evitat„, denota mult mai putin. Deci, Hellvig, ai evitat sau ai prevenit porumbelul sa te gainateze?

Concluzia

Acum cateva zile Ciolos, intr-o incercare de a modifica pe genunchi si la botul calului legislatia specifica, declarata neconstitutionala de CCR, afirma, imediat dupa evenimentele de la Bruxelles, ca s-au folosit la atentatele teroriste cartele romanesti de tip prepay.

In plus, Dacian Ciolos ne avertiza ca suntem vizati de atentate teroriste iminente la randul nostru, ca tara a U.E.

Ieri, dimpotriva, Klaus Johannis ne spune ca Romania este o tara sigura iar Hellvig ne adoarme deplin si ne asigura ca suntem si un furnizor de securitate in regiune. 

Inainte de a sforai asurzitor, intrebam pe distinsul sef al SRI: cum poti fi o tara sigura daca in Romania teroristii pregatesc atentate pe care voi le-ati evitat sau le-ati prevenit, ca inca nu ne e clar? Mai apoi, cum poti sa spui ca esti o tara sigura, un furnizor de securitate si ca esti performant dar sa te plangi in acelasi timp ca nu ai o lege care sa iti permita mai mult?

Cat ne mai mintiti, distinsi guvernanti si autoritati ale statului?

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

twenty − 17 =