“Big Brother is Watching You.”

Este doar un citat din celebrul roman politic al lui George Orwell, „1984” in care acesta descrie o lume dintr-un viitor distopic in care totul, inclusiv actiunile personale si modul in care gandeai ca individ ar fi fost controlate de catre politia gandirii si „Big Brother”. Orwell este de altfel inventatorul acestui termen, la data publicarii romanului, in 1949; intre timp termenul a devenit unul consacrat, indeosebi datorita showurilor tv cu acelasi nume, in care protagonistii sunt filmati non-stop, chiar si in momentele intime, de camerele amplasate in casa unde locuiesc si isi desfasoara activitatile si sarcinile pe care le transmite „Big Brother”.

Dar ce are de-a face romanul lui Orwell si ce se intampla in societatea contemporana si de aici, ce legatura au acestea cu tehnicile de manipulare pe care vi le prezentam permanent pe acest site?

In urma cu ceva timp va prezentam intr-un articol tehnicile de manipulare politica pe care le descrie Noam Chomsky, acel faimos decalog al manipularii. A doua tehnica descrisa acolo se refera la strategia crearii unor amenintari false pentru a oferi solutii – scopul acestei metode folosite din cand in cand de guverne este de a distrage atentia populatiei de la problemele cu adevarat reale pentru ca oamenilor sa li se induca o teama nejustificata, urmand ca ulterior guvernul sa ofere solutia la problema. Guvernul castiga in imagine, pentru ca ofera o solutie unei probleme care macina populatia iar oamenii sunt multumiti – double win cum ar spune englezul.

O alta tehnica de manipulare des folosita de catre clasa politica este tehnica Dromichaites despre care aminteam intr-un alt articol. Amintim pe scurt, tehnica de manipulare Dromichaites presupune inventarea unui dusman politic exterior dar comun mai multor forte aflate in conflict sau in opozitie politica, dusman care pentru a fi invins necesita oprirea conflictelor interne si crearea unor aliante.

Acum, contextul – avem de-a face cu o constructie politica majora care este pe cale sa se destrame din punct de vedere institutional, situatie care ar avea efecte greu cuantificabile si pe termen foarte lung asupra intregii economii mondiale: Uniunea Europeana. Tarile care pana nu de mult timp trageau in aceeasi directie se afla acum in situatii de opozitie. Avem de-a face cu o Mare Britanie care doreste sa paraseasca Uniunea, avem o Grecie care a fost cat pe ce sa provoace un Grexit cu consecinte catastrofale asupra monedei unice, avem o Ungarie care nu mai raspunde comenzilor de la Bruxelles, o Franta pe cale sa fie castigata politic de fortele de extrema dreapta si exemplele pot continua. Unde mai pui ca in 2016 vor avea loc alegeri parlamentare in majoritatea tarilor U.E., ceea ce face cu atat mai complicat acest an din punct de vedere electoral.

Acesta este motivul pentru care in acest moment, la unison, in loc de sarbatori linistite avem parte de breaking news-uri referitoare la amenintarile teroriste iminente, la evacuari de gari sau hoteluri sau chiar la interzicerea totala a unor manifestari publice traditionale. S-a creat o amenintare, amenintarea terorista, care se doreste a uni din nou statele europene pentru atingerea vechiului tel: crearea S.U.E – Statele Unite ale Europei, o constructie institutionala care va semana foarte mult cu ce se intampla in S.U.A. unde, desi exista mai multe state avem de fapt o singura tara cu un singur presedinte si un singur guvern. Nu am auzit americani care sa spuna ca sunt din nu stiu ce stat ci am auzit americani care se declara cetateni…americani. Ca si cum, atunci cand calatorim, ne-am prezenta simplu ca cetateni europeni, nu romani.

Acesta este contextul si motivul pentru care in acest an s-a dorit instaurarea unei atmosfere de teama si teroare in marile capitale europene, inclusiv Bucuresti. Oamenii au stat ascunsi in case sau daca au iesit, au facut-o „pe propiul risc” asa cum se exprima in limbaj de lemn autoritatile.

Toata aceasta teroare nu este decat un pretext pentru ca acea constructie institutionala europeana, Statele Unite ale Europei, sa reuseasca. In plus, este un moment deosebit de favorabil pentru ca intr-un viitor apropiat toate legile pentru intarirea securitatii sa treaca fara probleme in Parlamentul European. Abia atunci Big Brother va putea sa te urmareasca oriunde si oricand, sa iti intre cu bocancii in viata privata iar tu nu numai sa nu te superi ba chiar sa ii multumesti ca te apara de teroristi; cu alte cuvinte, tehnica Dromichaites isi va fi facut efectul.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

15 − 7 =