Strategia folosirii unui limbaj adresabil copiilor, enumerata si de Chomsky in decalogul sau, presupune adoptarea de catre politicieni a unui limbaj folosit de un adult in situatia in care se adreseaza copiilor. O tehnica ce este pe cat de simpla, pe atat de eficienta – studiile au aratat ca cel care este destinatarul mesajului este automat si subconstient “trimis” in copilarie, atunci cand parintii, bunicii sau chiar educatoarea i se adresa in acest mod. Tot subconstientul este de vina pentru ca in acel moment refuzam sa gandim logic, devenind simpli copii, docili, uitand sa ne revoltam, sa gandim noi insine sau sa replicam – suntem brusc pusi in prima banca, in prima zi de scoala.

“Am un mesaj pentru toti cei care au fost si aseara si alaltaieri in strada: v-am vazut, v-am auzit, voi tine cont de solicitarile voastre”. Am uitat sa pun si indicatia scenica a aratarii cu degetul catre camera, cat mai teatral si cat mai din postura de profesor cu putinta.

Bine, Johannis, ne-ai convins, ai potolit razmerita care era pe strazi in Bucuresti si in toata tara. Ne-ai vazut si ne-ai auzit, dar nu ai tinut cont de solicitarile noastre – in momentul in care pui trei ministri pe filiera PSD, un chilotar la Sanatate si vreo doi-trei “nemti” plus vreo doi-trei “francezi”, plini toti de decoratii si medalii acordate de amabasadele tarilor “prietene”, nu se cheama ca ai tinut cont de nimic.

Domnu’ invatator? Pot sa ma duc un pic la baie sa fac treaba mica?

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

five × two =