Dupa ce de cateva saptamani RTV a dat ratingurile peste cap difuzand „memoriile” lui Sebi Ghita, in serial, iata ca avem astazi prima „reactie” a SRI, una demna de orice manual de comunicare/manipulare (daca nici ofiterii de aici, atunci cine sa le cunoasca?).

Reactia SRI in cazul dezvaluirilor lui Sebi Ghita

SRI a reactionat in scandalul dezvaluirilor lui Sebi „Pentiti” Ghita intr-un mod demn de o institutie care isi merita renumele; reactia a venit prin vocea purtatorului de cuvant al institutiei, fostul jurnalist si actual ofiter SRI Ovidiu Marincea:

Deocamdată nu comentăm. Dacă SRI va avea un punct de vedere, vom face public acest aspect. Deocamdată se face o evaluare”. (conform EVZ)

Buuun! Stiti de ce situatie ne aminteste acest gen de manipulare? Fix de momentul acela cand te pregatesti sa iesi din sala de interviu pentru angajare si seful comisiei iti spune – „Stati linistit, va sunam noi daca…”. Recte – „Nu ne mai deranja, fraiere! Asteapta sa te sunam la Pastele Cailor!”

Cum sa ai o reactie institutionala in care sa nu spui nimic…

…dar sa para ca zici ceva? Simplu. Exista mai multe variante:

  • Varianta „Nu comentam” – e cea mai simpla situatie de a iesi dintr-o incurcatura de acest gen, dand din gura ca „reactie” dar fara sa spui nimic. Totusi, adoptarea unei asemenea variante, de catre oricine, il pune in culpa in ochii opiniei publice pe cel care o foloseste. De aceea, „no comment” este de evitat pe cat posibil.
  • Varianta „Veti avea o reactie de la purtatorul de cuvant/responsabilul de comunicare” – o modalitate prin care, daca i se pune o intrebare incomoda unui oficial al unei institutii acesta poate sa arunce focul la subalternii care ar trebui sa scorneasca intre timp o varianta plauzibila si inghitibila de raspuns. Bineinteles, ulterior, daca raspunsul ticluit pentru presa contine erori vadite si minciuni de care presa isi da seama, purtatorul de cuvant este destituit (desi a comunicat ceea ce i se dictase de catre sef), dar acestea sunt pierderi pe care institutiile si le pot permite. Purtatorului de cuvant i se va oferi un alt post caldut, seful ramane sef, jurnalistii raman cu prima varianta a comunicatului iar opinia publica…cu nimic.
  • Varianta „Cazul este verificat de catre o comisie interna” – din nou, cel care da din gura in fata microfoanelor la un asemenea mod are o reactie dar de fapt nu spune nimic. Comisia aceasta interna nu exista sau nu poate fi verificata de catre jurnalisti ca exista si atunci nimeni nu te deranjeaza pentru mult timp. Da, posibil ca la un moment dat vreo redactie in lipsa de subiecte sa isi aminteasca de „comisia” cu care o minteai, dar sunt rare aceste situatii si e greu sa mai creezi peste o luna-doua emotia publica pe care o starnesc evenimentele initiale (in cazul nostru dezvaluirile lui Sebi Ghita).
  • Varianta combinata (tip SRI/MAI, etc) – „Nu comentam, cazul este verificat de catre o comisie interna” – asa cum am spus, in cazul acestei variante se procedeaza fix ca la interviurile de angajare – „Lasati CV-ul la noi, il vom studia si daca e ceva, va sunam noi!”. Ovidiu Marincea le-a spus de fapt pe sleau reporterilor, in limbajul lui gazetaresc, ca nu are ce sa le spuna si nici nu le va spune vreodata ceva.

Cand credeti ca se va termina evaluarea interna a celor de la SRI referitoare la dezvaluirile lui Ghita?

Exista trei variante posibile:

  • La terminarea serialului de la RTV (adica niciodata)
  • In momentul arestarii unui ofiter SRI cu rang superior (adica niciodata)
  • Niciodata (adica niciodata)

Asta cu „evaluarea” a fot scoasa de Ovidiu Marincea din joben si a fost o modalitate simpla de a trage de timp la modul grav. Evaluarea nu se poate termina decat atunci cand Ghita va inceta dezvaluirile, dar nu credem ca o va face prea curand. In orice caz, in timp, indiferent cata indignare vor naste, efectul dezvaluirilor lui Ghita se va estompa, cu exceptia situatiei in care acesta (asa cum am auzit si noi prin targ) si-a pastrat artileria grea pentru episoadele ce vor urma. In acest din urma caz, e clar ca nici SRI nu isi va mai permite sa taca si va avea (in sfarsit) o reactie.

Concluzia

O institutie intreaga este paralizata de faptul ca primului adjunct al SRI, Florian Coldea, nu ii mai sta capul la siguranta nationala ci la binele personal. Iar daca in situatia aceasta nu se cadea macar o suspendare din functie a lui Coldea pana la clarificarea tuturor aspectelor, atunci nu stim ce altceva se mai cadea…

Post Scriptum: Florian Coldea – pentru ca stim ca primesti informari despre absolut toate articolele care iti mentioneaza numele, am avea o intrebare – de ce nu te apuci si tu sa faci la randul tau dezvaluiri? De pilda, iti dam o sugestie – fa si tu un serial despre cum te apucasei sa executi profesional ofiteri din randul celorlalte institutii de forta ale statului roman, incepand cam de prin 2008-2009, pentru a infiltra pe pozitiile vacante ofiteri SRI, obicei pe care ti l-ai pastrat pana astazi? Ce spui? Vrei sa iti aducem noi aminte? 

 Sursa foto: flux24.ro

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

3 × two =