Dezvaluirea lui SRS

Ieri aparea in premiera o dezvaluire marca Sorin Rosca Stanescu: intre Cotroceni si Kremlin exista un fir rosu, care a existat de fapt din cele mai vechi timpuri comuniste, a fost preluat de catre Iliescu, intrerupt la un moment dat si reluat apoi de catre Basescu, un presedinte care conform materialului publicat pe blogul SRS ziua il injura pe Putin pe la tv si seara chatuia cu el la telefon. Tinta materialului nu mai e Basescu ci actualul presedinte, Johannis, care ar fi preluat de la precedenta administratie prezidentiala acest protocol si linia telefonica ce leaga Cotroceniul de Kremlin in conditiile in care americanii, aliatii nostri strategici, nu ar cunoaste acest aspect.

Va recunoaste Johannis sau nu existenta unui fir rosu Bucuresti-Moscova?

Nu are cum sa recunoasca, daca este sa luam ca veridice informatiile din articolul mentionat, intrucat protocolul este clasificat secret de stat. Daca ar admite existenta unui fir rosu intre Bucuresti si Moscova, Johannis ar incalca legea. Daca nu ar admite, ar minti. Nu ca ar fi prima data, dar este genul de intrebare la care ar raspunde cu „nici nu confirm nici nu infirm”, asa cum obisnuieste el sa vorbeasca, foarte taraganat si foarte pe aratura.

Unde este manipularea?

Cititorii nostri obisnuiti cu materialele pe care le postam pe Politic Scam, un site care prezinta in exclusivitate doar tehnici de manipulare folosite in politica, societate si mass-media, ar putea intreba „bine, bine, dar unde este manipularea?”.

Luand ca veridic materialul, si din cate stim, SRS are surse care ii permit sa publice astfel de informatii fara teama de a fi fost intoxicat via SRI, problema care se pune acum este ca este extrem de probabil ca in acest moment manipularea sa provina din exterior, de la Kremlin, iar subiectii manipularii sa fie politicienii romani – presedintele, premierul, etc.  

Razbunarea lui Putin

In Olanda a fost publicata o carte care se bucura de un mare succes, intitulata „Razbunarea lui Putin” – intr-un interviu luat scriitorului olandez Hubert Smeets de catre corespondentul Radio Liberty, preluat de Pagina de Rusia, autorul volumului vorbeste despre modalitatea in care Rusia isi impune treptat influenta in cadrul cancelariilor occidentale prin tehnica de manipulare „piciorul in usa”. Smeets indica si tarile unde Putin foloseste aceasta metoda: Franta, Italia, Germania, Austria, Grecia, Olanda si Ungaria. Intrucat nu vorbea de tarile din Europa de Est, Romania nu este pe lista.

Tehnica de manipulare „piciorul in usa” – exemplu concret

Aceasta tehnica presupune atingerea unui scop in doua etape; este important de subliniat acest aspect, intrucat experimentul sociologic despre care va vorbim a fost incercat intr-o varianta de control, cu cererea finala spusa direct, si in doua etape, cu o cerere initiala si mai apoi ulterior cu cererea finala.

Pe scurt, sociologii doreau sa masoare gradul de acceptabilitate a unei cereri privind amplasarea unui panou urias, 6×6 m, in gradina unor cetateni, panou in care sa se atentioneze conducatorii auto care treceau prin zona sa fie prudenti la volan. In varianta I, atunci cand li s-a cerut direct cetatenilor sa isi amplaseze in curtea proprie un asemenea panou, gradul de acceptare a fost de 16-17%. Aproape nimeni nu isi dorea sa isi „infrumuseteze” curtea cu un panou inestetic si refuzurile erau normale.

In varianta II s-a utilizat tehnica piciorul in prag; tehnica presupune, asa cum spuneam, doua etape. 

In prima etapa, pregatitoare, se face o cerere minora comparativ cu ceea ce se urmareste a se obtine de fapt: li s-a cerut proprietarilor din zona sa participe la un program care isi dorea sa previna accidentele rutiere si sa isi amplaseze un sticker pe geam, unul de dimensiuni reduse, pe care era scrisa o recomandare soferilor sa fie prudenti la volan. O cerere banala, aproape imposibil de refuzat. Dupa o saptamana, sociologii au aplicat etapa a doua: proprietarilor caselor care acceptasera sa participe la program si care isi amplasasera stickerul li s-a cerut sa accepte amplasarea unui panou, 6×6, cu mesajul care se dorea a fi postat, descris mai sus. De aceasta data, au fost peste 70% de acceptari. Acelasi experiment, insa in loc de amplasarea stickerului pe geam proprietarii caselor au fost rugati sa semneze o petitie, a avut rezultate de peste 50% ale acceptului amplasarii panoului in etapa a doua. Asadar, diferente si de 50% intre prima varianta, in care li se cerea direct ceva si a doua varianta in care cererea venea dupa ce proprietarii fusesera in prealabil pregatiti (a se citi manipulati) printr-o cerere minora. Voua nu v-ar placea sa aveti asemenea sanse in plus in viata?

