E pe bune, nu e pacaleala de 14 Februarie (toti mintim de 14 Februarie, nu-i asa?) – cica Donald Trump se asteapta ca Rusia sa inapoieze Ucrainei teritoriul Crimeei. Ok, nu a spus-o el direct ci prin intermediul purtatorului de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer.

Asa cum il citeaza Mediafax, Sean Spicer a declarat:

Preşedintele Trump a arătat foarte clar că se aşteaptă ca Administraţia Rusiei să contribuie la reducerea escaladării violenţelor în Ucraina şi să returneze Crimeea.

Acum, exista doua variante:

Varianta 1 – Trump o spune doar pentru presa (in realitate gandeste altceva)

Este o posibilitate! Nu ar fi prima data cand un presedinte (fie el si american) minte. Ghinion. Pentru americani, nu pentru noi, noi avem ghinionul nostru de vreo cativa ani…

Dupa ce a fost acuzat ca a castigat alegerile cu ajutorul hackerilor rusi si dupa ce l-a zugravit pe Putin in culori prea frumoase pentru gustul americanilor, Trump trebuie sa dea acum impresia ca se opune categoric actiunilor Rusiei – de aici ar putea sa vina una din explicatiile pentru declaratiile transmise de purtatorul de cuvant.

Isi doresc americanii ca Rusia sa inapoieze Ucrainei Crimeea? Da’ de unde? Nu le pasa. Americanilor le pasa doar cat a fost scorul la Super-Bowl si daca Miss America e alba sau mulatra. In rest…dupa ei potopul. Bine, nu vorbim acum de petrodolari si de razboaiele purtate de ei in lumea intreaga in numele „democratiei sondelor de petrol” – asta e alt subiect.

Varianta 2 – Trump o spune pentru ca asta gandeste

Este si asta o posibilitate, desi mai mult ca sigur lui Trump nu ii pasa de nicio alta fasie de pamant cu exceptia celei pe care intentioneaza sa ridice urmatorul zgarie-nori sau sa amenajeze urmatorul teren de golf. Totusi, sa presupunem ca, intr-adevar, intaiul muritor al Americii ar avea exact acest gand in cap – cum ca Rusia trebuie sa inapoieze Crimeea.

Atunci, sa ii reamintim intaiului muritor american cateva aspecte ce tin de o paralela pe care trebuie sa o facem intre Kosovo si Crimeea:

  • Kosovo apartinea Republicii Socialiste Federative Jugoslavia si era a sarbilor inca din vremurile cand provincia tinea de Regatul Serbiei. Interventia militara americana in Jugoslavia (pentru „apararea democratiei”) a dus la destramarea statului federativ si la intrarea provinciei sub administrarea fortei internationale a ONU. In 2008 kosovarii, sub protectia armelor americane, isi declara independenta si isi spun Republica Kosovo, o republica recunoscuta de anumite tari pe plan international. Romania (inca) nu a recunoscut-o. Americanii au justificat interventia militara prin faptul ca populatia albaneza din Kosovo era asuprita de populatia sarba si era necesar sa o protejeze.
  • Crimeea apartinea Rusiei inca din anul 1783 cand Imperiul Tarist o anexeaza in urma victoriei asupra Imperiului Otoman. Apoi, in 1953 Republica Socialista Federativa Sovietica o face cadou Republicii Socialiste Federative Ucrainiene prin rezolutia Prezidiului Sovietului Suprem al URSS. In 2014, autoritatile din Crimeea au organizat un referendum prin care si-au cerut alipirea inapoi la Rusia; referendumul si alipirea nu au fost niciodata recunoscute de catre Ucraina si de catre comunitatea internationala. Rusii au justificat interventia in Crimeea prin aceea ca populatia rusa era asuprita de populatia ucraineana si ca trebuia sa o protejeze; in plus, s-a adus ca argument, atentie, precedentul Kosovo (!!!).

Acum v-ati lamurit?

Concluzie

Asa cum americanii au rupt Kosovo de Jugoslavia, asa au rupt si rusii Crimeea de Ucraina. Singura diferenta era ca rusii si-au luat inapoi ce era de fapt al lor. Kosovo nu a apartinut niciodata Statelor Unite.

Desigur, toate acestea le stie si domnu’ Donald care isi permite acum sa faca haz de presa de peste Ocean. Iar presa de peste Ocean, in loc sa ii ia vorbele drept o gluma, raspandesc manipularea mediatica in toata lumea: „Trump se asteapta ca Rusia sa inapoieze Ucrainei Crimeea!”.

Ei, sa muriti voi ca asta se asteapta Donald Trump?

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

2 × 1 =