Se impute treaba in peninsula iar fortele care se vor afla in confruntare, Coreea de Nord si America fac, asa cum arata, ultimele pregatiri. La fel si vecinii lor din regiune – asa cum aratam recent, chinezii si-au ingramadit 150.000 de soldati la granita cu Coreea de Nord si fac balet propagandistic in favoarea pacii in regiune (desi stim inca de anul trecut ca si-au dat acordul pentru ca americanii sa il inlature pe Kim Jong-un), in timp ce Japonia incearca sa isi faca planuri cat mai eficiente pentru a aduce acasa, in siguranta, pe cei cativa zeci de mii de conationali care se afla cu serviciul sau familiile in Coreea de Sud.
In tot acest timp, atat americanii cat si nord-coreenii au inceput sa faca un joc al umflatului muschilor, la fel ca doi luptatori care, atunci cand urca in ring, incearca sa para cat mai fiorosi, uita sa respire pentru a parea mai mari si se uita cu priviri cat mai dure la oponent.
Demonstratia de forta a americanilor
Americanii si-au trimis niscaiva portavioane in regiune. Asta pentru a demonstra ca vin in barlogul ursului, daca e nevoie, si il scot de urechi afara daca el nu vrea sa iasa de bunavoie. Prezenta americanilor in largul marii, in bataia tunurilor sau a lansatoarelor de rachete nord-coreene este o tactica de intimidare care face parte din arsenalul oricarei armate – cu cat arata ca sunt mai curajosi, cu atat il determina pe celalalt sa se gandeasca de doua ori inainte de a ataca. Cu toate acestea, in acest moment, prezenta americanilor in regiune poate fi vazuta si ca o provocare, tocmai pentru a declansa scanteia care va duce la izbucnirea razboiului. Vom vedea…
Demonstratia de forta a coreenilor
In ajunul sosirii la Seoul, in Coreea de Sud, a vicepresedintelui american Mike Pence, nord-coreenii s-au gandit sa isi umfle si ei muschii – au organizat o mare parada militara, la care au participat, ca de obicei, sute de mii de soldati si civili (sa nu uitam ca armata Coreei de Nord numara peste 1 milion de combatanti) si la care liderul nord coreean a tinut sa fie prezent. La parada, jurnalistii si observatorii internationali au putut observa, uimiti, cum si-au facut la un moment dat aparitia si cateva transportoare uriase ce carau rachete balistice intercontinentale, cam de dimensiunile si forma pe care o are Satan 2, ‘tatal tuturor bombelor” cum i-au spus rusii:

„Satan” nord-coreean (Reuters)
Varianta „originala” a lui Satan, versiunea a doua, dezvoltata de rusi, o puteti admira aici:
Demonstratia de forta a continuat, iar nord coreenii au dorit sa faca si un test cu una din rachete (nu se stie insa cu care din ele si nici daca era intercontinentala); testul insa a fost catalogat de catre americani ca unul esuat, intrucat racheta a explodat la cateva secunde de la lansare.
Sa fi fost oare un esec sau a fost o explozie controlata?
Datele pe care le avem pana acum nu ne ofera detalii spectaculoase, insa cei care se ocupa de spionarea Koreei de Nord au declarat pentru jurnalistii occidentali ca acel proiectil, despre care nu se cunoaste ce tip era si ce capacitate acea, a explodat in cateva secunde de la lansare. Teoretic poate fi considerat un esec; practic, daca stai bine si te gandesti, un test in care racheta si-ar fi atins „tinta” (un loc in mare, undeva, prestabilit) ar fi dus fara indoiala la declansarea razboiului.
In felul acesta, programand o auto-distrugere a rachetei in cateva secunde de la lansare, liderii militari de la Pyongyang nu au facut altceva decat sa arate ca racheta este lansabila si ca are o anumita putere de distrugere (pe care au evaluat-o fara indoiala imediat dupa explozie). Nu credem ca se gandea nimeni sa o trimita pe deasupra portavioanelor americane, caz in care americanii ar fi considerat testul o provocare din partea lui Jong-un si s-ar fi intrat in starea de razboi.
Mai trebuie spus si ca…
…nord-coreenii au rachete cu capacitati care le permit sa ni le puna si in cap! Ultimele estimari ale arsenalului Coreei de Nord facute de Institutul George C. Marshall arata cam asa:
Atunci cand ai rachete functionale programate sa loveasca tinta la 8000 de km (estimarea facuta de adversari), crede cineva ca nord-coreenii au avut un „test esuat” cu o racheta care a explodat „necontrolat”? Ia mai ganditi-va…
In ciuda a ceea ce se straduiesc mass-media internationale sa transmita opiniei publice, opinia noastra, este ca liderul din Coreea de Nord a vrut doar sa replice la sosirea portavioanelor americane in apele Marii Chinei de Est, dar fara a provoca. Kim Jong-un, liderul de la Pyongyang nu este atat de prost pe cat il crede lumea…