Citim in presa online urmatorul titlu: “ Avertisment de la Washington: Statele Unite vor reacționa dacă o altă țară încearcă să își crească arsenalul nuclear”. Bun. Statele Unite vrea sa ramana cu orice pret puterea mondiala si, pentru aceasta, recurge la orice mijloace de exercitare a ei.  Ca sa intelegem mai bine despre ce este vorba…

Statele Unite ale Americii

 • A treia tara ca marime din lume
 • A treia tara dupa numarul populatiei din lume
 • Una din tarile lumii cu cea mai mare diversitate etnica si culturala
 • Puterea economica a lumii
 • A doua putere militara a lumii dupa numarul de ogive militare
 • Primul stat in lume dupa cheltuielile militare (aprox 45% din totalul mondial)
 • Primul loc in lume la numarul de soldati

Asa ca nu ne mira implicarea SUA in primul si al doilea razboi mondial de unde a iesit cu foarte putine pagube economice in comparatie cu restul statelor implicate, detinand la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial mai mult de jumatate din pib-ul global. Nu ne mira implicarea alaturi de URSS in Razboiul Rece – doar era una din cele doua superputeri, o superputere militara ce a devenit centrul mondial economic si militar o data cu destramarea Uniunii Sovietice. Nu ne mira nici misiunile de mentinere a pacii in Kosovo, Somalia, Golful Persic etc, dar nici razboiul contra terorismului din Afganistan si Irak.

Punctul slab: inegalitatea veniturilor! De fapt, nu o inegalitate obisnuita a veniturilor, normala in fiecare stat, ci una foarte accentuata, cea mai mare dintre toate democratiile industriale avansate. Economistii chiar compara, din acest punct de vedere, SUA cu state precum Ghana si Nicaragua.  “Accentuarea polarizarii sociale ataca fibra democratiei”, iar aceasta este imaginea unei societati nesanatoase care naste neincredere si resentimente.

 

Rusia

 • Prima tara ca marime din lume
 • A noua putere economica a lumii
 • Prima putere militara a lumii dupa numarul de ogive militare
 • Al treilea stat in lume dupa cheltuielile militare (dupa SUA si China)
 • Al doilea loc in lume dupa numarul de soldati
 • Tara care a fortat Imperiul Otoman sa recunoasca independenta Romaniei alaturi de alte state precum Serbia si Muntenegru, dar care, un secol mai tarziu dadea un ultimatum guvernului Romaniei pentru cedarea Basarabiei si Bucovinei de Nord, regiuni pe care le si ocupa (mai bine sub rusi decat sub turci, nu?).

Asa ca nu ne mira implicarea in razboiul pentru succesiunea poloneza si nici implicarea in razboiul de sapte ani.  Nu ne mira nici inceperea luptei pentru dominarea economica, politica si ideologica a lumii a treia, alaturi de SUA (asa numitul Razboi Rece – fostii aliati din al doilea razboi mondial devin inamici in lupta pentru putere). Nu ne mai mira nici implicarea activa si oferirea gratuita Serbiei de avioane de vanatoare, tancuri si sisteme militare de recunoastere in valoare de 600 milioane de euro, imediat dupa ce Vucici anunta ca Serbia are nevoie de acest armament in vederea protejarii suveranitatii statului in contextual disputelor cu NATO: “Am primit cadou şi 30 de tancuri T-72 C, 30 de vehicule de luptă, patrulare şi recunoaştere BRDM-2, precum şi arme de calibrul 14,5 mm”.

Punctul slab: Rusia incearca sa isi restabileasca economia, inregistrand cresteri de la an la an. Cu toate acestea, exista diferente foarte mari intre clasele sociale, intre zonele marilor orase si zonele rurale. In plus, in Rusia, sistemul este dominat de oligarhi, ceea ce confera o anumita instabilitate a sistemului.

Contextul actual prezentat de mass media

In timpul campaniei electorale din SUA

In campania electorala Trump sustinea consolidarea armatei americane, dar si scaderea taxelor si tinerea sub control a cheluielilor bugetare. In acelasi timp, hakerii rusii scoteau la iveala informatii care sa il ajute pe Trump sa castige alegerile.

15 decembrie 2016

Putin ii trimite lui Trump o scrisoare cu urari de Craciun, in care subliniaza necesitatea unei cooperari bilateral care va asigurarea stabilitatea si securitatea lumii moderne.

21 decebrie 2016

Pe 21 decembrie, insa, Trump are o intalnire cu mai multi responsabili ai Pentagonului  pe probleme de achizitii ale armatei, dar si cu reprezentanti ai principalilor furnizori de echipamente militare, Lockheed Martin si Boeing.