Ce se intampla intre etapa intai si etapa a doua in mintea celor manipulati prin tehnica piciorul in prag?

Cercetatorii au explicat ca proprietarii care acceptasera stickerul pe geam au ajuns, in decursul timpului trecut pana la a doua cerere, cea reala, sa se identifice ca participanti la acel program de prevenire, sa constientizeze ca fac ceva util pentru comunitate si sa fie astfel pregatiti pentru a accepta cererea reala.

Cum se foloseste in politica interna si internationala aceasta tehnica?

Manipulatorul poate fi oricine isi doreste sa obtina ceva important dar stie ca daca ar formula de la inceput cererea nu ar primi acest lucru iar persoana pe care doreste sa o manipuleze ar refuza din start si orice alte cereri ulterioare.

Sa luam exemplul maghiarilor din Romania – cum au manipulat ei ani la rand guvernele Romaniei?

In afara de santaj politic (daca nu votati legea minoritatilor, votam de partea opozitiei si picam guvernul) au folosit tehnica piciorul in usa: initial au cerut ceva minor, cum ar fi invatamant in limba materna, dupa care au ajuns la performante greu de imaginat ca vor fi vreodata acceptate de natia romana – placute bilingve la intrarea in localitati, comemorari ale unor evenimente triste pentru poporul roman, administratie exclusiv maghiara in localitatile care aveau un anumit procent de locuitori de etnie, intonarea imnului Ungariei la reuniunile UDMR in prezenta unor politicieni romani, inclusiv premieri, iar acum au ajuns sa ceara autonomia unei utopii: tinutul secuiesc, uitand ca toata aceasta Romanie este Tinutul Romanesc. Si-ar fi inchipuit cineva in urma cu ceva timp ca vor exista politicieni care sa afirme ca totusi, ar trebui acordata maghiarilor o anumita autonomie administrativa?

Sa luam exemplul musulmanilor din Romania – cum au manipulat ei ani la rand guvernele Romaniei?

Au venit intai cu ceva fructe in desaga, cerandu-ne acceptul de a-si vinde produsele pe tarabele din piete – acum au ajuns sa ne ceara si sa se accepte de catre fostul guvern si de catre actualul presedinte construirea celei mai mari moschee din Europa in Romania, o tara ortodoxa. Si-ar fi inchipuit cineva in urma cu ceva timp ca vor exista politicieni care sa aprobe aceasta cerere?

Sa luam exemplul chinezilor din Romania – cum au manipulat ei ani la rand guvernele Romaniei?

Intai au venit cu cereri minore; sa ii lase si pe ei sa vanda „doi paputi la tinti lei” – acum au ajuns sa influenteze Guvernele in a le accepta tehnologiile (Huawei este tot mai prezenta din punct de vedere informatic dar si tehnologic aici) si nu numai. Cine si-ar fi inchipuit ca vom ajunge sa ne punem problema securizarii informatiilor cu tehnica chinezeasca? Si totusi, este o idee care a ajuns pe agenda de lucru a guvernului.

Sa luam exemplul americanilor – cum au manipulat ei ani la rand guvernele Romaniei?

Intai au venit cu cereri minore – am vrea sa documentam impreuna cu serviciile voastre si cu politia urmatorul caz privind o frauda comisa de un roman la adresa SUA. Apoi, dupa un timp si dupa ce s-au mai imprietenit cu noi, au venit cu cererea pe care doreau sa o faca de la inceput – stiti, de fapt noi vrem sa decidem in tara voastra totul in legatura cu securitatea si cu justitia. Se poate?

Ce observati ca au raspuns si tot raspund guvernele Romaniei de cativa ani incoace?

Concluzie

Tehnica piciorul in usa este folosita cu succes in special de catre alte natii iar romanii sunt foarte naivi in a le accepta tertipurile. Foarte naivi. Atat de naivi incat, luam un exemplu la intamplare, un cetatean palestinian care ne cere initial acceptul sa vina in tara noastra la studii are mari sanse ca mai apoi, dupa ce si le termina, sa ceara sa ramana ca medic, apoi sa isi faca el un SMURD mic acolo, apoi sa ajunga sa conduca intregul sistem de reactie rapida in caz de urgenta din Romania, ba mai mult, sa comita grave erori si nimeni sa nu il dea jos din fotoliul sau. Pentru unii, aceasta este o poveste de succes, pentru noi care suntem deja familiarizati cu tehnica, inseamna altceva.

Tehnica este folosita in politica, in societate, intre prieteni, in business, oriunde: ceri intai ceva minor dupa care revii cu cererea reala. Diferenta intre reusita fata de o cerere directa este de peste 50%.

De ce nu ar fi testat tocmai rusii aceasta tehnica cu noi? Nu ne mai mira nimic. Un fir rosu cu Kremlinul azi se poate transforma in orice altceva maine, in functie de dorinta reala a rusilor.

Asteptam celebra declaratie de la Cotroceni cu „nici nu infirm dar nici nu confirm”.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

nineteen − fifteen =