Sute de mii de romani au fost interceptati intre 2010 si 2015. Sute de mii! In cinci ani natia romana a fost ascultata intr-un ritm care depaseste, dupa calcule, si procentul cetatenilor interceptati in Republica Moldova, raportat la numarul populatiei.
Cererea unui avocat – Radu Chirita, profesor de drept
Se pare ca in Romania lucrurile merg pe dos pentru ca cetatenii acestei tari inca nu au invatat sa faca cerere pentru a afla orice lucru ii intereseaza in legatura cu ce li se intampla.
Astfel, un avocat, pe numele sau Radu Chirita (desi putea sa il cheme oricum altfel, de exemplu cum ii cheama pe zecile de mii de avocati din Romania) a avut o idee de milioane (sau macar de cateva sute de mii, dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza): sa adreseze o intrebare instantelor din tara – „Nu va suparati, onorata instanta, cate cereri de interceptare ati primit intre 2010 si 2015 si cate din ele ati aprobat?”.
Raspunsul instantelor romanesti privind numarul cererilor de interceptare este socant (pe bune!)
Dar mai bine sa-l lasam pe maestrul Chirita sa ne povesteasca, pe blogul sau. Intr-o postare intitulata „Bunicuto, de ce ai urechile atat de mari?”, acesta concluzioneaza raspunsul instantelor:
- În total s-a cerut autorizarea interceptării telefoanelor de 109,946 ori în cei aproape 5 ani care au făcut obiect al solicitării. Din ele, au fost admise 102,729 cereri. Pentru cine nu ştie, pe o cerere, de regulă, figurează mai multe persoane, rar se întâmplă să fie doar unul singur vizat de o cerere. Estimez că, în medie, e vorba de minim 3 persoane pe cerere, ceea ce înseamnă că în aştia 4 ani şi ceva bunicuţa a ascultat, cu acte în regulă, vreo 300.000 de oameni. Naţie de infractori, ce să faci…
- ICCJ a admis 4522 cereri din 4523 şi a respins doar una. Una. Probabil că cel vizat o fi fost mort, altfel nu îmi explic. Net peste moldoveni, care erau cu procentele pe la 97% la curtea lor supremă. Noi, la 99,98%. Not bad, măcar i-am spart pe ăştia de peste Prut! Precizez că solicitarea mea nu a vizat interceptările pe legea siguranţei naţionale.
- Avem 6 curţi de apel care le-au admis pe toate, bifând un neverosimil 100%. Curţile de Apel din Cluj, Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Oradea şi Piteşti. Bravo! Aş spune la mai mare, dar nu se poate…
- În total sunt 61 de instanţe care au admis tot. Recordul e la Tribunalul Galaţi, care din aproape 3000 de cereri nu a găsit niciuna în neregulă. Am un feeling că după ce câştig la instanţă, o să le ia faţa ăstora cei de la Tribunalul Cluj, că îndârjirea cu care refuză publicarea datelor poate fi justificată numai de ruşine.
- Singurele instanţe unde se pare că judecătorii chiar examinează astfel de cereri şi le admit numai pe cele care or fi ok sunt instanţele militare (bravo, chiar nu mă aşteptam), Judecătoria Piteşti, Judecătoria sector 5, Curtea de Apel Galaţi pentru a le enumera pe ele care au un număr semnificativ de cereri. Un caz special este cel al Tribunalului Suceava care a respins 39% din cererile formulate, dar are totuşi un număr uriaş de cereri admise, peste 5700.
- Pe mine m-a şocat şi numărul fantastic de mare de cereri care se adresează Judecătoriilor. Ţinând cont de competenţa acestor instanţe, mă tot întreb pentru ce Dzeu de fapte s-o cerut interceptarea de 2200 de ori la Judecătoria Constanţa sau de 1500 ori la Judecătoria Ploieşti. Dă-o, frate, dracu’ dacă cerem şi primim interceptări pentru furt sau înşelăciune… Ca să dau alt exemplu, mă tot întreb pe cine o fi ascultat procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni în 259 de dosare? Pe cine? Există 250 de dosare la acel parchet? Mă tot întreb… Oricum, jumate minim din cititori or intrat pe google să vadă unde e Săveniul!.
Voi ati inteles acum de unde obsesia aceasta a romanilor cu ascultatul telefoanelor? De la realitatea ca toate telefoanele din Romania sunt interceptate, legal sau ilegal!
Scriam intr-o postare mai veche despre faptul ca Romania se conduce prin teroare. Teroarea de a te sti interceptat, teroarea de a sti ca ti se intra in casa si ti se implanteaza aparatura de interceptare legal sau ilegal (desi numai despre legalitate nu putem vorbi atunci cand aflam ca cel putin cateva sute de mii de romani au fost interceptati) teroarea de a sti ca sistemul represiv din Romania iti fabrica probe si tortureaza martori pentru a te face sa recunosti si ce nu ai comis si ce nu iti trecea prin cap ca ai comite vreodata!
Romania se conduce prin teroare iar avocatul Radu Chirita (respect, maestre!) a divulgat doar o parte din mecanismele prin care cetatenii acestei tari au ajuns, la nici 25 de ani de la Revolutie (vorbim de 2010-2015, nu?) sa traiasca mai rau decat pe vremea lui Ceausescu si sa accepte ca turmele o Securitate mai puternica decat pe vremea lui Ceausescu, si sa aplaude, in timp ce le sunt incalcate drepturile si libertatile fundamentale, asa numita „lupta anti-coruptie”.
Vorba lui Radu Chirita, adresele sale nu priveau si interceptarile „pe legea sigurantei nationale”. Acolo sa te tii cate abuzuri s-au comis de catre Securitate si acolitii din cadrul sistemului.
Apropos – haios este ca…
…tocmai azi Tutuianu, seful comisiei de control a SRI, a iesit cu o declaratie cum ca la aceasta institutie e totul in regula, fapt constatat de catre comisia pe care cu onor o prezideaza in urma controlului desfasurat.
Fain de tot, nu?
Documentul cu numarul de interceptari, pe instante si judete il puteti vizualiza aici.
O observatie, totusi – Radu Chirita si-a intemeiat rezultatul de 300.000 de romani interceptati pe o presupunere care spune ca fiecare individ interceptat mai discuta cu cel putin inca doi la telefonul care este supus mandatului de interceptare. Faceti un experiment – uitati-va acum in agenda telefonului si vedeti cu cate persoane ati discutat azi. Apoi inmultiti numarul de mandate de interceptate din cei 5 ani (~100.000) cu numarul de persoane cu care vorbiti fiecare din voi zilnic. Va rezulta o cifra cu mult peste milion…ne inselam cumva?
Un comentariu
La suceava cred ca de frica au fost atatea respinse, acolo e mafie mare cu bulangii aia de defriseaza ilegal padurile, sunt filmulete pe net(yt) in care interlopi bine cunoscuti din Suceava ameninta cu moartea politisti imbracati in uniforma in timpul serviciului. mai e un filmulet unde un primar(tot suceava parca) filmat cu o camera ascunsa cand a fost intrebat de ce a semnat anumite hartii care permit defrisarea unor padurii a raspuns ca a fost amenintat cu moartea si ca le-a semnat de frica pentru siguranta lui si a familie sale.