22 decembrie 2016

Joi, 22 decembrie, Trump anunta ca este de accord cu consolidarea capacitatii nucleare a SUA deoarece cel actual este invechit. El declara ca „Lumea trebuie sa revina la realitate”.

Tot joi, 22 decembrie, Putin cere si el intarirea fortelor nucleare ale Rusiei, echipament invechit in proportie de peste 40%, cu scopul de a fi capabile sa faca fata oricarui scut antiracheta, inclusiv cel pe care SUA il are in Europa de Est. In tot acest timp, orice canal de comunicare intre SUA si Rusia este redus la minim.

23 decembrie 2016

Pe data de 23 decembrie Sean Spicer, purtatorul de cuvant al lui Trump,  declara ca nu va exista o cursa a inarmarii nucleare deoarece Trump se va asigura ca alte state, precum Rusia si China, vor renunta la planurile lor in acest sens.

Tot pe  data de 23 decembrie, in timpul conferintei anuale, Putin declara si el ca nu a fost vorba niciodata despre o cursa a inarmarii nucleare si ca relatiile dintre Rusia si SUA nu pot fi mai rele de atat. El mai precizeaza ca nu este nimic nou in declaratiile lui Trump cu privire la inarmarea nucleara, dar ca se cere o discutie intre ei care sa normalizeze relatiile dintre cele doua mari puteri.

Realitatea

Jocul celor doi lideri politici este, de fapt, o manipulare psihologica. Fiecare dintre ei urmareste schimbarea perceptiei publicului larg in detrimentul celuilalt, accentuand propriile interese.  Astfel, fiecare dintre cei doi lideri, Trump si Putin, apeleaza la:

 Intimidare prin amenintari voalate. Astfel, Trump afirma ca „Ii vom intrece in toate si ii vom depasi pe toti”, consolidand astfel, in mintea sustinatorilor lui, increderea in forta SUA. Pe de alta parte, Putin creste si el increderea pro-rusilor si incearca sa stirbeasca cumva capacitatea de organizare a SUA „Trebuie sa monitorizam cu mare atentie orice schimbare care afecteaza balanta puterii si situatia politico-militara din lume, in special ce se intampla la granitele noastre, si sa adoptam rapid planuri pentru a neutraliza amenintarile la adresa tarii noastre”.

Diversiune. Trump declara: „vorbesc despre Rusia. Nu este vorba doar despre o ţară, ci despre orice ţară”. In cotrapartida, Putin declara si el „Trebuie sa ne intarim capacitatea militara in ceea ce priveste fortele nucleare strategice, in special rachetele capabile sa penetreze sistemele antiracheta existente si cele care vor aparea in viitor”. Si unul si altul folosesc acelasi tip de strategie, evitand un raspuns direct de amenintare.

Rationalizare. Putin ii trimite lui Trump scrisoarea cu urarile de Craciun si pare ca scuza intr-un fel relatiile defectuoase dintre cele doua state. El doreste o cooperare pasnica care sa restabileasca ordinea mondiala. Ca si raspuns, Trump declara ca este o “scrisoare foarte frumoasa” gandurile acestuia fiind unele corecte : ”Sper ca ambele părți să se ridice la nivelul acestor gânduri și că nu vom fi nevoiți să intrăm pe o cale alternativă”.

Evident, analizand indeaproape fiecare reactie a celor doi, vom descoperi zeci de tehnici de manipulare, fiecare dintre acestea aplicate atunci cand trebuie si asa cum trebuie. Vorbim, pana la urma, de liderii celor doua mari puteri militare ale lumii. O lupta intre cele doua puteri ar insemna o pierdere economica uriasa pentru toate statele lumii, inclusiv pentru noi, romanii care inca mai speram ca scutul antiracheta de la Deveselu ne va apara in cazul unui atac al rusilor cand, de fapt, noi suntem tinta rusilor si unealta americanilor (desi suntem prea orbiti de intoleranta, de polarizarea opiniilor, de radicalizarea societatii ca sa vedem adevarul de dincolo de vorbele cu care liderii politici incerca sa ne minta).

In tot acest timp uitam de situatia in care tara noastra se afla, uitam ca suntem condusi de un presedinte care amana luarea deciziilor pana „dupa Craciun”, uitam ca milioane de romani traiesc in saracie lucie, uitam de noi, ca popor ce trebuie sa fie unit, si ne focusam pe impartirea in cele doua tabere: pro-rusi si pro-americani. Haideti sa deschidem putin ochii si sa ne desfundam urechile. Suntem romani, nu suntem nici rusi, nici americani. Sa incepem sa gandim romaneste pentru a capata valoare ca popor, ca natie, ca oameni. Jocurile politice si jocurile de putere nu se vor incheia aici.

Sursa foto: youtube.com

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

five + four =