In legatura cu faptul ca un razboi intre cele doua puteri armate, SUA si Coreea de Nord, este iminent circula zvonuri cam din toamna trecuta. SUA nu vor sa riste o Coree de Nord care sa-si dezvolte arma nucleara, in timp ce Coreea de Nord nu doreste sa isi opreasca programul inarmarii nucleare.
Din informatiile pe care le aveam anul trecut, americanii obtinusera deja acceptul marilor puteri pentru a ataca Coreea de Nord (rusii si chinezii, care urmau sa se opuna la nivel declarativ), insa nu au facut-o pana acum din ratiuni ce tineau de sincronizarea cu momentul alegerilor prezidentiale, acolo unde establishmentul de la Washington spera sa iasa la vot Hillary Clinton. Nu a iesit cum s-a dorit, insa se pare ca americanii isi continua si cu Trump la butoane planurile pe care le au pentru omenire pentru acest an – razboi cu Coreea de Nord, invadarea Europei de catre imigrantii musulmani si spionarea tuturor dispozitivelor mobile conectate la internet de catre furnizorii de servicii americani sau controlati de americani.
Razboiul SUA – Coreea de Nord
SUA au trei rani ramase deschise – Vietnam, Afganistan si Coreea de Nord. Daca in ceea ce priveste Vietnamul se pare ca relatiile s-au normalizat, americanii ajungand recent inclusiv sa ofere Vietnamului tehnologie nucleara, in ceea ce priveste Afganistanul si Coreea de Nord, ranile nu s-au inchis si nici nu dau semne ca or sa se inchida prea curand.
Afganistanul a devenit deja un camp de batalie pentru americanii care vor ramane mult si bine in aceasta tara pana cand i se vor termina toate rezervele naturale (fier, litiu, cupru, aur, cobalt, etc); in Afganistan insa totul a fost simplu – ditamai armata americana trebuia sa lupte cu talibanii care ocupasera tara si le furnizasera astfel pretext pentru atac. Nimic nu putea sa le puna probleme si nici nu mai exista situatia de la prima confruntare a americanilor cu rusii in Afganistan (va amintiti filmele din seria Rambo?). Case closed, vorba unui personaj mioritic, desi inclusiv saptamana aceasta americanii au mai lansat o bomba in Afganistan, „mama tuturor bombelor” cum estea ea denumita intrucat este cea mai puternica bomba non-nucleara de pe planeta.
Cu Coreea de Nord este deja alta poveste…
Americanii au incercat, dupa ce si-au luat-o pe cocoasa in Coreea, sa normalizeze relatiile cu aceasta tara. Intai prin 1994, atunci cand SUA si Coreea de Nord au semnat un tratat prin care ultimii se angajau sa respecte o anumita linie in dezvoltarea energiei nucleare si sa o utilizeze doar pentru scopuri civile. Din ’94 pana in prezent SUA au avertizat in repetate randuri pe nord-coreeni ca isi incalca tratatul si angajamentele, in timp ce nord coreenii si-au vazut de treaba. Le-au mai explodat rachetele in poligon, le-au mai murit generali executati cu tunurile, insa in prezent, se pare, Coreea de Nord este capabila sa trimita rachete cu raza medie de actiune, pana spre Japonia; combinand aceasta realitate cu informatiile conform carora coreenii au dezvoltat deja arma nucleara si o au deja pregatita, avem o imagine completa a celui mai sumbru scenariu care se prefigureaza – in bunul mers al lucrurilor, asa cum merg lucrurile de cand americanii sunt jandarmul planetar, daca dezvolti arma nucleara dar esti prieten cu americanii, poti sa o dezvolti nestingherit. Daca o dezvolti si esti cumva de o alta opinie cu americanii, atunci e belea mare…
De ce credem ca SUA vor ataca intr-adevar Coreea de Nord?
Cu siguranta ca o vor face daca Kim Jong-un, pustiulica aflat la conducerea Coreei de Nord, se mai joaca mult cu rachetele balistice prin apa marii. Vizita presedintelui chinez la Casa Alba nu a insemnat numai prilejul unor dineuri simandicoase ci si, asa cum anticipasera analistii politici, caderea celor doi presedinti de acord asupra modalitatii in care va fi abordata problema Coreei de Nord.
Rapoartele primite „pe surse” de catre anumite jurnale americane (se practica si la altii, nu numai la noi) vorbesc despre cateva portavioane americane si submarine care au ajuns in apropierea Coreei, asteptand declansarea atacului. In acelasi timp, China si-a masat trupele la granita cu Coreea de Nord si sunt pregatite pentru orice.
O fi insa si armata de 1 milion de soldati a Coreei de Nord pregatita pentru un eventual atac? Vom vedea, live, la tv…in curand.
P.S. Cu siguranta ca, in cazul unui posibil atac, atat SUA cat si China vor coopera pentru inlaturarea de la putere a lui Kim Jong-un si instaurarea in Coreea de Nord a unui regim „democratic”. Nu de alta, dar pe dictatori nu ii poti controla niciodata, in timp ce vointa poporului da..