Un subiect sensibil zilele acestea intrucat, iata, la ora la care scriu acest articol, in Bucuresti si in tara se afla pe strazi, protestand, zeci de mii de oameni. Si aici, televiziunile se intrec in a anunta primele un numar cu zece mii peste televiziunile concurente, dar asta e alta tehnica ce tine mai mult de comunicarea in mass media – telespectatorul tinde sa ramana pe canalul care prezinta situatia mai dramatic, mai dinamic si acolo unde stirile sunt mai proaspete. Daca toate televiziunile au ramas pe o cifra, sa spunem 50.000, iar tu vii si pui pe “burtiera” cifra de 55.000, pari mai informat, mai ancorat in realitate, mai diferit decat ceilalti si astfel acaparezi audienta. Iar atunci marsul celor cateva zeci de mii de oameni din strada devine nu o cale prin care lumea isi striga nemultumirile la adresa Guvernului ci o metoda de manipulare sociala in sine.

Zecile de mii de manifestanti din Bucuresti si din tara, desi foarte multi dintre ei au iesit pe strada pentru ca au vrut ei sa iasa, nu isi dau seama ca au fost, sunt si vor fi manipulati – au fost manipulati pentru ca la fel de multi dintre ei au iesit doar pentru ca au vazut “ca se aduna lumea” si acolo unde se aduna lumea psihicul uman iti spune ca musai trebuie sa fii si tu. Nu se vinde nimic in piata, nu se vinde libertate, prosperitate, nici macar dreptate, dar musai trebuie sa fii acolo, la proteste, ca sa afirmi a doua zi ca “am fost si eu aseara”.

Sunt manipulati pentru ca marea lor majoritate nu isi dau seama ca marsul in sine este o posibilitate fantastica de a dirija multimea, de a decongestiona un punct nevralgic si de a disipa energia manifestatiei. Atunci cand te plimba unii “lideri” scoliti in Baneasa prin tot orasul, zile la rand, foarte probabil ca a treia zi de plimbare sa iti ajunga asa cum le ajunge alergatul maratonistilor la kilometrul 42. Ba mai mult, daca mai sunt si coordonati asa zisii “lideri”, ajung sa rupa marsul in trei directii, sa  intoarca lumea in case sau sa dirijeze energia protestului dupa bunul plac.

Vor fi manipulati pentru ca tot ceea ce vor striga in aceste zile pe strazi si toate nemultumirile lor, care in aceste momente nu au un caracter unitar, ci sunt disipate si radicalizate, vor fi folosite ca pretext pentru a intoarce tara pe o directie pe care nu stiu cati din Piata Universitatii si-o doreau la izbucnirea protestelor. Totusi, tot ce se va face de acum incolo, consultarile partidelor politice, consultari cu societatea civila, etc, vor fi folosite ca argument pentru numirea altor politicieni la butoane. Si chiar daca nu vor fi politicieni in randul intai si se va numi un Guvern tehnocrat, tot clasa politica va fi cea care se va bucura de roadele guvernarii.

Acum, serios, voi chiar credeti ca PNL isi doreste sa ajunga la guvernare pentru ca sa scoata tara din rahatul in care a adus-o PSD-ul? Sau voi credeti ca un politician isi doreste sa ajunga ministru pentru amaratul ala de salariu de 5 000 de lei? Sau voi credeti ca Gorghiu, Blaga si toata clica de politicieni care se vantura acum prin fata camerelor incercand sa se urce pe valul rebeliunii sociale-+ isi doresc sa faca ceva pentru tara? Sau credeti ca Dragnea de-al dracului nu da drumul la ciolan?

Politica e o curva mai mare decat toate curvele din politica romaneasca la un loc. Iar manipularea maselor este o stiinta de care politicienii stiu sa se foloseasca pentru a dirija energiile electorale dupa cum le este interesul.

Manipularea politica a inceput in primul moment al izbucnirii focului de la Colectiv, atunci cand Gabriel Oprea a aparut la fata locului alaturi de Raed Arafat, incercand sa profite de imaginea sociala aproape perfecta a acestuia in ochii electoratului, pentru a face telespectatorii sa uite de episodul cu moartea motociclistului de la Rutiera. Nu i-a mers, dar nu pentru ca nu a folosit tehnica de imagine potrivita ci pentru ca dezastrul de la Colectiv a fost mult mai mare decat si-au putut imagina iar vina apartinea in primul rand unor functionari corupti – din primarie, de la ISU, de la alte institutii.

Manipularea politica a continuat prin incercarea, stangace ce-i drept, de stingere a scanteii revoltei prin demiterea unui functionaras de rangul doi, seful ANPC, un om care nu avea treaba cu incendiul mai mult decat aveam noi care eram in casele noastre la acea ora.

Manipularea politica va continua prin folosirea multimii si a mediilor sociale dupa bunul plac al celor care acum isi doresc sa ajunga la butoane. Iar ei spera acum ca toata aceasta miscare ii va legitima la conducerea tarii si isi vor putea face linistiti business-ul timp de 4 ani.

Poate multimea din Piata Universitatii sa scape de tehnicile de manipulare pe care le aplica acum specialistii Ministerului de Interne si SRI? Nu, nu are cum. Multimea goleste mintea de ganduri si tot ceea ce facem atunci cand suntem in multime este sa urmam gloata care se formeaza, sa scandam fel de fel de lozinci mai bine sau mai prost ticluite si sa urmam “liderii”. Cum ii deosebim pe lideri? A! Foarte simplu – sunt cei care se adreseaza multimii. Cum? Prin portavoce – apropos, voi de ce nu aveti o portavoce acasa? Se gaseste la magazinul din colt!

Lasand gluma la o parte, doar nu va inchipuiati ca MAI si SRI ar lasa o multime atat de eterogena sa puna in pericol ordinea si siguranta publica? Bineinteles ca intre cei 50.000 de cetateni care marsaluiesc prin Bucuresti (dupa mine sunt peste 100.000 pentru ca stiu cine si cum se dau cifrele pentru televiziuni) sunt cel putin cateva sute de la structurile de informatii ale M.A.I. (DGIPI – Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, ceva oameni de la brigada de cercetare a Jandarmeriei) plus specialisti in psihologia multimilor de la SRI care stiu cum sa dirijeze gloata de oameni in directia dorita.

Ma duc la nani, am mai vazut filmul asta odata.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

2 × three =