Bogdan Aurescu este, fara indoiala, unul dintre expertii Romaniei pe comunicare si politica externa, domnia sa fiind conducatorul echipei care a reprezentat tara noastra in procesul cu Ucraina, arbitrat de Curtea Internationala de Justitie, pentru delimitarea maritima in Marea Neagra; procesul a fost finalizat cu obtinerea de catre noi a aproximativ 80% din suprafata in litigiu. Presa l-a numit atunci „eroul de la Haga”. Bogdan Aurescu este totodata si fostul ministru de Externe in ultimul an de guvernare a lui Viorel Ponta, iar acum are gradul diplomatic de ambasador.

Acest CV il recomanda pe Bogdan Aurescu drept unul dintre cei care pot oricand sa negocieze, sa abordeze diplomatic o anumita problema dar si sa…manipuleze prin tehnicile pe care si le-au desavarsit in decursul carierei lor, o cariera care pentru Aurescu s-a dovedit pana acum exceptionala.

Astazi, datorita interviului pe care acesta l-a acordat Agerpres, am avut prilejul sa admiram cum se utilizeaza ca la carte tehnica inamicului impersonal, o tehnica pe care o intalnim des in spatiul public, indeosebi la politicieni dar nu numai.

Bogdan Aurescu a declarat ca există riscul de a lega fenomenul terorist de cel migrationist, dar ar fi gresit sa se intample acest lucru, intrucat cele doua fenomene au drept punct comun doar sursa, si anume situatia de instabilitate din vecinatatea sudica a Uniunii Europene. Ulterior fostul ministru de externe s-a pronuntat pentru o cooperare mai stransa in plan european pentru combaterea terorismului si pentru integrarea comunitatilor care manifesta tendinte de radicalizare.

Cum reuseste Bogdan Aurescu sa indeparteze atentia publicului prin discurs de tip politic de la adevarata cauza a problemelor si anume valul de imigranti care a dus la recrudescenta terorismului in Europa? Simplu, folosind o tehnica denumita „tehnica inamicului impersonal„. De regula este intalnita in discursurile de tip politicianist si exemplul cel mai la indemana pentru aceasta tehnica este afirmatia de genul „inamicul meu nu este contracandidatul politic ci criza„, adica un inamic impersonal; identic, pentru Bogdan Aurescu, inamicul adevarat nu este valul de imigranti ci „instabilitatea din vecinatatea sudica a Uniunii Europene„.

Ce se obtine sau ce se doreste a se obtine de catre cel care foloseste aceasta tehnica? In primul rand se minimalizeaza adevarata problema si se distrage atentia publicului de la ea; totodata, prin minimalizarea problemei, in cazul nostru valul de imigranti care duce la terorism, se incearca a se credita ideea ca de fapt aceasta problema este sub control si ca alta este cauza a ceea ce se intampla in Europa. Tehnica inamicului impersonal se foloseste de regula impreuna cu tehnica Dromichaites, despre care am mai scris, si care presupune unirea tuturor entitatilor aflate in conflict sub pretextul existentei unui inamic comun, in cazul nostru „terorismul”.

Pe scurt, Bogdan Aurescu transmite, prin aceasta tehnica, ordinele transmise de la Bruxelles via Berlin: distrageti atentia de la greseala cancelarului Angela Merkel de a lasa cale libera valurilor de imigranti si dati vina pe o chestiune abstracta, asa cum este instabilitatea din vecinatatea sudica a U.E. apeland totodata la coagularea tarilor din Uniune in jurul liderilor europeni.

Oricine poate spune orice despre diplomatii nostri de cariera doar ca nu stiu sa execute intr-o maniera manipulativa ordinele primite nu!

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

6 + eight =